Jak dobrać motoreduktor
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
dobra już wiadomo wszystko ale nie do końca z tymi walcami czy na walce mogę użyć zwykłego materiału czy może jakiegoś gatunku np. 45 .Do tego jeszcze jaki gatunek stali na wkładki do różnego rodzaju materiału ,zapomniałem zapytać czy skok gwintu na śrubie która będzie obniżała rolkę wystarczy 1,5 mm czy większy ponieważ moim zdaniem im mniejszy skok tym mniejsza korekcja błędów oczywiście skok nie może być za mały co proponujecie ??
luz na zebach min 1mm ,śruba dociskowa z gwintem 1,5 to nie bardzo
, musisz pamietac że to ci się bedzie zużywało , ja na mojej mam z 5 mm skoku na trapezowym i myślę że taki przedział 3-5mm i nakrętka min na 5-6 cm
z precyzją na walcach to jest kiepsko , najpierw musisz pokonać sprężystość metalu która nie za bardzo wiadomo gdzie się znajduje, a potm dopiero, zginasz
co do walców to możesz zrobić gładkie ze zwykłej stali a jeśli byś chciał frezowane z zębami to trzeba by hartować , wtedy jakaś narzędziowa,
walce z tworzywa do nierdzewki lub mosiądzu, miedzi, gdzie gniesz np polerowane rury
z precyzją na walcach to jest kiepsko , najpierw musisz pokonać sprężystość metalu która nie za bardzo wiadomo gdzie się znajduje, a potm dopiero, zginasz
co do walców to możesz zrobić gładkie ze zwykłej stali a jeśli byś chciał frezowane z zębami to trzeba by hartować , wtedy jakaś narzędziowa,
walce z tworzywa do nierdzewki lub mosiądzu, miedzi, gdzie gniesz np polerowane rury
no to chyba lepiej dorobić kilka kompletów walców , montowanych z przodu lub jeden szeroki walec z ruchomymi pierścieniami, ustawiasz wymiar jaki chcesz, ja mam walcarke jedną z walcami miedzy obudowami , i działa rewelacyjnie, drugą z walcami na zewnątrz i jeszcze jej nie urzywałem , zaletą tej drugiej jest możliwość wymiany walców
http://blacksmithing.createforum.com/po ... -t497.html
http://blacksmithing.createforum.com/po ... -t497.html
dzięki za pomoc a co do gięcia płaskowników na tym forum co widziałem twoja walcarkę były tam takie słowa
"mam nadzieje że jeszcze się ktoś wypowie, może sami znajdziemy jeszcze lepsze techniki pracy" jak nie miałem walcarki a usługi robiłem u kumpla konkretnie same łuki a końcówki łuków podginałem maszyną do gięcia rur tylko ją przerobiłem jeżeli interesuje cię ten temat chętnie pogadam ??
"mam nadzieje że jeszcze się ktoś wypowie, może sami znajdziemy jeszcze lepsze techniki pracy" jak nie miałem walcarki a usługi robiłem u kumpla konkretnie same łuki a końcówki łuków podginałem maszyną do gięcia rur tylko ją przerobiłem jeżeli interesuje cię ten temat chętnie pogadam ??