Step by step - Palenisko gazowe.

Jak się to kuje?

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
novator
Kontakt:

Post autor: novator » 22 sty 2012, 09:23

BANAN, Wczoraj odpalałem piecyk i chyba miałeś rację, coś nie tak jest, chyba za mało powietrza palnik dostaje w takiej konstrukcji.
Zastanawia mnie tylko czemu chwilami traci płomień i za chwilę znowu się pali ?

Już go przerabiam, dodałem trójnik i robię nadmuch z odkurzacz, ale obawiam się , że będzie za silny. Zobaczę jak odpalę.

Jak długo powinien nagrzewać się taki ścisk:
http://www.dropmocks.com/iBKPnp
(blacha 16 mm)
do pomarańczowego ?
W takim piecyku jak mój?
http://www.dropmocks.com/iBKKp_

Co do reil'a którego zacząłem robić, to prawie wszystko mam ale nie dostałem nigdzie u mnie w okolicy mufy redukcyjnej z 1i1/2" na 3/4".
To jakaś nie typówka, bo choć na co dzień współpracuję z siecią hurtowni instalacyjnych, to nawet na głównym magazynie nie mają.
Muszę gdzieś za tym w poniedziałek pojeździć :/

Sorki, że tak personalnie piszę na ogólnym do "BANANA", ale na ogólnym było pytanie do mnie :)

Fajnie by było jakby ktoś inny też zechciał by się wypowiedzieć :D

Remington

Post autor: Remington » 22 sty 2012, 10:41

Panowie, o jednej rzeczy trzeba pamiętać, bo palnik może być ok, ale niekoniecznie gaz.
Kiedyś zrobiłem prymitywny palnik, palił aż miło, przerobił ze 3 butle. Na czwartej dławił się, przy większym ciśnieniu gasł, prychał strzelał. Zacząłem czyścić dyszę, potem wstawiać innej średnicy, itp, nie pomogło. Wychodzi że jakiś syf kupiłem, nie gaz.
Polecam zamawiać sam propan, z tego jestem zadowolony.

ps. Temperatura butli baardzo wpływa na pracę palnika!

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 22 sty 2012, 12:31

To weź mufę z 1 na 1 1/2 i redukcję z3/4 na 1 cala. Przede wszystkim sprawdź szczelność na połączeniach gazowych.Jeśli gdzieś pokaże się nieszczelność, to strumień gazu wydobywający się z dyszy będzie miał za małą prędkość,a w tedy mogą się dziać różne dziwne rzeczy.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
novator
Kontakt:

Post autor: novator » 22 sty 2012, 14:38

BANAN, piszesz o zastąpieniu mufy redukcyjnej 1 i 1/2" na 3/4" tymi dwoma do budowy reil'a ?
Nie wiedziałem czy nie zmienią się parametry komory mieszania.

Natomiast trochę przebudowałem obecny palnik:
http://www.dropmocks.com/iBf7Lq
dołożyłem nadmuch z odkurzacza ale muszę go dość mocno rozdzielić bo przy 0,5 atm. gaśnie płomień. Dopiero daje czadu przy 1,5 atm.
Ta taśma klejąca to oczywiście tymczasowa prowizorka :mrgreen:
Połączenia gazowe są szczelne.
Remington, gaz jest chyba w porządku :)

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 22 sty 2012, 15:31

Ja tak zrobiłem przy budowie pierwszego palnika,bo miałem ten sam kłopot,ze znalezieniem właściwej mufy.Potem jednak szybko zbudowałem palnik z calową rurą zamiast 3/4.Następny to już była dwucalowa armatka,którą pokazywałem w temacie ,,budujemy palenisko gazowe.I już pozostałem w grubych przekrojach i spawanych palnikach.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
novator
Kontakt:

Post autor: novator » 22 sty 2012, 15:47

BANAN, czyli nie trzeba się sztywno trzymać schematów. :)

W poniedziałek muszę skrócić podstawę, bo zdecydowanie za wysoko, jak na moją piwnicę, stoi piecyk i strop mam cały gorący. :?

Awatar użytkownika
novator
Kontakt:

Post autor: novator » 22 sty 2012, 19:33

BANAN pisze:Ja tak zrobiłem przy budowie pierwszego palnika,bo miałem ten sam kłopot,ze znalezieniem właściwej mufy.Potem jednak szybko zbudowałem palnik z calową rurą zamiast 3/4.Następny to już była dwucalowa armatka,którą pokazywałem w temacie ,,budujemy palenisko gazowe.I już pozostałem w grubych przekrojach i spawanych palnikach.
To jakich Ty dysz gazowych używasz przy tak dużych przekrojach ?
Jedziesz na czystym propanie ?
Na jakim ciśnieniu?
Sorry, że tyle pytań ale temat palników jest bardzo ciekawy. :)

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 22 sty 2012, 20:30

Ostatni palnik jaki pokazywałem,to palnik z zasilaniem bocznym,gdzie flara,to rura 80 mm,łącznik między flarą,a mieszalnikiem,to rura 42mm,a mieszalnik rura 60 mm.Dysza 0,8 mm.We flarze wspawana jest siateczka z perforowanej blachy o oczkach 4mm.Jestem gorącym zwolennikiem siateczek,gwarantują stabilną pracę palnika.Jadę na propan-butanie,choć wolałbym czysty propan.Ciśnienie gazu 0,2-0,8bara ,choć można i więcej,tylko po co?
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
novator
Kontakt:

Post autor: novator » 22 sty 2012, 20:49

BANAN pisze:Ostatni palnik jaki pokazywałem,to palnik z zasilaniem bocznym,gdzie flara,to rura 80 mm,łącznik między flarą,a mieszalnikiem,to rura 42mm,a mieszalnik rura 60 mm.Dysza 0,8 mm.We flarze wspawana jest siateczka z perforowanej blachy o oczkach 4mm.Jestem gorącym zwolennikiem siateczek,gwarantują stabilną pracę palnika.Jadę na propan-butanie,choć wolałbym czysty propan.Ciśnienie gazu 0,2-0,8bara ,choć można i więcej,tylko po co?
Palnik widziałem, potęga ! :shock:
Czyli to, że musiałem dać ciśnienie 1,5 bara bo inaczej płomień mi gasł, można je obniżyć, zmniejszając moc nadmuchu.
Przy tak dużym ciśnieniu, to chyba butla dość szybko by była pusta :lol:

Ale jak tak duże ciśnienie, to nie powinno się szybciej nagrzać ?

Choć ten mój ścisk:
grzałem z 20 minut na próbę i tylko górna pokrywa nagrzała się do jasno czerwonego :?

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 22 sty 2012, 21:01

BANAN pisze:0,2-0,8bara ,choć można i więcej,tylko po co?
próbowałeś cosik zgrzać?
pytam z ciekawości, bo u mnie ciśnienie 0,8 z dyszą 1,0mm to tylko do małych pakietów starcza na propanie :/ wczorajszy klocek [1250x50x40] do zgrzania 'zażyczył' se full gazu :-x .

fakt faktem, że do 'zwykłego' kucia przy rozgrzanym palenisku wystarczy, by palnik nie 'pluł', a żeloz i tak się nagrzeje

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 23 sty 2012, 05:05

Nie zgrzewałem,może kiedyś się skuszę.Gdybym założył dyszę 1,0 i wcisnął w nią ciśnienie 0.8,to butlę musiałbym postawić na jakimś piecyku by nie zamarzła.Propan-butan jest wredny pod tym względem do roboty,ale jest w zasięgu ręki o każdej porze dnia gdy się skończy.Może kiedyś dorobię się dużej butli to będzie sens zamówić od czasu do czasu czysty propan.Reneq ,mój palnik ma powierzchnię płomienia ze cztery razy większą od twojego , więc i piecyk szybciutko się nagrzewa ;)
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 23 sty 2012, 05:39

novator pisze:
Palnik widziałem, potęga ! :shock:
Czyli to, że musiałem dać ciśnienie 1,5 bara bo inaczej płomień mi gasł, można je obniżyć, zmniejszając moc nadmuchu.
Przy tak dużym ciśnieniu, to chyba butla dość szybko by była pusta :lol:

Ale jak tak duże ciśnienie, to nie powinno się szybciej nagrzać ?

Choć ten mój ścisk:
grzałem z 20 minut na próbę i tylko górna pokrywa nagrzała się do jasno czerwonego :?
Dobrze główkujesz z tym ciśnieniem,chociaż myślę,że zbyt już skomplikowałeś ten palnik ,ja bym to rozwiązał inaczej. Co do grzania,to do jakiego koloru nagrzał się szamot w piecyku?Bo jeśli nie był biały ,a sądzę,że nie był,to palnik do przebudowy,i piecyk do ocieplenia. :cry:
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
novator
Kontakt:

Post autor: novator » 23 sty 2012, 06:55

Dobrze sądzisz nie był biały, ledwie czerwony.
Piecyk nie jest specjalnie gorący, muszę chyba uszczelnić przednią klapkę jak ciepło ucieka ale z drugiej strony niektórzy nie maja zamknięcia z przodu i też grzeje dobrze.
Masz rację, palnik do przebudowy :? .

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 24 sty 2012, 19:34

Klapy nie doszczelniaj,bo spaliny którędyś muszą z piecyka emigrować ;)
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
novator
Kontakt:

Post autor: novator » 24 sty 2012, 20:55

No racja :D nie pomyślałem :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „KROK PO KROKU - tutorial”