FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
A czemu ma powyginać przy cięciu palnikiem? Niemożliwe.
Ja sie na cieciu gazami nie znam ale kumpel powiedział ze moze sie troszke pofalowac blacha 10mm,ale czy to prawda?Kolego pojman nie Lublin tylko Lubin 
Dla ćwiczenia ręki, w ramach nauki praktycznej na warsztatach, gwoździem programu była obróbka ręczna właśnie takich, ciętych gazem grubych blach czyli zajęcia w rodzaju sadomaso. Resztę szczegółów pominę, dodam tylko, że nic nie było pogięte oprócz instruktora 
Sorki, za mało okularów na nosie
Blacha czasami jednak lubi się odkształcać: https://www.cnc.info.pl/odksztalcenie-t ... 72084.html
Kiedyś zamawiałem tarcze fi 500 z blachy #12 - odradzono mi metody gorące (zależało mi, by tarcza do dalszej obróbki miała bicie < 1mm).
Wujaszek Google mówi jeszcze Legnica: Eckert, PreciForm.
Blacha czasami jednak lubi się odkształcać: https://www.cnc.info.pl/odksztalcenie-t ... 72084.html
Kiedyś zamawiałem tarcze fi 500 z blachy #12 - odradzono mi metody gorące (zależało mi, by tarcza do dalszej obróbki miała bicie < 1mm).
Wujaszek Google mówi jeszcze Legnica: Eckert, PreciForm.
Zgadza się, tyle że Ty chcesz wyciąć arkusz, a nie pociąć na płaskowniki, a to czyni różnicę.pojman pisze: Blacha czasami jednak lubi się odkształcać: https://www.cnc.info.pl/odksztalcenie-t ... 72084.html
Metarol na Przemysłowej (w Lubinie
) ma podobno gilotynę do 16mm. Szybciej chyba przeciąć się nie da. Odkształcenia pewnie niewielkie.
Postanowiłem wykorzystać szybki wątek
i zadać pytanie jaka jest wygodna wysokość postawienia pieca gazowego narazie wspawałem metrowe profile jako nogi czyli dół paleniska jest na wysokości 1m+ 4cm rekuperatora + 5,5cm cegła szamotowa wiec około 110cm i jak patrze na niego to wysokawa ta "koza" ale dotąd miałem piecyk na podłodze ustawiony bo stół w garażu drewniany, jeszcze nie odpalałem bo czekam na sitko ale myślę żeby jeszcze wspawać jakąś półeczkę pod piecem na narzędzia i ew skrócić nogi tylko nie wiem jaka wysokość się sprawdza i czy to w ogóle ma znaczenie bo po paru kuciach na pewno się okaże tylko ze poskładany piec swoje wazy a rozbieranie go to robota
?
Przygoda przygoda każdej chwili szkoda...
Wygodna wysokość to taka, na której byłoby Ci wygodnie wkładać wsad, a jednocześnie łatwo zaobserwować sytuację panującą wewnątrz pieca, czyli skorzystać z opcji "Ustawienia Użytkownika" 
no tak ale to okolice pasa. brzucha klatki ergonomia jest uniwersalna na szczęście ???
-
graffic
Ergonomia to tylko zasady i punkt odniesienia - jesli mieścisz się w grupie 95 centylowej (tzn. masz typowe proporcje i budowę ciała) to da się dopasować wymiary tylko na podstawie wzrostu - poza tym ważne co będziesz grzał - jak male pakiety - wowczas możesz dać wysokość miedzy 100-115 cm, jesli pręty długie wowczas 70-90 cm (chodzi o poziom dna komory w piecu) - jesli to jest samodzielna konstrukcja (piec ma własne nogi) i nie wiesz co bedziesz grzal to ustawiasz na poziomie uniwersalnym 85-95 cm (ciut wyżej niz stanowisko / blat roboczy do pracy na stojaco) - wymiary podawalem dla wzrostu ~ ok.180 cm
czy to imadło jest w ogóle warte uwagi ??? bo cena jak z biedronki
https://www.olx.pl/oferta/srednie-imadl ... b482935fa0
pospawane mało fachowo ale ew można by odciąć i pospawać fachowo
Ja mam za to inne pytanie,
Mam pręty okrągłe z 50HF i NC6 o tej samej średnicy, leżały sobie osobno, niestety ktoś mało mądry pomieszał mi je a nie miałem opisanych. Jak je rozróżnić? Iskra?
Drugie pytanie dotyczące tego samego: czy taka metoda się sprawdzi, że przeszlifuje końcówki prętów i wytrawie np w chlorku żelaza, to 50HF powinno mieć inny odcień od NC6 po trawieniu? czy się mylę i nie rozróżnię?
Mam pręty okrągłe z 50HF i NC6 o tej samej średnicy, leżały sobie osobno, niestety ktoś mało mądry pomieszał mi je a nie miałem opisanych. Jak je rozróżnić? Iskra?
Drugie pytanie dotyczące tego samego: czy taka metoda się sprawdzi, że przeszlifuje końcówki prętów i wytrawie np w chlorku żelaza, to 50HF powinno mieć inny odcień od NC6 po trawieniu? czy się mylę i nie rozróżnię?
What man is a man who does not make the world better?
Za tę cenę można brać, choć jeszcze bym się potargował z tym sadystą sprzętu.igi pisze:czy to imadło jest w ogóle warte uwagi ??? bo cena jak z biedronkihttps://www.olx.pl/oferta/srednie-imadl ... b482935fa0
Co do tulei, nie może być przyspawana do imadła !!! Prawdopodobnie miała starty wypust blokujący przed obracaniem, stąd ten beznadziejny pomysł z przyspawaniem, ale wszystko jest do odtworzenia.
Qmar, myślę że metoda na trawienie pewniejsza. NC6 ma ok. 1,4 % C, a 50 HF ok. 0,5 % C, czyli różnica znaczna.