Kowadła od Bass Polska
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
MaeGovannen
Kowadła od Bass Polska
Chciałbym sobie sprawić większe kowadło (obecnie 5 kg) i zastanawiam się nad zakupem kowadła 25kg od Bass Polska.
Czy ktokolwiek z was miał do czynienia z tą firmą? Cena wydaje się do przeżycia...
Czy ktokolwiek z was miał do czynienia z tą firmą? Cena wydaje się do przeżycia...
Melmelma nóren sina
Núra lá earo núri...
Núra lá earo núri...
Re: Kowadła od Bass Polska
A co Ty jesteś złotnik
-
MaeGovannen
Nie :C po prostu problem z funduszami. 25 chyba lepsze niż 5? Czy taki zakup jest bez sensu?
Melmelma nóren sina
Núra lá earo núri...
Núra lá earo núri...
-
graffic
to może jeszcze inaczej - jakim funduszem dysponujesz ? - jak masz ze 200-400 pln to szukałbym od razu czegoś większego (ok 80-120 kg) - 25 kg to dalej taka mucha kowalska
- niby można coś na tym kuć... ale to raczej przedłużenie zabawy, a nie kucie
-
MaeGovannen
Dziękuję pięknie, byłem przekonany że na takie kowadła trzeba znacznie więcej funduszy... C:
Melmelma nóren sina
Núra lá earo núri...
Núra lá earo núri...
Powiedz ile masz na to kasy, a zaraz coś znajdziemy.
-
MaeGovannen
Sam dość mocno zastanawiam się nad takim 25kg kowadłem. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że do robót kowalskich to rzeczywiście słaba opcja, skoro bitnia ma wymiary 24,5cm x 8,5cm, ale mnie interesuję bardziej płatnerstwo, a tam duże obszary robocze raczej, aż tak potrzebne przy używaniu palnika raczej nie będą. Mam nadzieję, że jako osoba zielona za bardzo nie odleciałem w tym momencie z fantazją. Jeśli tak jest to proszę mi to jakoś wyperswadować
. Widzę też w tym takim kowadełku taki plus, że bez dużego problemu nie mając samochodu mogę zabrać taki sprzęt do znajomego, a dwa kowadła chyba zawszę są lepszą, opcją niż jedno
.
-
egojack1
Duże, ciężkie kowadło tak ok. czy ponad 100kg jest lepsze nawet do płatnerstwa. Kowadło to nie tylko powierzchnia robocza ale i znakomity, stabilny stojak do montażu w nim rozmaitych pomocy, przysposobień, przyrządów. Niby w imadle czy jakimś stojaku też je można montować, ale nic nie zastąpi stabilności dużego kowadła na ciężkiej podstawie.
-
graffic
do przewożenia, i ręcznego przenoszenia - kowadło do 80 kg jest ok (jeśli się oczywiście 80 kg dźwiga) - jak nie to mniejsze 60-65 kg max - i poręczne, i przenośne - do kucia stacjonarnego - minimum 100 kg (ze względu na wielkość powierzchni roboczej i stabilność)
do płatnerstwa w brew pozorom też trzeba mieć duże kowadło - albo płytę kowalską do montażu różnych pomocy, o których pisze Egojack
choć z mojego doświadczenia - częściej przydaje się duża płaska powierzchnia (najlepiej dużo kowadło - bezrożne) plus szereg różnych dwurogów, kul, niecek, itp. itd.
za 200-400 - znajdziesz całkiem sensowne kowadło - nie jest to oczywiście coś co czeka, trzeba trochę poszukać pokombinować, i trochę poczekać - ale spokojnie za ok. 400 pln kupisz satysfakcjonujące kowadło w okolicach 80-120 kg
https://www.olx.pl/oferta/kowadlo-50-kg ... eebe3ce691 - tu masz trochę mniejsze 50 kg= za 420 pln
do płatnerstwa w brew pozorom też trzeba mieć duże kowadło - albo płytę kowalską do montażu różnych pomocy, o których pisze Egojack
choć z mojego doświadczenia - częściej przydaje się duża płaska powierzchnia (najlepiej dużo kowadło - bezrożne) plus szereg różnych dwurogów, kul, niecek, itp. itd.
za 200-400 - znajdziesz całkiem sensowne kowadło - nie jest to oczywiście coś co czeka, trzeba trochę poszukać pokombinować, i trochę poczekać - ale spokojnie za ok. 400 pln kupisz satysfakcjonujące kowadło w okolicach 80-120 kg
https://www.olx.pl/oferta/kowadlo-50-kg ... eebe3ce691 - tu masz trochę mniejsze 50 kg= za 420 pln
-
habeer
- Lokalizacja: Na Dolnym Śląsku piękne okolice, gmina Miękinia, Pisarzowice :)
Mae Govannen, jak dalej szukasz kowadła to popatrz na to:
https://www.olx.pl/oferta/maszyna-do-sz ... fbffc4f613
80kg za 250 to fajna cena.
https://www.olx.pl/oferta/maszyna-do-sz ... fbffc4f613
80kg za 250 to fajna cena.
-
MaeGovannen
-
habeer
- Lokalizacja: Na Dolnym Śląsku piękne okolice, gmina Miękinia, Pisarzowice :)
MaeGovannen daj sobie spokój z tym panem.