Wysokość zamocowania imadła kowalskiego.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

egojack1

Wysokość zamocowania imadła kowalskiego.

Post autor: egojack1 » 15 mar 2015, 07:09

Szukałem, nie znalazłem, zapytam tutaj:
Jakimi zasadami kierować się ustalając wysokość zamocowania imadła kowalskiego? Czy takimi samymi jak ślusarskiego czy jakoś inaczej? Ze zdjęć Waszych kuźni wynika, że kowalskie jest przeważnie jakby niżej niż ślusarskie, ale wyżej niż kowadło. Poproszę o Wasze porady, doświadczenia co do tej wysokości.

graffic

Post autor: graffic » 15 mar 2015, 10:23

dla imadła ślusarskiego, zasada jest prosta - jak na rysunku (słaba jakość ale widać o co chodzi) - chodzi o ergonomię (średnio ślusarskie masz na 115-120 cm nad poziom posadzki)

z imadłem kowalskim jest trudniej bo parę rzeczy musisz wziąć pod uwagę (dlatego nie ma jednego przepisu) co jest ważne:
- twój wzrost - jak jesteś konusem - niżej, jak kawał z ciebie chłopa wyżej - kowadło ma być na takiej wysokości (szczęki), że jak uderzasz młotkiem to ręka powinna być zgięta pod kątem prostym (co daje poziom szczęk w przedziale 95-105 cm nad poziom posadzki) i nie możesz się pochylać zanadto (bo po paru latach poczujesz plecy)
- wielkość elementu najczęściej obrabianego - jeśli są to pręty, drobne detale - to wystarczą takie ustawienia jak wyżej - jeśli kujesz coś większego z użyciem dodatkowych narzędzi - niżej (o 5-10-15 cm w zależności od wielkości elementu)

najlepiej mieś ustawione ze dwa imadła kowalskie (jedno normalnie ustawione, drugie niżej) + ślusarskie - jak masz jakąś specjalizację w obróbce to możesz ustawić sobie jedno kowalskie (na wybranej wysokości) i ślusarskie

jak znajdę gdzieś w książkach stosowne rysuneczki dla imadeł kowalskich - to wrzucę

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 15 mar 2015, 13:03

zamocuj tak, by szczęki były ciut wyżej niż kowadło
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego

graffic

Post autor: graffic » 15 mar 2015, 15:31

reneq - a na jakiej wysokości powinno być kowadło ? i ile to "ciut" ? :P

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 15 mar 2015, 16:17

Kowadło do jajek, imadło do pasa :>
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 15 mar 2015, 18:34

BANAN, a jak komuś portki opadają ? :mrgreen:
Rysunek a) Rafała pokazuje to najlepiej.
Po prostu stanąć przed imadłem w lekkim rozkroku tak jakby się chciało piłować i położyć na szczęki imadła dłoń (wewnętrzną stroną) tak aby była z przedramieniem w jednej płaszczyźnie, a ramię z przedramieniem tworzyło kąt prosty.

graffic

Post autor: graffic » 15 mar 2015, 18:37

czyli generalnie wszystko się zgadza (wysokościowo - kowadło ok 85,0 cm, imadło kowalskie ok 95-105 cm, ślusarskie na ok 115-120 cm)

PS BANAN rozumiem że mówimy o standardowym zawieszeniu jajek, a nie obniżonym z jakiegoś tam (wiekowego) powodu ? :mrgreen: :mrgreen:

KUBA2

Post autor: KUBA2 » 15 mar 2015, 18:42

Banan ja już bym, się z NIEGO otrzepywał ;)

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 15 mar 2015, 20:58

KUBA2 pisze:Banan ja już bym, się z NIEGO otrzepywał ;)

Tyle co sobie pogada :P
Kontakt 517355290

egojack1

Post autor: egojack1 » 15 mar 2015, 21:23

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi, reasumując:
- bitnia kowadła wysokość taka, aby stojąc prosto położyć na niej poziomo kciuk (inaczej na wysokości jajek)
- imadło ślusarskie wysokość taka, aby stojąc przy nim prosto móc położyć na szczękach łokieć
- imadło kowalskie wysokość szczęk na wysokości pasa

Awatar użytkownika
Reset
Kontakt:

Post autor: Reset » 17 sie 2015, 16:11

Może ktoś wie jak było mocowane takie maleństwo ? brak części mocującej .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wojciech Wangryn "Reset"

graffic

Post autor: graffic » 17 sie 2015, 17:58

Reset - przez płytę mocującą ze śrubami (wariantów jest kilka) a na wąsie (pręt pionowy) - za pomocą skobla w kształcie litery U (lub podobne rozwiązanie)

vide foto

egojack1

Post autor: egojack1 » 17 sie 2015, 20:16

Możesz dać tak jak jest oryginalnie przy moim, płyta górna i kątowniki po bokach.

https://plus.google.com/photos/10226544 ... 9192046929

Awatar użytkownika
Reset
Kontakt:

Post autor: Reset » 17 sie 2015, 21:21

No tak tylko to jest miniaturka i jest trochę inaczej zbudowana niż duże imadła. Z dużymi nie mam problemu bo mam dwa na wzór w kuźni.
Chodziło mi o to jak takiego maluszka zamocować co ma otwór na środku i nie ma odsadzenia na którym się opiera od dołu. Może ktoś ma takiego maluszka i wie jak było to rozwiązane w tego typu imadełku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wojciech Wangryn "Reset"

graffic

Post autor: graffic » 18 sie 2015, 08:48

Reset w dalszym ciągu nie ma problemu - robisz płytę z czopem (czop zakańczasz gwintem), przekładasz przez otwór i dokręcasz śrubą i masz podstawowy moduł montażowy - blacha dobrze żeby była grubsza 8-10 mm (zależy od wielkości imadła - to trzeba dopasować) i już :)

poniżej - takie coś (przykładowo)

a swoją droga jakie wymiary ma ten drobiazg ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”