FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Techniki używane obecnie, kowalstwo artystyczne

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Re: FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: Bodar » 04 gru 2017, 22:22

A czemu ma powyginać przy cięciu palnikiem? Niemożliwe.

Awatar użytkownika
pojman

Post autor: pojman » 04 gru 2017, 22:31

maly606

Post autor: maly606 » 05 gru 2017, 15:46

Ja sie na cieciu gazami nie znam ale kumpel powiedział ze moze sie troszke pofalowac blacha 10mm,ale czy to prawda?Kolego pojman nie Lublin tylko Lubin ;)

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 05 gru 2017, 16:44

Dla ćwiczenia ręki, w ramach nauki praktycznej na warsztatach, gwoździem programu była obróbka ręczna właśnie takich, ciętych gazem grubych blach czyli zajęcia w rodzaju sadomaso. Resztę szczegółów pominę, dodam tylko, że nic nie było pogięte oprócz instruktora ;)

Awatar użytkownika
pojman

Post autor: pojman » 05 gru 2017, 19:07

Sorki, za mało okularów na nosie :oops:
Blacha czasami jednak lubi się odkształcać: https://www.cnc.info.pl/odksztalcenie-t ... 72084.html
Kiedyś zamawiałem tarcze fi 500 z blachy #12 - odradzono mi metody gorące (zależało mi, by tarcza do dalszej obróbki miała bicie < 1mm).
Wujaszek Google mówi jeszcze Legnica: Eckert, PreciForm.

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 05 gru 2017, 21:20

pojman pisze: Blacha czasami jednak lubi się odkształcać: https://www.cnc.info.pl/odksztalcenie-t ... 72084.html
Zgadza się, tyle że Ty chcesz wyciąć arkusz, a nie pociąć na płaskowniki, a to czyni różnicę.

Awatar użytkownika
pojman

Post autor: pojman » 06 gru 2017, 07:52

Metarol na Przemysłowej (w Lubinie ;) ) ma podobno gilotynę do 16mm. Szybciej chyba przeciąć się nie da. Odkształcenia pewnie niewielkie.

Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi » 07 gru 2017, 08:09

Postanowiłem wykorzystać szybki wątek ;) i zadać pytanie jaka jest wygodna wysokość postawienia pieca gazowego narazie wspawałem metrowe profile jako nogi czyli dół paleniska jest na wysokości 1m+ 4cm rekuperatora + 5,5cm cegła szamotowa wiec około 110cm i jak patrze na niego to wysokawa ta "koza" ale dotąd miałem piecyk na podłodze ustawiony bo stół w garażu drewniany, jeszcze nie odpalałem bo czekam na sitko ale myślę żeby jeszcze wspawać jakąś półeczkę pod piecem na narzędzia i ew skrócić nogi tylko nie wiem jaka wysokość się sprawdza i czy to w ogóle ma znaczenie bo po paru kuciach na pewno się okaże tylko ze poskładany piec swoje wazy a rozbieranie go to robota ;)?
Przygoda przygoda każdej chwili szkoda...

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 07 gru 2017, 17:23

Wygodna wysokość to taka, na której byłoby Ci wygodnie wkładać wsad, a jednocześnie łatwo zaobserwować sytuację panującą wewnątrz pieca, czyli skorzystać z opcji "Ustawienia Użytkownika" ;)

Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi » 07 gru 2017, 19:31

no tak ale to okolice pasa. brzucha klatki ergonomia jest uniwersalna na szczęście ???

graffic

Post autor: graffic » 08 gru 2017, 08:14

Ergonomia to tylko zasady i punkt odniesienia - jesli mieścisz się w grupie 95 centylowej (tzn. masz typowe proporcje i budowę ciała) to da się dopasować wymiary tylko na podstawie wzrostu - poza tym ważne co będziesz grzał - jak male pakiety - wowczas możesz dać wysokość miedzy 100-115 cm, jesli pręty długie wowczas 70-90 cm (chodzi o poziom dna komory w piecu) - jesli to jest samodzielna konstrukcja (piec ma własne nogi) i nie wiesz co bedziesz grzal to ustawiasz na poziomie uniwersalnym 85-95 cm (ciut wyżej niz stanowisko / blat roboczy do pracy na stojaco) - wymiary podawalem dla wzrostu ~ ok.180 cm

Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi » 08 gru 2017, 10:03

Dzieki

Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi » 19 gru 2017, 08:53

czy to imadło jest w ogóle warte uwagi ??? bo cena jak z biedronki ;) https://www.olx.pl/oferta/srednie-imadl ... b482935fa0
pospawane mało fachowo ale ew można by odciąć i pospawać fachowo ;)

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 19 gru 2017, 09:37

Ja mam za to inne pytanie,
Mam pręty okrągłe z 50HF i NC6 o tej samej średnicy, leżały sobie osobno, niestety ktoś mało mądry pomieszał mi je a nie miałem opisanych. Jak je rozróżnić? Iskra?
Drugie pytanie dotyczące tego samego: czy taka metoda się sprawdzi, że przeszlifuje końcówki prętów i wytrawie np w chlorku żelaza, to 50HF powinno mieć inny odcień od NC6 po trawieniu? czy się mylę i nie rozróżnię?
What man is a man who does not make the world better?

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 19 gru 2017, 10:02

igi pisze:czy to imadło jest w ogóle warte uwagi ??? bo cena jak z biedronki ;) https://www.olx.pl/oferta/srednie-imadl ... b482935fa0
pospawane mało fachowo ale ew można by odciąć i pospawać fachowo ;)
Za tę cenę można brać, choć jeszcze bym się potargował z tym sadystą sprzętu.
Co do tulei, nie może być przyspawana do imadła !!! Prawdopodobnie miała starty wypust blokujący przed obracaniem, stąd ten beznadziejny pomysł z przyspawaniem, ale wszystko jest do odtworzenia.

Qmar, myślę że metoda na trawienie pewniejsza. NC6 ma ok. 1,4 % C, a 50 HF ok. 0,5 % C, czyli różnica znaczna.

ODPOWIEDZ

Wróć do „KOWALSTWO WSPÓŁCZESNE - blacksmithing”