Brama przesowna 6m
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Brama przesowna 6m
Panowie pierwszy raz robie brame przemyslowa przesuwna o dlugosci moje pytanie czy tak rozmieszczone rolki wystarcza zeby ja bez problemu przesuwac.
U dolu 2 wozki 5cio rolkowe u gury jeden 4 rolkowy no i rolki boczne jako prowadzenie u gory ale tego nie zaznaczylem na rysunku czy brama nie bedzie miala tedecji do opadania.
U dolu 2 wozki 5cio rolkowe u gury jeden 4 rolkowy no i rolki boczne jako prowadzenie u gory ale tego nie zaznaczylem na rysunku czy brama nie bedzie miala tedecji do opadania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Prosze o wyrozumialosc ucze sie 
wózki 5 rolkowe stalowe, wahliwe, z płyta poziomującą , a gurą coś takiego jak na aukcji poniżej
https://ssl.allegro.pl/item974027011_ro ... 4_szt.html
tylko z rolkami ogumowanymi , trzymającymi za górny profil bramy, słupek do rolek prowadzących min 80x80x3 z podstawa z blachy min 10mm , ewentualnie taka ramka dokoła bramy z profili 60x40x2
https://ssl.allegro.pl/item974027011_ro ... 4_szt.html
tylko z rolkami ogumowanymi , trzymającymi za górny profil bramy, słupek do rolek prowadzących min 80x80x3 z podstawa z blachy min 10mm , ewentualnie taka ramka dokoła bramy z profili 60x40x2
Moim zdaniem przeciw waga jest za krótka przynajmniej 2,7m powinna mieć, no i układ zastrzałów na przeciw wadze jest mało korzystny. W bramie przesuwnej przeciw waga powinna mieć długość 33% długości całej bramy, przynajmniej tak mi mówiło kilku ślusarzy którzy robią takie rzeczy.
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz
jak liczylem to powinno byc dobrze z 2 metrowa przeciwwaga (2 metry to 33%6) pierwsze rolki dolna podaje jako zero gorne jako -200 a koncowe dolne -2000. rolki koncowe tym samym nie dostaja calego ciezaru bo czesc idzie na gorne. jolo a profil polzamkniety nie wystarczy 70x70x5 ???
uzywalem do bram 4 metrowych i nie ma z nimi problemow a gora poza bocznymi prowadzacymi myslalem dac jeszcze jeden wuzek z 4 rolkami bylo by solidniej tak mi sie tylko wydaje nie robilem nigdy wczesniej bramy 6m a 4m sa duzo prostsze i sie czlowiek nie stresuje czy bedzie jezdzic czy nie 
No jak mogę coś poradzić, to nie spawaj profilu bezpośrednio do szyny jak to jest przedstawione na schemacie (jak już to maluj zanim pospawasz bo potem cieknie rdza) ale lepiej dać dystanse, brama będzie bardziej sztywna. Dodatkowy wózek nic nie zmieni. No i wieszaj bramę na lekkim plusie, bo na bank trochę obsiądzie
odnośnie jezdni 70mmm to mnie sie zdażyło kilka razy że ze względu na lekkie skrecenie osiowe szyny wózki jeczały tylko na 2 rolkach z jednej strony i przy bramie 5m szyna 80x80x5 sie rozginała ,wieć nie wyobrażam sobie bramy 6m z szyną 4mm,
ten trzeci wózek oznaczał by że musiałbyś dać górą jescze jedną jeznię?
nigdy tak nie robiłem, myślę że to wynalazek i przez ten trzeci wózek brama może sie klinować i ciężko chodzić
dawanie promila na styk nie ma znaczenia jeśli cynkujesz , jeśli nie to tak jak koledzy mówią minia na profil i szynę , przed spawaniem
ten trzeci wózek oznaczał by że musiałbyś dać górą jescze jedną jeznię?
nigdy tak nie robiłem, myślę że to wynalazek i przez ten trzeci wózek brama może sie klinować i ciężko chodzić
dawanie promila na styk nie ma znaczenia jeśli cynkujesz , jeśli nie to tak jak koledzy mówią minia na profil i szynę , przed spawaniem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ok czyli tak 2 wozki piecio rolkowe u dolu u gory tylko rolki boczne profil prowadacy 80x80x5 brame wieszac na plusie pomalowac powierzchnie styczne profila polzamknietego z rama przed spawaniem. Przyjelem do wiadomosc napewno skozystam jak dobrze miec forum
dziekuje za pomoc