FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Salaputro
- Administrator
- Kontakt:
Cała prawda o cynku w sprayu - mój dobry kolega postanowił sobie ocynkować sprayem dwa przęsła płotku przed domem i na to pomalował nawierzchniowa farbą... Po jakichś dwóch - trzech tygodniach wyszły mu piękne pomarańczowo - brązowe nacieki z rdzy...
Jest to w miarę dobre rozwiązanie na miejscowe uszkodzenia powłoki - ale jako samo zabezpieczenie antykorozyjne jest mierne ...
Jest to w miarę dobre rozwiązanie na miejscowe uszkodzenia powłoki - ale jako samo zabezpieczenie antykorozyjne jest mierne ...
- Salaputro
- Administrator
- Kontakt:
jest zdecydowanie słabsza- bo to tylko zawiesina pyłu cynkowego w lakierze... jeżeli spawasz element ocynkowany i malowany - to lepiej jest zamalować miejsce spawane dobrym podkładem i potem nawierzchniówką , natomiast jeśli to element tylko cynkowany to wtedy można użyć sprayu - ale wypadałoby nałożyć ze 2 - 3 warstwy aby efekt był w miarę dobry.
ja tak robię i wszystko gra.Marcin pisze:weźmy taką sytuację na montażu spawam element ocynkowany później psikam sprayem i na koniec lowicyn w kolorze ocynku, chyba powinno zdać egzamin? Jak myślicie?
trzeba tylko się zaopatrzyć w porządny cynk spray, im cięższy tym lepszy, możesz też poprosić na cynkowni , powinni ci dać ,a jakbyś dostał na pędzel to jest o wiele lepszy,
dobry cynk po wyschnięciu jest ciężko zdrapać nawet śrubokrętem , ważne żeby warstwa była uczciwa i stal przeszlifowana, 3 lata temu robiłem taka farbą zaprawki na moim T4,bez pokrycia jakąkolwiek inna farbą, trzymają sie nieźle , choć sól dość ostro reaguje z cynkiem
co do spawania na montażu , to uważam to za najlepsze rozwiązanie, czasami nie ma pionów poziomów, trzeba coś przyciąć, naciągnąć, dodatkowo chyba ten spaw jest najsztywniejszy,sztywniejszy od śrub,
Nie ma co się obawiać malowania cynkSprayem , taka technologia , ja cynkuję bez obróbki,obrabiamy sami i na jakieś nieocynkowania ,przeszlifowania, popioły, idzie nam 1 spray 400mll, na jakieś 20-40 mb Balustrad, w zależności od jakości ocynkowania
mogę polecić Farbę Cynkową z Łodzi,chyba sie nazywa Cynkosil, jest super , jedyna wada to chyba już nie leją do 0,8L tylko do 5l a to już wydatek ok 600zł, i trzeba uważać żeby nie wyschnął
Prawda o tanim ocynku w sprayu
100% czystego cynku... jeszcze nic nie oznacza. Tylko cynk, ktory ma 100% czystość daje ochronę katodową. Znacznie ważniejsza jest jednak ilość cynku w suchej warstwie farby. Tańsze spraye cynkowe często zawierają do 60% cynku. Najlepsze spraye cynkowe zawierają w suchej warstwie farby maksimum 87-90% cynku.
Waga pojemnika jeszcze nic nie oznacza. Wielu dostawców tanich arozoli cynkowych używa do napełniania tanich materiałów co psrawia, że pojemnik wydaje się cięższy.
Waga brutto jeszcze nic nie oznacza. Aerozol składa się z farby, rozpuszczalników i gazu wyrzutowego. Ich proporcje są różne w zależności od dostawcy. To sprawia, że jeden pojemnik o pojemności 500ml zawiera więcej farby niż inny tym samym dając różną wydajność.
100% czystego cynku... jeszcze nic nie oznacza. Tylko cynk, ktory ma 100% czystość daje ochronę katodową. Znacznie ważniejsza jest jednak ilość cynku w suchej warstwie farby. Tańsze spraye cynkowe często zawierają do 60% cynku. Najlepsze spraye cynkowe zawierają w suchej warstwie farby maksimum 87-90% cynku.
Waga pojemnika jeszcze nic nie oznacza. Wielu dostawców tanich arozoli cynkowych używa do napełniania tanich materiałów co psrawia, że pojemnik wydaje się cięższy.
Waga brutto jeszcze nic nie oznacza. Aerozol składa się z farby, rozpuszczalników i gazu wyrzutowego. Ich proporcje są różne w zależności od dostawcy. To sprawia, że jeden pojemnik o pojemności 500ml zawiera więcej farby niż inny tym samym dając różną wydajność.
, w ocynkowni Stalllprodukt Bolesław do wykonywania zaprawek używa się sprayu /Śnieżka/ w kolorze srebrnym i ludzie się cieszą jak dzieci, w Ocynkowni Chrzanów, używaja do zaprawek Farby cynkowej /zuelch/, oraz porządnych sprayów (nie wiem jakiej firmy), natomiast można jakość sprayu ocenić po cenie , za 15-25 zł lipa ,25-40 powinien być ok
np MOTIP
np MOTIP
Ostatnio zmieniony 02 lut 2011, 17:06 przez jolo, łącznie zmieniany 1 raz.