Zamierzam wybudować palenisko z cegły z kominem nad nim (szkic na załączonym rysunku).
Całość będzie zrobiona z cegły klinkierowej starej, a samo palenisko jeszcze nie wiem do końca - chciałbym szamot, ale ponieważ grzać planuję również koksem to możliwe że zrobię kotlinę z grubej blachy.
Tak więc pytania:
1. Czy ktoś widział lub może ma jakieś zdjęcia, rysunki z tego typu konstrukcji - chodzi mi o to,że komin jest zaraz nad paleniskiem i obawiam się nad wytrzymałością konstrukcji.(zwężenie nad paleniskiem do średnicy komina - czy mi się nie rozjadą ściany boczne) Jeśli zrobiłbym blaszany okap nad paleniskiem (czarne linie) a nad nią betonową zazbrojoną podstawę pod komin... wiem że to bardziej konstrukcja budowlana , ale może ktoś widział coś podobnego..
2.Jeśli kotlina z szamotu - to jaka grubość cegieł?
3.Jeśli stalowa - to jaka grubość blachy i jaki gruby szamot pod nią - jeśli potrzebny.
4.Rozmiar kotliny na początek planuję na poziomie 30x40 cm (na początek noże, pręty,elementy o szerokości max 15-20 cm) ok?
to pytania na początek
Jesli ktoś ma jakieś uwagi lub wątpliwości do tego pomysłu to bardzo o nie proszę - jestem amatorem kowalstwa w obydwu tego słowa znaczeniu - bardzo mnie fascynuje i jestem absolutnym nowicjuszem.
Liczę na konstruktywne podpowiedzi