FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Na detalu zabezpieczonym woskiem po tygodniu na zewnatrz było widać korozję.
Samym woskiem czy coś jeszcze dawałeś na górę? Rozumiem że detal nie był narażony na jakiś uszczerbek mechaniczny i rdza sama z siebie zaczęła przebijać? Może to być kwestia techniki czy po prostu metoda jest zawodna? A ewentualnie jakieś inne metody, przy których dałoby się zachować surowy wygląd stali, nie narażając jej na warunki atmosferyczne?
P.S. Dla ścisłości, chodzi oczywiście o czernienie a nie oksydację. Tak mi się z rozpędu napisało
P.S. Dla ścisłości, chodzi oczywiście o czernienie a nie oksydację. Tak mi się z rozpędu napisało
-
graffic
Czernienie, wosk, olejowanie nie sprawdza sie na zewnatrz - najprosciej ocynk i malowanie, malowanie proszkowe, pokrycia zywiczne lub inne podobne - jak robisz w miejsce publicze to lepiej nie kombinowac
Bezbarwny lakier antykorozyjny V33 matowy, ale i tak po paru latach trzeba powtarzać.
Powtarzanie co parę lat mogłoby przejść, w końcu wiele elementów wymaga okresowej konserwacji. To tym środkiem potraktowałeś swoją metalową roślinkę, prawda? Poczytam, namyślę się i zobaczymy. Dzięki za rady 
Witam Panowie , da się zgrzać miedz z brązem czy mosiądzem lub srebrem ? tak jak zgrzewa dziwer ?
Prosił bym o jakieś podpowiedzi , używać boraksu jak do stali ?
Witam .Mam pytanko posiadam blache stalową o wymiarach 1000x2000x10mm przeznaczenie stół tylko musze ją przyciąć na wymiar 760x1700 tylko czym zeby sie nie powyginała dużą szlifierką, czy gazami kolega który ma mi to upalic powiedział ze powinno być dobrze ale ja nie mam pewności doradzcie proszę.
Jak możesz to zostaw większy stol jest lepszy.
Moim zdaniem gazami najszybciej ale może się wygiac. Z czego robisz konstrukcję jak blat przykrecany to może się wyprostuje.
Moim zdaniem gazami najszybciej ale może się wygiac. Z czego robisz konstrukcję jak blat przykrecany to może się wyprostuje.
Stół mam zrobiony ,kątownik 50mm i zmieniam na nim blache bo dałem 8mm ryfla ale jest pofałdowana,poniżej zdjęcie,blat połapany migomatem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Cięcie wodą (waterjet) nie powygina Cena > 50/mb. Pytanie, czy jest w pobliżu.
-
graffic
Spokojnie mozesz ciac szlifierka katowa (z tarczami 230), mala zajedziesz... palnik dobry (szybszy) ale krawedzie sa do szlifowania - ograniczylbym tylko ciecia - jak nie musisz zostawilbym blat na 2 metry
Blache mam już w garażu,cięcia wodą raczej blisko mojej miejscowości nie ma,najbardziej pasowało by mi cięcie palnikiem ,ciętą krawedz oszlifował bym i obrócił w strone ściany.Tylko własnie nie wiem czy to sie bardzo nie powygina,ostatecznie pożycze dużą kątówke bo takowej nie posiadam.Blache niestety musze dociąć pod stół.