Witam.
Czy ktoś się może orientuje jak zahartować linę.
Chodzi o temperaturę.
Wykułem nożyk z liny no i trzeba by go jakoś zahartować.
Lina jest od zawiesia dźwigowego.
Bardzo sztywna
Z góry dzięki za jakieś wskazówki.
Hartowanie liny
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Hartowanie liny
Ponieważ gatunek stali nie jest znany ale można podejrzewać że jest to stal średnio węglowa, niskostopowa więc:
Jęśli będziesz hartował w piecu to proponuje: 860 st.C / 15 minut - studzone w oleju
Jeśli w palenisku to 880 st.C - olej
Odpuszczanie: piekarnik 180 st.C - 1,5 h
Jęśli będziesz hartował w piecu to proponuje: 860 st.C / 15 minut - studzone w oleju
Jeśli w palenisku to 880 st.C - olej
Odpuszczanie: piekarnik 180 st.C - 1,5 h
Re: Hartowanie liny
Dzięki