Zastrzały
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Grzegorz K.
- Administrator
Jolo, ja bym się tak nie sugerował budową żurawi (bo mam nadzieje że nikt nie ma wątpliwości że to są żurawie, a nie "dźwigi" ;-) ) bo ta budowa jest niejako wymuszona zasięgiem ramienia żurawia. W przypadku A zasięg będzie dużo większy niż w B. Myślę że rysunek wszystko wyjaśnia. Na czerwono zaznaczone gdzie są cięgna zmieniające swą długość. Pewnie dlatego taka budowa jest najbardziej optymalna i najczęściej stosowana. W przypadku bramy czy furtki to akurat nie ma znaczenia, więc przykład nie jest dobry wg. mnie ;-) ALE jak już są zdjęcia żurawi to warto zwrócić uwagę na gabaryty elementów ściskanych (ramię) w porównaniu z gabarytami elementów rozciąganych (cięgna). No te drugie są wyraźnie mniejsze gabarytowo, mniej ważą. W związku z tym wg mnie przypadek B jest lepszy, bo mamy tutaj dłuższą przeciwprostokątną która jest rozciągana i nie wymaga masywnego zastrzału, w przeciwieństwie do A. Mam nadzieje że ten mój karkołomny tok myślenia jest wystarczająco przejrzysty
A tak w ogóle to podtrzymuje to co powiedziałem wcześniej - najlepiej by było jakby znalazł się ktoś kto kuma trochę liczenie kratownic, albo zna kogoś takiego, albo zna jakiś dobry program który to może załatwić. Wtedy by było bez wątpliwości. :-P
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
melon , akurat o twojej wiedzy i uporze napisałem że to twoje zalety, więc nie strzelaj focha ;-) i przeczytaj ten post jeszcze raz,/ stwierdzenie /Was/ na naszym wspólnym forum brzmi obraźliwie, ale jak ci się wymckło jak pisze banan to nie ma sprawy, cieszę sie że na forum jest ktoś odważny i obeznany z kim można podyskutować, ale też temat zacząłem żeby podyskutować sprowokować do prób i przemyśleń, to nie może być tak że ktoś napisze post, reszta mu przytaknie i koniec,// my sie tu będziemy spierać a reszta wyciąga wnioski ( i tak zrobią po swojemu)
a teraz na temat
wychodziło by na to że w typie b mógłby być zrobiony z nieco cieńszego przekroju a ekstremalnych przypadkach nawet z linki (powiedzmy ze śrubą rzymską)
zdarzało sie kilkakrotnie że robiliśmy na przeciw wagach ciężkich bram ,zastrzał ze śrubami do regulacji, można było nieco podregulować ten nieszczęsny zwis :-P
a teraz na temat
wychodziło by na to że w typie b mógłby być zrobiony z nieco cieńszego przekroju a ekstremalnych przypadkach nawet z linki (powiedzmy ze śrubą rzymską)
zdarzało sie kilkakrotnie że robiliśmy na przeciw wagach ciężkich bram ,zastrzał ze śrubami do regulacji, można było nieco podregulować ten nieszczęsny zwis :-P
- Grzegorz K.
- Administrator
Rozmawiałem dzisiaj z kolegą, który studiuje budownictwo i policzył mi siły działające na te zastrzały w obu przypadkach. Z czysto teoretycznego punkty widzenia poprawny jest zastrzał A. Argumentował to obliczeniami i doświadczeniami które przeprowadzali na laboratoriach, stal jest bardziej podatna na rozciąganie niż na ściskanie więc stąd prawidłowy jest rys. A gdzie siła działa ściskając zastrzał, w B go rozciąga.
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz
Facio zastosował dobry patent na usztywnienie szyny, to że materiału nie jest zbyt wiele i grubo świadczy tylko o tym że myślał nad tym co robi, liczy się proporcja masy do wytrzymałości (sztywności) słabą stroną takich rozwiązań są skrzywienia boczne, zdaje się że przy zamykaniu jest wiotka jak parówa...
Marcin pisze:Rozmawiałem dzisiaj z kolegą, który studiuje budownictwo i policzył mi siły działające na te zastrzały w obu przypadkach. Z czysto teoretycznego punkty widzenia poprawny jest zastrzał A. Argumentował to obliczeniami i doświadczeniami które przeprowadzali na laboratoriach, stal jest bardziej podatna na rozciąganie niż na ściskanie więc stąd prawidłowy jest rys. A gdzie siła działa ściskając zastrzał, w B go rozciąga.
nie do końca tak jest, faktem jest iż stal ma większą wytrzymałość na ściskanie niż rozciąganie jednak fakt ten ma zastosowanie do elementów gdzie stosunek długości do pola poprzecznego przekroju jest niewielki, w przepadku pręta lub profilu w furtce stosunek długości do pola poprzecznego jest bardzo duży i tutaj mamy do czynienia nie ze ściskaniem tylko z wyboczeniem, stal jest zdecydowanie mniej wytrzymała na wyboczenie aniżeli na rozciąganie tak więc wersja zastrzału B jest zdecydowanie bardziej odpowiednia zarówno pod względem teoretycznym jak i praktycznym, można to prosto samemu sprawdzić
Pozdrawiam serdecznie forumowiczów.
Gepard