FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
hej, mam szybkie pytanie czy jest sens kupić ręczną prasę 2t taką jak ta:
chodzi o przebijanie otworów w młotkach i małych siekierach.
Generalnie z tego co wiem to największy sens ma prasa hydrauliczna, ale niestety warunki ogrodowo-lokalowe mnie ograniczają.
Generalnie z tego co wiem to największy sens ma prasa hydrauliczna, ale niestety warunki ogrodowo-lokalowe mnie ograniczają.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gięcie
Ale proszę cię nie brnij w tę dyskusję, jest tak wiele wiedzy w internetach i książkach, poszukaj, poczytaj ...
Lepsze jest wrogiem dobrego
Nie ma żadnego sensu. tym nie zrobisz nic co planujesz, do tego potrzeba nacisku kilkudziesięciu ton.
Bynajmniej jako "pasjonat gięcia sprężyn na zimno" powinieneś wiedzieć jaki to rodzaj procesu technologicznego i mógłbyś tą wiedzą dzielić się z nami, a nie o to pytać. Stąd moje wątpliwości.
A co do kowalstwa - jeżeli będziesz potrzebował informacji, to na pewno tu ją znajdziesz lub ją otrzymasz
A co do kowalstwa - jeżeli będziesz potrzebował informacji, to na pewno tu ją znajdziesz lub ją otrzymasz
-
carniski1
Faktycznie jest taka obróbka jak zginanie tylko sobie zapomniałem
. A a propos twojego pytania to naprawdę jestem pasjonatem gięcia sprężyn na zimno
-
carniski1
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Źle myślisz.
Kontakt 517355290
-
adamamator
Szybkie pytanie do bardziej doświadczonych.
W przyszłym tygodniu będę robił matryce gilotynowe do odkuwania drobnych elementów. Jaki dać luz między matrycą a prowadnicami? Planowałem dać 0,2mm. Czy zrobić bez luzu i wyrobi sie w trakcie eksploatacji?
W przyszłym tygodniu będę robił matryce gilotynowe do odkuwania drobnych elementów. Jaki dać luz między matrycą a prowadnicami? Planowałem dać 0,2mm. Czy zrobić bez luzu i wyrobi sie w trakcie eksploatacji?
Za mało danych. Na czym będziesz tych matryc używał? jaka wielkość? jakie prowadnice? co będzie tłoczone? na zimno, czy na gorąco? z jakiego materiału? Najlepiej daj jakiś rysunek lub zdjęcie 
Lepsze jest wrogiem dobrego
-
adamamator
Żadne cuda.
Będę robił kilka rozmiarów i kształtów matryc na raz do kucia na gorąco z pręta. To będą drobne elementy i bez matryc nie da sie tego zrobić estetycznie.
Przyrządy będą obsługiwały pręty fi 10 -15 więc małe przekroje. Robił je będę z płaskowników 12/60 i 30/40. Te pierwsze do szybkiej obróbki z grubsza te drugie tylko do równania powierzchni. prowadnice będą miały chyba z 70 mm długości i szerokość postosowaną do elementu ruchomego, nie wiem jak ten element ruchomy się nazywa - gilotyna?
Nie chcę dać za dużego luzu między prowadnicami a gilotyną bo będzie mi sie matryca rozjeżdżać na boki i będzie do wyrzucenia. Znowu jak dam za mały luz to będą za duże straty przy tłuczeniu młotkiem.
Jak będzie za ciasno to zawsze od biedy będę mógł przeszlifować delikatnie boki gilotyny ale wolę to zrobić porządnie od początku.
Będę robił kilka rozmiarów i kształtów matryc na raz do kucia na gorąco z pręta. To będą drobne elementy i bez matryc nie da sie tego zrobić estetycznie.
Przyrządy będą obsługiwały pręty fi 10 -15 więc małe przekroje. Robił je będę z płaskowników 12/60 i 30/40. Te pierwsze do szybkiej obróbki z grubsza te drugie tylko do równania powierzchni. prowadnice będą miały chyba z 70 mm długości i szerokość postosowaną do elementu ruchomego, nie wiem jak ten element ruchomy się nazywa - gilotyna?
Nie chcę dać za dużego luzu między prowadnicami a gilotyną bo będzie mi sie matryca rozjeżdżać na boki i będzie do wyrzucenia. Znowu jak dam za mały luz to będą za duże straty przy tłuczeniu młotkiem.
Jak będzie za ciasno to zawsze od biedy będę mógł przeszlifować delikatnie boki gilotyny ale wolę to zrobić porządnie od początku.
-
adamamator
Ewentualnie zrobię pierwszą sztukę z luzem 0,2mm, tak jak planowałem i zobaczę co się będzie działo. W razie czego mała strata. Gilotyna będzie do ponownego wykorzystania tylko trzeba będzie nowe prowadnice zrobić na innym luzie żeby wszystko dobrze współpracowało.