Galeria
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
w sumie , to nie wszystko co jest w naturze musi być w głowie Joela i w jego realizacji:) Ważne, żeby inwestorowi się podobało. a czy jest do góry nagami, w bok, czy tył na przód to nie ma znaczenia...
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią 
-
dara
Nikiel pisze: czy jest do góry nagami, w bok, czy tył na przód to nie ma znaczenia...
Też dzieło i to cenne.
Projekt na papierze wygląda jako tako ale po realizacji
będzie rzucała się w oczy gałąź po lewej stronie.
Cała "wyrasta" z jednego odrostu.
Spróbuj dorysować jeszcze jeden odrost od pnia
łącząc go z istniejącymi "gałązkami"
Moje pierwsze łączenie tego typu. Takie stare bardzo surowe kowalstwo podoba mi się najbardziej. Piękno w prostocie. Będę się starał namówić jakiegoś klienta na balustradkę takiego typu chociaż w mojej okolicy będzie to trudne (dużo elementów najlepiej kupnych, dużo patyny
). Nie wiem czy to dobry pomysł brać się za coś z czym się nie ma za dużo obycia, ale wydaje mi się, że wtedy będzie największy progres umiejętności i bo trzeba się sprężać żeby wyszło z klasą.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
dara
Wszystko jest trudne zanim stanie się proste.joel4 pisze: Nie wiem czy to dobry pomysł brać się za coś z czym się nie ma za dużo obycia.
Moim skromnym zdaniem taka kowalka,bez plazm,spawarek itp.
ma szanse powodzenia i jako ekskluzywna produkcja musi kosztować.
W sumie jeśli nie masz kasy na drogi sprzęt to i tak nie masz wyboru.
Kwestia znalezienia klientów,ale to już inna bajka.
Sprzęt jako tako mam. Trochę od taty z jego warsztatu trochę z dofinansowania unijnego.
Cały warsztat też jest nowy za pieniądze głównie banku
Tak że w miarę wyposażony jestem. Brakuje tylko jeszcze najważniejszego czyli umiejętności i doświadczenia. Ogólnie to lubię wyzwania więc mam nadzieję że wszystko z czasem przyjdzie.
Cały warsztat też jest nowy za pieniądze głównie banku
Harlem widziałem własnie filmik z waszej bramy i gratuluje !!! Kawał dobrej i ciężkiej roboty.
Yaro powtórze sie z face booka, wypas robota!!:)
A co do Ciebie Joel to mysle że jestes na dobrej drodze i tak jak Harlem mówił trza patrzyć rożne ciegawe źródła i sie na nich wzorowac i podpatrywać i dalej tworzyc:)
Pozdro
Yaro powtórze sie z face booka, wypas robota!!:)
A co do Ciebie Joel to mysle że jestes na dobrej drodze i tak jak Harlem mówił trza patrzyć rożne ciegawe źródła i sie na nich wzorowac i podpatrywać i dalej tworzyc:)
Pozdro
-
dara
Ten Twój wzór jest dość jednorodny. Powinieneś zróżnicować go przekrojami prętów i to od 12-14mm nawet do 24-25 u podstawy, skoro chcesz tak długie odcinki gałęzi wykonać. A żyłki w liściach może lepiej jakbyś regularnie fakturował, a nie gdzie popadnie. Pamiętaj, że żyłki (nerwy) w liściu tez mają różną grubość u nasady ogonka są najgrubsze a u czuba liścia najcieńsze. Oczywiście to tylko jakbyś chciał wiernie odwzorowywać naturę. Ale w tym wypadku myślę, że wystarczą 2-3 wielkości tego samego rodzaju z naniesioną faktura żyłek. Lepiej odwzorować wyraźnie po 3-4 pary żyłek niż ma ich być więcej. Przez to liść będzie bardziej czytelny. A ode mnie naskrobany wzorek.joel4 pisze:Witam.
Próbowałem coś tam kuć listki zarówno z blachy jak i z pręta, nie mam jeszcze odpowiednich narzędzi do tego celu, ale to pomału sobie skompletuję, efekt poniżej.
Co do szkicu to wrzucam mój dzisiejszy, który robiłem w warsztacie na kolanie ołówkiem stolarskim, teraz to będzie balkon bez konstrukcji drewnianej z metalowym podchwytem. Proszę o ewentualne korekty potrzebne do doszlifowania tego szkicu. Rysunek jest zrobiony w odpowiedniej skali długości do wysokości. Ogólnie muszę zacząć więcej rysować bo nie mam wprawy. Balustradę zaczynam robić jutro za wszelką pomoc dziękuję.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wzór na szkicu wygląda jednorodny. Tą barierkę już mam zrobioną i i wykorzystałem do niej pręty 24, 20, 16, 12, 10. Musiałem się trzymać stylem do tej pierwszej części więc za dużo nie kombinowałem. Twój szkic o klasę lepszy od mojego, od razu widać kto ile spędził czasu z ołówkiem w ręku. Akurat nie mogłem zastosować takiej asymetrii gdyż mocowanie musi być na środku i na końcach. Udało mi się zdobyć zlecenie na małą balustradkę takiego typu to spróbuję zastosować lepsze liście i wskazówki z Twojego szkicu.
Dzięki za nie olanie sprawy.
Dzięki za nie olanie sprawy.
-
dara