Ostatnimi czasy miałem trochę malowania, podczas którego zacząłem się zastanawiać nad kilkoma aspektami tej dziedziny . dużo z nich należy do prostych , jak mi się zdaje , jednak chciałbym uzyskać fachową opinię na nie.(wiem trochę upierdliwy jestem) , ale niektórych rzeczy już szukałem i rozbieżności są dla mnie zbyt mylące .
Przechodząc do sedna oto kilka pytań z tej dziedziny :
1.Często (ok. 1/2 moich zabezpieczeń ) to farby mieszane np. jasno zielony + brązowy w proporcjach 1-1 + rozcieńczalnik (uniwersalny) . robię tak bowiem często mam niezużyte resztki farb lub chcę uzyskać fajny odcień (w tym wypadku miała być zielona "sraczka"
2. Lubię malować rzadddką
3. Czy da się w jakiś sposób malując pędzlem uniknąć śladów po nim - tych maluteńkich kreseczek ? Chciał bym by powłoka wyglądała b. równo .
4. Z doświadczenia (jeśli nie malujecie pistoletem) preferujecie pędzel czy wałek ?
5. Przy zwykłym malowaniu słyszałem ,że poleca się podkład antykorozyjny - niektórzy piszą dwie warstwy - ale do jakich mniej więcej zastosowań np. taboret do domu 1 a bramę już dwoma czy też dwie tylko gdy farba rzadka albo przedmiot to bardzo narażony element /
6. Czy wiek farby ma duże znaczenie na jej właściwości . Czasem maluję farbami leżącymi w warsztacie ze 20 lat tak
7. Słyszałem ,że dobry podkład to "unikor" wiele osób go poleca czy też jest coś w lepszym stosunku cena/jakość . Poza tym jakie macie metody na rozpoznanie czy farba jest dobra i wytrzymała a może macie "swoje " farby które bierzecie od dłuższego czasu i możecie na nich polegać . Nie wiem czy to jakiś wyznacznik ale najczęściej maluję "jedynką" są jakieś lepsze alkidowe ?
8. Czy przy malowaniu 1 warstwy nawierzchniówki absolutnie w żadnym miejscu nie może lekko prześwitywać podkład ?
9. Elementy zazwyczaj czyszczę szczotką na fleksie ale przy ostatnim malowaniu stołu nawet tym sposobem pozostawały małe nieodrywalne kawałki bardzo starej farby (podkład + nawierzchnia) czy może to wpłynąć na jakość powłoki i ewentualnie czy warto poświęcić dodatkowy czas w sporej ilości na doczyszczenie ?
10.Czy to prawda że pomimo czasu schnięcia farby podanym na opakowaniu jest jeszcze czas który powłoka "twardnieje" np. 1 tydzień i dopiero po tym czasie uzyskane są najwyższe możliwości oraz jakość i trwałość powłoki ?
Z góry dziękuje za odpowiedź i przepraszam jeśli nie które pytania nie mają znaczenia .mam nadzieję że dobry dział .
Dobrego wieczoru