Przybytek Dracoriana
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Przybytek Dracoriana
Dzięki .Nie ma tak źle bo jak się weźmiesz to jak z płatka to zrobisz 
- Dracorian
- forumoholik
Dużej filozofii tu nie ma...łata,na to blacha i już..z tym,że samemu utrzymać łatę,wiertarkę itp...dbać o poziom...no przydała by się jeszcze jedna para rąk...to nie murowanie
W następnym tygodniu tatę spróbuję wyciągnąć,bo ostatnie pogorszenie pogody znacząco obniżyło komfort pracy....
W następnym tygodniu tatę spróbuję wyciągnąć,bo ostatnie pogorszenie pogody znacząco obniżyło komfort pracy....
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz
- Dracorian
- forumoholik
Sporooo mnie tu już nie było. [2 tygodnie grypy,a potem co róż coś i dzień się kończył].
Żeby nie było,że kowalstwo już mi się znudziło
Kosteczka na podłogę już zakupiona +nożyce do blachy [róża cieszy się powodzeniem,ludzie chcą więcej,a do tej pory używałem nożyc z recyklingu]okularki,bo tamte się starły i oczywiście trzonki [ostatnio ciągle mało].
W gimnazjum i w podstawówce jakiś czas temu dostarczyli kilka ton jabłek i każdy mógł brać.Ujmę to tak...''z jabłek najbardziej smakowały skrzynki''.Myślę,że na różne pierdołki w kuzni będą wyśmienite
Już dość dawno wykułem też siekierkę kowalską z lekko zakrzywionym ostrzem [jedna strona bardziej zagięta-specjalnie],przydaję się do odcinania półokrągłych kawałków.
Materiał,mój ulubiony kilof
Żeby nie było,że kowalstwo już mi się znudziło
Kosteczka na podłogę już zakupiona +nożyce do blachy [róża cieszy się powodzeniem,ludzie chcą więcej,a do tej pory używałem nożyc z recyklingu]okularki,bo tamte się starły i oczywiście trzonki [ostatnio ciągle mało].
W gimnazjum i w podstawówce jakiś czas temu dostarczyli kilka ton jabłek i każdy mógł brać.Ujmę to tak...''z jabłek najbardziej smakowały skrzynki''.Myślę,że na różne pierdołki w kuzni będą wyśmienite
Już dość dawno wykułem też siekierkę kowalską z lekko zakrzywionym ostrzem [jedna strona bardziej zagięta-specjalnie],przydaję się do odcinania półokrągłych kawałków.
Materiał,mój ulubiony kilof
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 26 mar 2016, 19:41 przez Dracorian, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dracorian
- forumoholik
A teraz przejdę do samej kuzni [tak na marginesie coś z klawiaturą nagrzebałem i kuznia jest przez ''z''
]
Nabiera kształtów.Szkoda tylko,że jak jest materiał to nie ma tato czasu.Dziś miał być koniec prac ze ścianami,ale tato się rozchorował.Może po świętach uda się w krótkim czasie skończyć,a gdyby nawet nie to mam jeszcze dużo zabawy z kostką
Ostatnio kosmetyczka [oczywiście ja] odwiedziła kowadła i imadło.Poczyściłem je gruntownie wiertarką z druciakiem,a szynę na której jest imadło pomalowałem.Na kowadłach odsłoniłem nowe sygnatury [nie mam ich zdjęć jeszcze].Na 2 rożnym ukazało się ''1.....|39 K.P'' , a na małym ''15''.Co do dużego najprawdopodobniej wydaję mi się opcja z ''19|39''.
No i na zdjęciu jeszcze klocuszki akacji czekające na połupanie do rozpalania,choć ja preferuję dąb i brzozę
Syf w tej mojej części ''ślusarskiej'',ale ja ją ''zakostkuję'' to wszystko dosłownie się ''ułoży''
Nabiera kształtów.Szkoda tylko,że jak jest materiał to nie ma tato czasu.Dziś miał być koniec prac ze ścianami,ale tato się rozchorował.Może po świętach uda się w krótkim czasie skończyć,a gdyby nawet nie to mam jeszcze dużo zabawy z kostką
Ostatnio kosmetyczka [oczywiście ja] odwiedziła kowadła i imadło.Poczyściłem je gruntownie wiertarką z druciakiem,a szynę na której jest imadło pomalowałem.Na kowadłach odsłoniłem nowe sygnatury [nie mam ich zdjęć jeszcze].Na 2 rożnym ukazało się ''1.....|39 K.P'' , a na małym ''15''.Co do dużego najprawdopodobniej wydaję mi się opcja z ''19|39''.
No i na zdjęciu jeszcze klocuszki akacji czekające na połupanie do rozpalania,choć ja preferuję dąb i brzozę
Syf w tej mojej części ''ślusarskiej'',ale ja ją ''zakostkuję'' to wszystko dosłownie się ''ułoży''
No w końcu, dawno nic nie wrzucałeś
Fajnie idzie do przodu,. Akacje zostaw sobie może na rękojeści, czasami maja fajny rysunek 
Moja stronka: https://www.facebook.com/bjcustom
- Dracorian
- forumoholik
Tak to prawda
Z wiosną chcę dużo więcej czasu poświęcić na doskonalenie umiejętności i wykańczanie mojej samotni
Akacjowe wałki leżą już od ponad roku przykryte i czekają na pocięcie,coś tam może jeszcze tacie zakoszę
Mam też sezonowanego buka troszkę [ale kruchy,nie wiem jak z długimi trzonkami,bo duna już planuję chyba od roku wykuć] i wałki leszczynowe,ale tu też nie wiem jak z przydatnością w praktyce.Do mojego toporka zrobiłem z leszczyny i jest bardzo lekki i jak na razie wytrzymuję.
Akacjowe wałki leżą już od ponad roku przykryte i czekają na pocięcie,coś tam może jeszcze tacie zakoszę
Mam też sezonowanego buka troszkę [ale kruchy,nie wiem jak z długimi trzonkami,bo duna już planuję chyba od roku wykuć] i wałki leszczynowe,ale tu też nie wiem jak z przydatnością w praktyce.Do mojego toporka zrobiłem z leszczyny i jest bardzo lekki i jak na razie wytrzymuję.
Kuźni mury
Pną się do góry
... i tak trzymać
Szymonie, jakby interesowała Ciebie stal narzędziowa do pracy a gorąco, to można ją nabyć w Świebodzinie.
Pną się do góry
... i tak trzymać
Szymonie, jakby interesowała Ciebie stal narzędziowa do pracy a gorąco, to można ją nabyć w Świebodzinie.
- Dracorian
- forumoholik
O i to jak interesuję
Właśnie przebijaki są w następnej kolejności po kleszczach 
Postaram się zadzwonić wkrótce,tylko nwm czy dziś dam radę,bo jadę do rodziny i jak znam życie czas będzie płynąć wyjątkowo szybko
Postaram się zadzwonić wkrótce,tylko nwm czy dziś dam radę,bo jadę do rodziny i jak znam życie czas będzie płynąć wyjątkowo szybko
- Dracorian
- forumoholik
{i tu mała wtopa...nie zapisało mi załączników-ot korzystanie z Forum na telefonie
-już poprawiłem }
Kuźnia zaczyna przypominać budynek.
Niestety...zabrakło kostki
(44/43 sztuki musiały pójść pod blachę,żeby nie stała na ziemi).
Nareszcie wstąpił we mnie entuzjazm
Jeśli nic się jutro nie spsuję to luki między blachą a dachem również zostaną zakryte
Sądzę że jeśli będzie czas dokupić materiału (potrzebuję kostkę i trochę blachy + profile na drzwi) to w kwietniu już będzie oddanie do użytku 
Kuźnia zaczyna przypominać budynek.
Niestety...zabrakło kostki
Nareszcie wstąpił we mnie entuzjazm
- Dracorian
- forumoholik
Sąsiad sprezentował mi taki regałek.
Był dwukrotnie dłuższy,ale że zajmował by zbyt wiele miejsca,a ja aż tyle półek nie potrzebuję więc rozciąłem go na pół.
Wzmocniłem go w kilku miejscach i wyczyściłem troszkę-jestem zadowolony
Wys-131,5 cm
Dłu.-127,5 cm
Szer-36 cm
Był dwukrotnie dłuższy,ale że zajmował by zbyt wiele miejsca,a ja aż tyle półek nie potrzebuję więc rozciąłem go na pół.
Wzmocniłem go w kilku miejscach i wyczyściłem troszkę-jestem zadowolony
Wys-131,5 cm
Dłu.-127,5 cm
Szer-36 cm
- Dracorian
- forumoholik
Podłoga skończona.
Jakiś stolik,póki nie wyspawam porządnego też wstawiłem
Jakiś stolik,póki nie wyspawam porządnego też wstawiłem
- Dracorian
- forumoholik
Dziękuję
Wszystko wskazuję na to,że na początku maja sprawa budowy będzie już zamknięta.
Wszystko wskazuję na to,że na początku maja sprawa budowy będzie już zamknięta.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2016, 16:11 przez Dracorian, łącznie zmieniany 1 raz.
No to bedzie wiecha i bibka pewnieDracorian pisze:Dziękuję![]()
Wszystko wskazuję na to,że na początku maju sprawa budowy będzie już zamknięta.