Czym zabezpieczyć stal przed korozją?
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Agnieszka Pasek
Czym zabezpieczyć stal przed korozją?
Mam pytanie:
Robię właśnie kilka rzeczy które będą umieszczone na zewnątrz domu i mocno narażone na korozje głównie z powodu wody.
Dodatkowo będę musiała pomalować je tymi złotymi farbkami imitującymi patynę-bo klient ma już balustradę w tym klimacie i musi być do kompletu :-?
Nikiel wspominał mi ostatnio o jakimś ocynku w sprayu .
Co mam kupić i jak to zabezpieczyć?Nie specjalnie znam się na takich farbach .
Polećcie proszę jakieś sprawdzone firmy.
Dziękuję z góry. :-)
Robię właśnie kilka rzeczy które będą umieszczone na zewnątrz domu i mocno narażone na korozje głównie z powodu wody.
Dodatkowo będę musiała pomalować je tymi złotymi farbkami imitującymi patynę-bo klient ma już balustradę w tym klimacie i musi być do kompletu :-?
Nikiel wspominał mi ostatnio o jakimś ocynku w sprayu .
Co mam kupić i jak to zabezpieczyć?Nie specjalnie znam się na takich farbach .
Polećcie proszę jakieś sprawdzone firmy.
Dziękuję z góry. :-)
- Agnieszka Pasek
- Agnieszka Pasek
Chciałam z miedzi bo ładniej i lepiej się pracuje...i by się samo pokryło patyną-cóż klient chce oszczędzić na materiale i tylko pewne elementy będą miedziane.Więc kombinuje jakby to dobrze zrobić.Blacha będzie fakturowana więc nie chciała bym aby zbyt wiele warstw farby pokrywało prace aby nie zgubić efektu.
Uprzedź klienta, że w ten sposób nie zaoszczędzi, a z czasem straci.
Jego sprawa, tylko czy z czasem nie zadzwoni do Ciebie z reklamacją, bo mu wszystko rdzewieje.
Rzygaczem woda płynie ze sporą czybkością, sporym strumieniem. Z wodą tą lecą wszelkie zanieczyszczenia, w tym piasek. Dobra ulewa będzie działała jak piaskarka, ścierając powłoki malarskie.
Minię nałóż dwukrotnie cienką warstwą, by była szczelna.
Jego sprawa, tylko czy z czasem nie zadzwoni do Ciebie z reklamacją, bo mu wszystko rdzewieje.
Rzygaczem woda płynie ze sporą czybkością, sporym strumieniem. Z wodą tą lecą wszelkie zanieczyszczenia, w tym piasek. Dobra ulewa będzie działała jak piaskarka, ścierając powłoki malarskie.
Minię nałóż dwukrotnie cienką warstwą, by była szczelna.
Witam,
robiłem rzygacze z blachy stalowej i po ocynkowaniu ogniowym jak najbardziej spełniają funkcje oraz śladu rdzy na nich nie ma. Na pewno nie wytrzymają tyle ile by wytrzymały np. miedziane ale mówimy tu o okresie 15-20 lat a nie 2 czy 3 lata. Więc ewentualnymi pretensjami klienta o rdzewienie bym się nie przejmował.
"Cynkowanie – ogół operacji mający na celu pokrycie powierzchni przedmiotów stalowych cienką powłoką cynku w celu ochrony przed korozją powodowaną działaniem powietrza i wody."
"cynkowanie zanurzeniowe (ogniowe) - zanurzenie przedmiotu w ciekłej kąpieli cynkowej."
za Wiki:)
Ocynkownie ogniowe najbliżej Wisienki są w Dębicy- mają duże wanny i można cynkować bardzo duże konstrukcje oraz trochę dalej w Gorlicach (małe wanny).
robiłem rzygacze z blachy stalowej i po ocynkowaniu ogniowym jak najbardziej spełniają funkcje oraz śladu rdzy na nich nie ma. Na pewno nie wytrzymają tyle ile by wytrzymały np. miedziane ale mówimy tu o okresie 15-20 lat a nie 2 czy 3 lata. Więc ewentualnymi pretensjami klienta o rdzewienie bym się nie przejmował.
"Cynkowanie – ogół operacji mający na celu pokrycie powierzchni przedmiotów stalowych cienką powłoką cynku w celu ochrony przed korozją powodowaną działaniem powietrza i wody."
"cynkowanie zanurzeniowe (ogniowe) - zanurzenie przedmiotu w ciekłej kąpieli cynkowej."
za Wiki:)
Ocynkownie ogniowe najbliżej Wisienki są w Dębicy- mają duże wanny i można cynkować bardzo duże konstrukcje oraz trochę dalej w Gorlicach (małe wanny).
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Można poszukać małej galwanizerni gdzie mogliby ci pocynkować elektrolitycznie ,powłoka znacznie cieńsza ale estetyczna bez sopli cynkowych, a pod malowanie bardzo dore efekty daje proces fosforanowania stali nie jest skomplikowany ale przygotowanie detalu jest trudne do wykonania w warunkach domowych, dlatego warto to zlecić galwanizerni lub przemysłowej lakierni.
Kontakt 517355290
niestety cynkowanie galwaniczne nie zabezpieczy przed korozją , a tym bardziej takiego urądzenie jak rzygacz odprowadzający wodę z dachu. Tak jak napisał Remington, woda bedzie stopniowo piaskować powierzchnie i wkońcu wypłucze nawet cynk galwaniczny. Ale ocynk ogniowy juz tak łatwo sie nie podda. Ocyk ogniowy bez brudów i szlaki, a przede wszystkim po dobrym trawieniuu w kwasie, ładnie sie ułoży, a sopelki to rzecz naturalna, po ocynku porostu sie je usuwa. Grubość powłoki 0,1-0,3mm to sporo jako bariera przed korozją. Razem z Salaputro od wielu juz lat to co na zewnątrz oddajemy do cynkowni i potem nie wraca się juz do tematu, że gdzieś coś przyrdzewiało, itd. Szkoda czasu na takie zabawy a i tak klient za to płaci i ma święty spokój. Klienta należy mocno uswiadomić a nawet przekonać. Jeśli go nie stać na to to znaczy że nie stac go na kunszt, dobre rzemiosło.
- Agnieszka Pasek