Spotkania w Kuźni Kurpiowskiej
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Spotkania w Kuźni Kurpiowskiej
mam kawałek wałka 30stki bedzie chyba dobry na uchwyty czy inne gałki brać?
1 BANAN
2 bey
3 Kowmal
4 Kuba Nowak
5 reset + 1
6 Oshizuka z żoną
7 Monika Zarzecka
8 Sylwia Słojkowska- Affelska
9 Wiesław Pogorzelski
10 Tomasz Kobuszewski z żoną
11 Grzesiek + 1
12 Kuba na chwilę
13 mori_5
14 lexi zapewne z Marianną
15 egojack1
16 Marek
2 bey
3 Kowmal
4 Kuba Nowak
5 reset + 1
6 Oshizuka z żoną
7 Monika Zarzecka
8 Sylwia Słojkowska- Affelska
9 Wiesław Pogorzelski
10 Tomasz Kobuszewski z żoną
11 Grzesiek + 1
12 Kuba na chwilę
13 mori_5
14 lexi zapewne z Marianną
15 egojack1
16 Marek
Jak coś bedzie potrzebne z materiału do robienia to napiszcie co jeszcze .
Bo każdy coś bierze i nie wiem co jeszcze potrzeba.
Bo każdy coś bierze i nie wiem co jeszcze potrzeba.
Siemka.
Ponieważ noce są jeszcze zimne, płyny rozgrzewające mogą nie wystarczyć, aby przetrwali w Chacie Kurpiowskiej, ci, którzy będą spać w jednoosobowych śpiworkach. Trzeba, więc określić, jakie zadania musimy zrealizować by kominek do wieczora był rozpalony.

- wymontować ruszt, obciąć mu nogi i dorobić nowe o większym rozstawie, aby zmieściła się szuflada
- wykuć/wyciąć cegły robiąc miejsce na szufladę
- wykonać szufladę
- wykonać blaszane obniżenie prześwitu (górnej krawędzi kominka) jest za wysoko, bo się dymi
- przygotować ramę, lub inne mocowanie do drzwiczek
- wykonać drzwiczki
- złożyć całość do kupy
- ci, co będą się nudzić mogą wykonać zestaw kominkowy lub/i wiaderko na rozpałkę, popiół lub zestaw do grillowania
Ta wyliczanka to tylko zaproszenie do dyskusji, będzie można zaplanować robotę oraz potrzebne materiały
Ponieważ noce są jeszcze zimne, płyny rozgrzewające mogą nie wystarczyć, aby przetrwali w Chacie Kurpiowskiej, ci, którzy będą spać w jednoosobowych śpiworkach. Trzeba, więc określić, jakie zadania musimy zrealizować by kominek do wieczora był rozpalony.
- wymontować ruszt, obciąć mu nogi i dorobić nowe o większym rozstawie, aby zmieściła się szuflada
- wykuć/wyciąć cegły robiąc miejsce na szufladę
- wykonać szufladę
- wykonać blaszane obniżenie prześwitu (górnej krawędzi kominka) jest za wysoko, bo się dymi
- przygotować ramę, lub inne mocowanie do drzwiczek
- wykonać drzwiczki
- złożyć całość do kupy
- ci, co będą się nudzić mogą wykonać zestaw kominkowy lub/i wiaderko na rozpałkę, popiół lub zestaw do grillowania
Ta wyliczanka to tylko zaproszenie do dyskusji, będzie można zaplanować robotę oraz potrzebne materiały
Lepsze jest wrogiem dobrego
-
egojack1
Wreszcie jakiś konkret, będzie można też zaplanować potrzebne narzędzia. Projekt - rysunek już obmyślony jest?
Ponieważ cisza w temacie 
Proponuję ramę do kominka wykonać z kątownika (na wymiar otworu). Wywiercić otwory pod kotwy w ramie i cegłach kominka, wstawić w światło kominka, wpuścić i pospawać kotwy. Ramę można zrobić od razu z przynitowanymi zawiasami, okapnikiem, mocowaniem grilla oraz wszystkimi innymi ozdobami, jakie wykonamy.
Na ramę będzie potrzebne jakieś 4mb kątownika (ustalmy, jaki?), kwadrat na nowe nogi do rusztu( 12-14), płaskownik na front szuflady (szerokość na cegłę), blachę na okapnik i szufladę, pręta na kotwy, coś na zawiasy, coś na ramkę drzwiczek, skobelek, ozdoby itd…
Proponuję ramę do kominka wykonać z kątownika (na wymiar otworu). Wywiercić otwory pod kotwy w ramie i cegłach kominka, wstawić w światło kominka, wpuścić i pospawać kotwy. Ramę można zrobić od razu z przynitowanymi zawiasami, okapnikiem, mocowaniem grilla oraz wszystkimi innymi ozdobami, jakie wykonamy.
Na ramę będzie potrzebne jakieś 4mb kątownika (ustalmy, jaki?), kwadrat na nowe nogi do rusztu( 12-14), płaskownik na front szuflady (szerokość na cegłę), blachę na okapnik i szufladę, pręta na kotwy, coś na zawiasy, coś na ramkę drzwiczek, skobelek, ozdoby itd…
Złamany palec wskazujący lewej ręki
, w Pniewie pewnie nie po kuje, ale będę wam przeszkadzać 
Ja będę trzymał, Ty będziesz kuł.
Proszę dopisać do mnie + 1.
Postaram się przywieźć trochę materiału.
Proszę dopisać do mnie + 1.
Postaram się przywieźć trochę materiału.
Ok okazało się że też mogę przyjechać o ile Lexi mnie weźmie na współpasażera 
-
VikingArt
Jestem cały po mistrzostwach (1 siniak) więc będę
odkładałem to długi czas ale przyjadę.
Weźmie weźmie tylko jak to jest na pasażera?
Na pasażera znaczy drogo i niewygodnie.
-
egojack1
Banan czy bierzesz palenisko gazowe? Jeśli tak, to ja wezmę butle propanu (pełną oczywiście).
Bey wspominał o nitowanych zawiasach... Jak będzie łączona całość, tradycyjnie czy spawana? Jeśli tradycyjnie potrzebne będą nity (jakie?)
albo materiał i narzędzia do ich wyrobu, plus wiertła, wiertarka. Proszę o więcej szczegółów jaki projekt zamierzacie robić.
Bey wspominał o nitowanych zawiasach... Jak będzie łączona całość, tradycyjnie czy spawana? Jeśli tradycyjnie potrzebne będą nity (jakie?)
albo materiał i narzędzia do ich wyrobu, plus wiertła, wiertarka. Proszę o więcej szczegółów jaki projekt zamierzacie robić.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Wiertarkę weź, Nity już kupione, Wiertło fi 5. Gazu tym razem już wystarczy. oprócz mnie przywiezie gaz KOBUSZ i lexi.
Kontakt 517355290