Pompa- abisynka

Techniki używane obecnie, kowalstwo artystyczne

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Qood
Kontakt:

Pompa- abisynka

Post autor: Qood » 05 maja 2012, 10:55

Witam,
ostatnio dostałem od klienta zlecenie na wykonanie ozdobnej pompy abisynki do ogrodu.
Wcześniej nie robiłem takie zlecenia więc pomyślałem że może na forum już ktoś się przebijał przez ten temat.
Oczywiście cały mechanizm ssący klient ma zakupić gotowy w sklepie ja mam wykonać tylko głowicę.
Wszystkie tego typu pompy są wykonane z odlewów żeliwnych i zastanawiam się czy jest sens robić taką z rur stalowych czy nie lepiej kupić gotowca i tylko go okuć elementami ozdobnymi? Gotowe abisynki można kupić już za 150 PLN ja jeśli będę chciał zrobić całą od podstaw to będzie koszt 20 razy wyższy (wstępnie szacując).

Zastanawiam się jak później z szczelnością całego układu i wprawdzie zamierzam oczywiście ją ocynkować ale to jednak cały czas wilgotne środowisko.

Proszę o ewentualne sugestie jak ktoś już przerabiał ten temat (jak nie przerabiał ale ma jakieś przemyślenia to też o takowe proszę:))

nie wszyscy może wiedzą co to abisynka więc wklejam fotę

Pozdrawiam Qood
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 05 maja 2012, 21:05

A z rury mosiężnej? Patynowana na zielono
Lepsze jest wrogiem dobrego

ateem

Post autor: ateem » 06 maja 2012, 07:34

nigdy nie robiłem takich rzeczy, ale na szybko to myślałbym wnętrze z kwasówki (rura, tłok, wylewka) a na zewnątrz nakładka ozdobna kuta - tak aby wyglądało.

ODPOWIEDZ

Wróć do „KOWALSTWO WSPÓŁCZESNE - blacksmithing”