Szlifierka dyskowa (tarczowa) egojacka.
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
egojack1
Szlifierka dyskowa (tarczowa) egojacka.
Witam w tym temacie. Widzę, że są na forum tematy dotyczące budowy szlifierek taśmowych. Taśmówka dobra rzecz, ale ja chcę Wam pokazać swoją tegoroczną konstrukcję szlifierki dyskowej (tarczowej), która jest dużo łatwiejsza do wykonania od taśmowej, zawiera mniej elementów, a może dobrze służyć do obróbki nawet sporych metalowych detali (robiłem na niej swoje pierwsze kleszcze i młotki, które pokazywałem), choć zapewne nie jest tak wydajna jak taśmówka.
Średnica dysku dobrana do obrotów i pod papiery od szlifierek typu żyrafa, cena 1 szt papieru ok. złotówki. Tak jak napisałem, szlifierka dobrze szlifuje nawet duże kawałki metalu. Mocy nie brakuje. Używam głównie do szlifowania krawędzi wzajemnie pod kątem prostym. Obroty do średnicy dysku są moim zdaniem właściwe, prędkość na obwodzie dysku wynosi 33m/s,
lecą piękne iskry, a papiery nie zużywają się zbyt szybko. Używam do metalu papierów 40, 80, 150 i 220.
Dane techniczne:
Materiał: stal, grubości elementów podstawa 16mm, uchwyt silnika 10mm, podpory stolika 15mm oraz 8mm, blat stolika 10mm
Zasilanie: 3-faz. 400V
Moc: 0,75kW
Obroty: 2820 obr./min
Dysk: stalowy toczony.
Średnica dysku: 225 mm
Grubość dysku: 8mm
Mocowanie papierów: rzep grzybkowy Pressogrip S do elektronarzędzi.
Masa maszyny: 33kg
Długość: 460mm
Szerokość: 240mm
Wysokość: 300mm
Wymiary stolika: 225x195mm
Regulacja stolika: praca pod kątem od 45 stopni do 120 stopni pomiędzy stolikiem a dyskiem. Możliwość wycofania stolika do wygodnej wymiany papieru.
Odsysanie pyłów: dwa regulowane uchwyty do współpracy z odkurzaczem warsztatowym.
Cztery nogi gumowe 10mm grubości 40mm średnicy przykręcane śrubami.
Średnica dysku dobrana do obrotów i pod papiery od szlifierek typu żyrafa, cena 1 szt papieru ok. złotówki. Tak jak napisałem, szlifierka dobrze szlifuje nawet duże kawałki metalu. Mocy nie brakuje. Używam głównie do szlifowania krawędzi wzajemnie pod kątem prostym. Obroty do średnicy dysku są moim zdaniem właściwe, prędkość na obwodzie dysku wynosi 33m/s,
lecą piękne iskry, a papiery nie zużywają się zbyt szybko. Używam do metalu papierów 40, 80, 150 i 220.
Dane techniczne:
Materiał: stal, grubości elementów podstawa 16mm, uchwyt silnika 10mm, podpory stolika 15mm oraz 8mm, blat stolika 10mm
Zasilanie: 3-faz. 400V
Moc: 0,75kW
Obroty: 2820 obr./min
Dysk: stalowy toczony.
Średnica dysku: 225 mm
Grubość dysku: 8mm
Mocowanie papierów: rzep grzybkowy Pressogrip S do elektronarzędzi.
Masa maszyny: 33kg
Długość: 460mm
Szerokość: 240mm
Wysokość: 300mm
Wymiary stolika: 225x195mm
Regulacja stolika: praca pod kątem od 45 stopni do 120 stopni pomiędzy stolikiem a dyskiem. Możliwość wycofania stolika do wygodnej wymiany papieru.
Odsysanie pyłów: dwa regulowane uchwyty do współpracy z odkurzaczem warsztatowym.
Cztery nogi gumowe 10mm grubości 40mm średnicy przykręcane śrubami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
egojack1
Kupiłem specjalny materiał rzepowy dedykowany do renowacji elektronarzędzi, taki:zolwik888 pisze:Prostosc i funkcjonalnosc w parze, estetyczne wykonanie, najwazniejsze ze spelnia Twoje oczekiwania..
Mam pytanie, czym przykleiles rzep (mocowanie paperu sciernego)??
http://sklep.eko-tech.biz/pressogrip-73 ... p-139.html
Niestety taki najmniejszy kawałek można kupić. Materiał ma na swoim spodzie naniesiony już klej. Naklejanie rzepa jest banalnie proste: wycina się potrzebny kształt, czyści dysk jakimś rozpuszczalnikiem, odrywa folię zabezpieczającą klej, przykleja, dociska czymś na równej płaszczyźnie, odczekuje przez noc i trzyma niebywale mocno. W razie potrzeby można materiał zmienić, da się pomału oderwać (można nieco podgrzać), resztki kleju czyści się znów rozpuszczalnikiem.
-
egojack1