moje maleństwa
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- marcinello
- Kontakt:
taka sama stal co żebrowane. Jakiś stop ale grunt że ciut hartowalna. Poza tym jak średniowieczne mają być to raczej nie miały one super twardości tamte stale
a druga sprawa to to, że zbrojeniówka Ci się nie złamie a jak dasz sprężynówkę, bo raczej innej stali w repertuarze nie ma, to może łatwo Ci pęknąć. Sandan przecież tylko na zimno młotkuje i nawet nie hartuje i podobno ma świetne wyniki
-
dara
Marcinello zbrojeniówka starczy aż świat. Używam przeważnie gładkich prętów po sklepaniu są twarde bez żadnego hartu. Historyczne chyba nie były hartowane, po harcie może pękać przejście w tulejkę. Waliłem takimi w ścianę betonową z kilku metrów i uszczerbek nie przekraczał 1 mm ! W razie czego dwa ruchy młotkiem i zawsze masz jak nowy.
Jutro jak nie zapomnę to postrzelam w taką blachę i Ci powiem jakie są wyniki.
Zresztą jak zawijać twardy drut jest ciężko i często pęka. Ośnik ładny rączki po zalaniu epoksydem w drewnie spoko starczą. Warto naciąć lekko jodełkę żeby większa powierzchnia klejenia była. To skrzywienie to podejrzewam, że tylko na zdjęciu jest, w realu proste.
Jutro jak nie zapomnę to postrzelam w taką blachę i Ci powiem jakie są wyniki.
Zresztą jak zawijać twardy drut jest ciężko i często pęka. Ośnik ładny rączki po zalaniu epoksydem w drewnie spoko starczą. Warto naciąć lekko jodełkę żeby większa powierzchnia klejenia była. To skrzywienie to podejrzewam, że tylko na zdjęciu jest, w realu proste.
- marcinello
- Kontakt:
- marcinello
- Kontakt:
nad oprawa damścika nie mam dobrego pomysłu,takie cosie narysowałem , ale nie wiem czy nie zrobię po prostu najprostszej rękojeści,jakiejś wzorowanej na średniowiecznej, bo nożyk w sumie pasuje do tych klimatów a i na wyjazdach bysie poszpanowało ;D

no i młodszy braciszek (nieco mniejszy )zaczął powstawać ;D

muszę jeszcze popracować nad równomiernym skręcaniem :-\
no i młodszy braciszek (nieco mniejszy )zaczął powstawać ;D
muszę jeszcze popracować nad równomiernym skręcaniem :-\
Stal musi wiedzieć ze jesteś jej panem 
- marcinello
- Kontakt:
- marcinello
- Kontakt:
- marcinello
- Kontakt: