FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
A w czym masz problem, że szukasz wzoru takiej balustrady. Czy była ona stylizowana w jakiś nietypowy sposób? Uważam, że takie wzornictwo jest dość proste do realizacji z racji tego iż ogólnie wiadomo jak wygląda pięciolinia. Dla złamania schematu trochę ją pofaluj, pierwszy słupek zrób w formie stosunkowo masywnego klucza wiolinowego, a jako wypełnienie całego ciągu, skomponuj ciekawy utworek i powstawiaj nutki, krzyżyki i takie tam - tematycznie i muzycznie. Jeżeli zlecenie realizował będziesz na posesji człowieka, który pasjonuje się muzyką to proponuję wypełnienie zrobić jako treść już istniejącego utworu. Jeżeli dowolnie zinterpretujesz nutki to muzyk patrząc na twój wyrób będzie miał wrażenie nieładu, pomimo pięknego wzornictwa samej balustrady. Jeżeli będziesz miał do czynienia ze skrzypkiem to mocowania powiedzmy do ściany wykonaj nawiązując do jego pasji, a jak będzie to pianista to pierdyknij kilka klawiszy na ścianę. Robiąc pod gust pasjonata, należy dać mu cząstkę tego co kocha, a pieniążek sam w kieszeń wpadnie praktycznie bez upokarzającego targowania.
Banan, po co otwierać muzeum, kiedy moje przedpotopowe narzędzia wyglądają jak eksponaty.......Kielicha wychyliłem i tak mnie jakoś naszło i samoczynnie zagrało, a że chodziło o pięciolinię to zagrało bez problemu. Aczkolwiek dobre gadane potrzebne są do obsługi cwaniaczków, z którymi walczę już od wielu lat.
tu jest jakaś
http://hockingvalleyarts.com/forge/railing-fences.htm
http://hockingvalleyarts.com/forge/railing-fences.htm
Witam. Mam sprawe typu wycenienia ogrodzenia wraz z brama ponizej dodam zdjęcia.
Na ogrodzeniu pręt kwadrat 12x12 a łuki z płaskownika 25x4
Brama z Profila 30x30.Sorki za jakość zdjęć i nie oczekuje dokładnej wycene wystarczy mi przyblizona cena bo z wycena mam zawsze problem
Na ogrodzeniu pręt kwadrat 12x12 a łuki z płaskownika 25x4
Brama z Profila 30x30.Sorki za jakość zdjęć i nie oczekuje dokładnej wycene wystarczy mi przyblizona cena bo z wycena mam zawsze problem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
amator
Witam Koleżanki i Kolegów,
Mam pewien projekt łóżka w którym chciałbym zrobić gałęzie z pręta pełnego, taka gałązka musi być bardzo masywna, chciałbym aby gałąź zaczynała się prętem 30 mm a kończyła 10 mm długość gałęzi nie może być większa niż 1,5-2 m. Niestety nie mam do dyspozycji młota mechanicznego także cieniowanie z grubości 30 mm odpada. Mógłbym wykorzystać metodę , którą kiedyś zaprezentował Harlem z alternatywnym wyciąganiem wtedy od 30 mm do 10 mm zostaje nam do podziału 20 mm. Można by to było złożyć z 5 prętów po 30 cm ale wtedy zostaje po 5 mm do ścieniowania na każdym pręcie i pół biedy te mniejsze przekroje ale od 30 do 20 z tym chyba będzie problem.
Może macie jakieś doświadczenia i podpowiecie jakieś rozsądne rozwiązanie.
Mam pewien projekt łóżka w którym chciałbym zrobić gałęzie z pręta pełnego, taka gałązka musi być bardzo masywna, chciałbym aby gałąź zaczynała się prętem 30 mm a kończyła 10 mm długość gałęzi nie może być większa niż 1,5-2 m. Niestety nie mam do dyspozycji młota mechanicznego także cieniowanie z grubości 30 mm odpada. Mógłbym wykorzystać metodę , którą kiedyś zaprezentował Harlem z alternatywnym wyciąganiem wtedy od 30 mm do 10 mm zostaje nam do podziału 20 mm. Można by to było złożyć z 5 prętów po 30 cm ale wtedy zostaje po 5 mm do ścieniowania na każdym pręcie i pół biedy te mniejsze przekroje ale od 30 do 20 z tym chyba będzie problem.
Może macie jakieś doświadczenia i podpowiecie jakieś rozsądne rozwiązanie.
Jeżeli nie jesteś w stanie wykorzystać powyższych metod to niestety niewiele możliwości pozostało. Młot mechaniczny to podstawowe narzędzie do kucia i ściągania tak długich powierzchni. Pozostaje kucie ręczne ale to mozolna robota. Możesz też odejść od standardowej idei i wykonać gałąź nieścieniającą się, taką w formie konara. Takie konstrukcje dla ułatwienia formowania, osobiście robię z rury, którą można profilować na różne sposoby. Poprzez kontrolowane zniszczenie gładkiej powierzchni będziesz w stanie uzyskać ciekawy efekt kory lub konaru Afrykańskiego pnącza. Jeżeli chodzi ci o nogi to ja bym nie ścieniał ich po długości i wykonał je z rury znacznie grubszej niż 30 mm. Gdybyś pokazał projekt łóżka to znacznie łatwiej doradzać ponieważ niewielkie zmiany konstrukcji mogłyby odciążyć cię podczas wykonywania elementów mozolnymi technikami.
-
samwieszkto
Po pierwsze : Nie bój się tak tego kucia. Skucie 30 na 20 na odcinku 40cm zajmie ci jakieś 20 min. Przekuj ten pręt na kwadrat i wal młotem z takim posuwistym ruchem ( jakbyś go głaskał ).
Rozprowadzaj materiał na całej obrabianej płaszczyźnie kierując się od strony gdzie trzymasz na zewnątrz. Nie używaj kleszczy ( to spowalnia pracę i ogranicza możliwości manipulacyjne ) materiał możesz trzymać przez grube rękawice dość długo , jeżeli po wyjęciu z paleniska ochłodzisz w wodzie koniec za który będziesz trzymał.
Możesz też przyspawać sobie wygodny uchwyt który potem odetniesz.
Po drugie : nie musisz wcale wykonywać dokładnej repliki drzewa. Projektując taki ornament pamiętaj że te konary nie muszą wcale mieć przekroju okrągłego . Ty jesteś projektantem i wykonawcą więc masz możliwość wymyślić to tak żeby było dla ciebie wykonalne.
Możesz przyjąć że pień będzie płaski i wykonać go z płaskowników. Możesz ( a nawet powinieneś ) stylizować swoje dzieło bo robienie drzewa na wzór drzewa jest dość ( powiedzmy ) banalne.
Możesz zainspirować się np. Gustawem Klimtem.
http://topgallery.pl/image_func.php?img ... prod_id=43
Nie obsmarkaj też tego pnia migmagiem bez gazu bo efekt będzie żałosny a klient się o to pokaleczy albo podrze sobie szlafroczek , nie mówiąc już o tym że przeklnie cię przy pierwszej próbie umycia tego łóżka.
Powodzenia Przyjacielu. Wrzuć potem fotkę jak zbezcześciłeś materiał.
Rozprowadzaj materiał na całej obrabianej płaszczyźnie kierując się od strony gdzie trzymasz na zewnątrz. Nie używaj kleszczy ( to spowalnia pracę i ogranicza możliwości manipulacyjne ) materiał możesz trzymać przez grube rękawice dość długo , jeżeli po wyjęciu z paleniska ochłodzisz w wodzie koniec za który będziesz trzymał.
Możesz też przyspawać sobie wygodny uchwyt który potem odetniesz.
Po drugie : nie musisz wcale wykonywać dokładnej repliki drzewa. Projektując taki ornament pamiętaj że te konary nie muszą wcale mieć przekroju okrągłego . Ty jesteś projektantem i wykonawcą więc masz możliwość wymyślić to tak żeby było dla ciebie wykonalne.
Możesz przyjąć że pień będzie płaski i wykonać go z płaskowników. Możesz ( a nawet powinieneś ) stylizować swoje dzieło bo robienie drzewa na wzór drzewa jest dość ( powiedzmy ) banalne.
Możesz zainspirować się np. Gustawem Klimtem.
http://topgallery.pl/image_func.php?img ... prod_id=43
Nie obsmarkaj też tego pnia migmagiem bez gazu bo efekt będzie żałosny a klient się o to pokaleczy albo podrze sobie szlafroczek , nie mówiąc już o tym że przeklnie cię przy pierwszej próbie umycia tego łóżka.
Powodzenia Przyjacielu. Wrzuć potem fotkę jak zbezcześciłeś materiał.