Kontrola temperatury w piecu

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

baboriba
Posty: 13
Rejestracja: 07 lut 2017, 07:33
Lokalizacja: Laholm/Szwecja

Kontrola temperatury w piecu

Post autor: baboriba » 14 mar 2017, 16:14

Czy możecie polecić jakieś urządzenie które pozwoli mi kontrolować/sprawdzać temperaturę w piecu gazowym?

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Posty: 4253
Rejestracja: 27 wrz 2012, 13:18
Lokalizacja: Mikołajki
Kontakt:

Re: Kontrola temperatury w piecu

Post autor: Jacenty » 14 mar 2017, 17:03

Na moje oko to dobrej jakości pirometr lub całkiem spore doświadczenie.

Awatar użytkownika
zolwik888
Posty: 276
Rejestracja: 03 gru 2013, 09:50
Lokalizacja: Głogów/Marl(DE)

Re: Kontrola temperatury w piecu

Post autor: zolwik888 » 14 mar 2017, 18:11

Termopara typ L lub wyżej, używane za 200zł można dostać + czytnik (wyświetlacz) temperatury. Sterowanie elektroniczne temperaturą w piecu gazowym to kupa elektroniki i czujników..

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Posty: 4253
Rejestracja: 27 wrz 2012, 13:18
Lokalizacja: Mikołajki
Kontakt:

Re: Kontrola temperatury w piecu

Post autor: Jacenty » 14 mar 2017, 20:59

Typ L to 900 stopni więc raczej do podrasowanego piecyka gazowego z przeznaczeniem grzania wody. Dobra gazówka topi szamot więc termopara raczej się nie nada.

baboriba
Posty: 13
Rejestracja: 07 lut 2017, 07:33
Lokalizacja: Laholm/Szwecja

Re: Kontrola temperatury w piecu

Post autor: baboriba » 15 mar 2017, 09:19

Dzięki Panowie. Myśle ze kupie pirometr. Znalazłem na allegro niedrogi do 1150*C

Awatar użytkownika
zolwik888
Posty: 276
Rejestracja: 03 gru 2013, 09:50
Lokalizacja: Głogów/Marl(DE)

Re: Kontrola temperatury w piecu

Post autor: zolwik888 » 15 mar 2017, 13:41

Jacenty masz rację, pomyliło mi się i do teraz nie jestem pewien jaki to typ może S albo R ale na pewno z oznaczeniami Pt Rh-10 Pt będzie dobry. Ciągła praca 1300 a do 1600 odporny.
baboriba poczytaj o pirometrach, żebyś nie kupił jakiś, że będziesz musiał mierzyć 10cm od grzanego detalu..

baboriba
Posty: 13
Rejestracja: 07 lut 2017, 07:33
Lokalizacja: Laholm/Szwecja

Re: Kontrola temperatury w piecu

Post autor: baboriba » 15 mar 2017, 14:02

Myślałem o tym
Zobacz ofertę: WZORCOWANY Pirometr 1050C Termometr na podczerwień
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6692870725
Wydawało mi sie ze jest do 1150 ale 1050 tez mi wystarczy. Co o nim sądzicie?

baboriba
Posty: 13
Rejestracja: 07 lut 2017, 07:33
Lokalizacja: Laholm/Szwecja

Re: Kontrola temperatury w piecu

Post autor: baboriba » 15 mar 2017, 14:11

A ten jeszcze tańszy
Zobacz ofertę: BEZDOTYKOWY Termometr Laserowy Pirometr - 50 +1150
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6501026743

Awatar użytkownika
zolwik888
Posty: 276
Rejestracja: 03 gru 2013, 09:50
Lokalizacja: Głogów/Marl(DE)

Re: Kontrola temperatury w piecu

Post autor: zolwik888 » 15 mar 2017, 14:58

Co chcesz mierzyć dokładnie? Jak blank noża to się nie nadaje, za słabą mają optykę.
Poczytaj o rozdzielczości optycznej pirometru.
Ten tańszy ma optykę 20:1 więc z odległości 100cm będzie mierzył temperaturę z powierzchni o średnicy około 5cm z 40cm będzie 2cm, czyli możesz już zmierzyć temperaturę jakiegoś kwadraciaka np 25mm..
Ten droższy ma sonde typu K ale bardzo delikatnej jakości, powiedziałbym bezużyteczna do pieca gazowego, nie przejdzie nawet przez izolację. Optyka 30:1 czyli z 60cm masz punkt pomiaru o średnicy 2cm.

Awatar użytkownika
zolwik888
Posty: 276
Rejestracja: 03 gru 2013, 09:50
Lokalizacja: Głogów/Marl(DE)

Re: Kontrola temperatury w piecu

Post autor: zolwik888 » 15 mar 2017, 15:02

http://www.ebay.de/itm/162274617213?_tr ... EBIDX%3AIT
tutaj masz za 2,50euro chiński czujnik temperatury do 1250stopni

baboriba
Posty: 13
Rejestracja: 07 lut 2017, 07:33
Lokalizacja: Laholm/Szwecja

Re: Kontrola temperatury w piecu

Post autor: baboriba » 15 mar 2017, 15:31

Myślałem o mierzeniu temperatury głowni do hartowania. W sumie to myślałem ze jeśli zmierzę temperaturę głowni na jakimś fragmencie to wystarczy żeby stwierdzić czy stał jest gotowa do schładzania. Może sie mylę ale czy nie da sie zrobić pomiaru w kilku miejscach noża i to dałoby dokładniejszy pomiar? Nie mam o tym pojęcia wiec być może wypisuje bzdury.
A do czego można podłączyć ten czujnik z eBay?

Awatar użytkownika
zolwik888
Posty: 276
Rejestracja: 03 gru 2013, 09:50
Lokalizacja: Głogów/Marl(DE)

Re: Kontrola temperatury w piecu

Post autor: zolwik888 » 16 mar 2017, 15:25

Nie znam się na nożach ale jak gruby jest blank? Powiedzmy około 3mm. Wiązka lasera/podczerwieni z pirometru nie może być większa niż mierzony obiekt. Mierzyć temperaturę w kilku miejscach nikt Ci nie zabroni ;) Chodzi o to żebyś nie wyrzucił kasy w błoto..
W skrócie: weź sobie zapal małą latarkę i stań przy ścianie, wyemitowane światło będzie okręgiem o małej średnicy ale gdy odejdziesz od ściany, średnica się zwiększy. Tak samo jest z pirometrem, tylko pirometru w piec nie możesz wsadzić.. Więc potrzebujesz pirometr z dobrą optyką. Wg mnie conajmniej 100:1. Z taką rozdzielczością pirometr z odległości 30cm będzie mierzył temperaturę z powierzchni o średnicy około 3mm..
Czujnik podłączasz do termometru, coś jak w linku poniżej tylko z odpowiednim przedziałem temperatur.
http://www.ebay.de/itm/Digital-Temperat ... Sw241YUPRl

baboriba
Posty: 13
Rejestracja: 07 lut 2017, 07:33
Lokalizacja: Laholm/Szwecja

Re: Kontrola temperatury w piecu

Post autor: baboriba » 17 mar 2017, 07:30

Dzięki za poświęcony czas. Rozjaśniliście mi temat. Myśle ze kupie ten tańszy pirometr ze względu na wyższa temperaturę. Temperaturę blanku będę mierzył na bocznej powierzchni wiec powinien sie sprawdzić.
Pozdrawiam

kin241
Posty: 444
Rejestracja: 07 paź 2009, 14:58
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kontrola temperatury w piecu

Post autor: kin241 » 17 mar 2017, 10:52

Pirometry zwykle obarczone są większymi błędami niż termopary. Poza tym są trudniejsze w stosowaniu. Można kupić z odzysku termoparę platynową do temp.1600 st.C i do tego czytnik/regulator temperatury.
https://automatyka.istore.pl/pl/p/Termo ... e/22965350
Można znaleźć taniej tylko trzeba poszukać

piotr4416
Posty: 21
Rejestracja: 10 lut 2016, 12:19
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kontrola temperatury w piecu

Post autor: piotr4416 » 26 mar 2017, 12:26

Hej ja używam tego takiego pirometru. Z gorsza optyka. Myk polega na tym że mierzysz repertuare blisko stali około 5cm od gorącego detalu. Z tym ze nie mierz jej za długo bo stopisz obudowe. ( jak masz wyprawę to zrobisz pomiar w 10 sekund bez strat) polecam

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”