Jeden falownik a dwa silniki , 2800 i 1400.Jak skonfigurować

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Krzysztof Assman

Jeden falownik a dwa silniki , 2800 i 1400.Jak skonfigurować

Post autor: Krzysztof Assman » 31 sty 2014, 22:00

Witam . Mam falownik , który zasila mi szlifierkę taśmową . Zasila silnik 2800 obr. Jestem na etapie budowy młota i zakupiłem silnik 1400 obr. Po podłączeniu , silnik chodzi na minimalnych obrotach i nie reaguje na regulację potencjometrem . Pewnie wszystko zależy od konfiguracji , ale jak ową konfigurację przeprowadzić i jak rozwiązać zasilania dwóch silników o różnych parametrach . Oczywiście nie chodzi mi o zasilenie dwóch silników jednocześnie , tylko po przepięciu wtyki . Czy falownik można zaprogramować pod drugi silnik i zapisać te nastawy ? Czy za każdą zmianą silnika muszę od nowa programować ? Na zdjęciach model falownika oraz silnika . Z góry serdecznie dziękuję za pomoc .

W załączniku umieściłem fragment instrukcji , ale nie mogę się doszukać miejsca , gdzie mam wpisać ilość obrotów silnika
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 01 lut 2014, 15:20

Dziś silnik zaczął działać prawidłowo . Zauważyłem mrygającą czerwoną diodę na falowniku . Pozostawiłem w takim stanie falownik na chwil parę . Po czasie silnik ruszył na pełne obroty . Czyżby potrzebował czasu na adopcję ??? Nie wiem , ale najważniejsze że silnik działa , i jak widać , nie ma potrzeby zmiany konfiguracji . Zastanawiam się , czy tematu nie skasować , ale może niech powisi chwilę :)

Awatar użytkownika
blob

Post autor: blob » 01 lut 2014, 17:19

U mnie na falowniku nie ma zanaczenia jaki podlącze silnik, obroty sie przeciez reguluje hercami. Apropo do zasilania silnika przez falownik powinno sie stosować kable ekranowane, ja na początku podłączyłem 7 żyłowym kablem zasilanie + wyjście na silnik i cały czas pokazywało mi błąd, zmieniłem kable i wszystko jest ok :mrgreen:
blob

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 01 lut 2014, 18:59

Przy zasilaniu falownikiem nie istotne są obroty silnika tylko jego moc - nie powinna przekraczać mocy falownika.....

kaso

Post autor: kaso » 02 lut 2014, 22:19

Witam, z tego co widziałem w PDF instrukcji, to w tym falowniku jest funkcja drugiego silnika (parametry od H-81 do H90).
Zeby to uzyskać w parametrze I-24 wpisać 12 (jest 4).
A pod zaciski CM i P5 trzeba podpiąć przełącznik.
Tja tylko że poczytałem trochę więcej, i wypadało by wpisać parametry z tabliczki znamionowej drugiego silnika, a tego ni ma.
Wychodzi na to że drugi silnik powinien mieć takie same parametry żeby to działało jak należy (ech fail :facepalm: ).
Ostatnio zmieniony 02 lut 2014, 22:46 przez kaso, łącznie zmieniany 1 raz.

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 02 lut 2014, 22:23

Ok , dzięki .

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”