FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Helga ten-door
Przyrząd jako przyrząd,,nie jest zły.
Ładny czy brzydki , to bez specjalnego znaczenia.
Działać ma i to jest najważniejsze.
1.Zdecydowanie i za wysoko oraz na zbyt długim odcinku grzejesz materiał.
2.Nie cofasz promienia.
3. Brak studzenia gotowych etapów.
4.Przy takich króciakach najlepiej grzać punktowo.W palenisku ciężko ale przy odrobinie wprawy i studzeniu da radę spoko.
4.Bolce stożkowe lub wyciągane nic nie zmienią, nie powinny być wyższe niż 3/4 materiału.
5.Jak co niejasne-- pytać!
Dara jak zwykle ,szybciej pisze.!
Ładny czy brzydki , to bez specjalnego znaczenia.
Działać ma i to jest najważniejsze.
1.Zdecydowanie i za wysoko oraz na zbyt długim odcinku grzejesz materiał.
2.Nie cofasz promienia.
3. Brak studzenia gotowych etapów.
4.Przy takich króciakach najlepiej grzać punktowo.W palenisku ciężko ale przy odrobinie wprawy i studzeniu da radę spoko.
4.Bolce stożkowe lub wyciągane nic nie zmienią, nie powinny być wyższe niż 3/4 materiału.
5.Jak co niejasne-- pytać!
Dara jak zwykle ,szybciej pisze.!
Co najwyżej ślusarz,
Helga
1. Materiał grzeje palnikiem bezpośrednio na matrycy, spróbuje grzać na miejszych odcinkach
2. tzn., że jak już wygnę to mam delikatnie cofnąć pręta
3. to na pewno robię wszystko za jednym zamachem
4. tak jak pisałem, grzeje palnikiem i postaram się grzać na mniejszych odcinakach
5. bolce na pewno są dłuższe niż średnica materiału, zmienię to
Jak mi coś wyjdzie to napiszę, pomysły z bolcami wybijanymi i stożkowymi też ciekawe ale najpierw skorzystam z podpowiedzi Helgi.
Dara wczoraj siedziałem przed kompem czytałem posty naszych błyskotliwych kolegów i chciałem odpisać...coś...ale poszedłem się napić, dziękuję Ci za wyręczenie!!!!
1. Materiał grzeje palnikiem bezpośrednio na matrycy, spróbuje grzać na miejszych odcinkach
2. tzn., że jak już wygnę to mam delikatnie cofnąć pręta
3. to na pewno robię wszystko za jednym zamachem
4. tak jak pisałem, grzeje palnikiem i postaram się grzać na mniejszych odcinakach
5. bolce na pewno są dłuższe niż średnica materiału, zmienię to
Jak mi coś wyjdzie to napiszę, pomysły z bolcami wybijanymi i stożkowymi też ciekawe ale najpierw skorzystam z podpowiedzi Helgi.
Dara wczoraj siedziałem przed kompem czytałem posty naszych błyskotliwych kolegów i chciałem odpisać...coś...ale poszedłem się napić, dziękuję Ci za wyręczenie!!!!
- Helga ten-door
trzewik,
1.nagrzewaj tylko to miejsce na którym masz zamiar pracować, a drugą ręką ciągnij materiał.Grzanie długich odcinków mija się z celem.Materiał będzie się giąć we wszystkie strony , tylko nie w tą którą trzeba,a później młotek i zaczynają się schody.
2. tak,chodzi o wytworzenie minimalnego luzu,nie będzie problemów ze ściągnięciem z matrycy.i od razu mocno schłodzić.
1.nagrzewaj tylko to miejsce na którym masz zamiar pracować, a drugą ręką ciągnij materiał.Grzanie długich odcinków mija się z celem.Materiał będzie się giąć we wszystkie strony , tylko nie w tą którą trzeba,a później młotek i zaczynają się schody.
2. tak,chodzi o wytworzenie minimalnego luzu,nie będzie problemów ze ściągnięciem z matrycy.i od razu mocno schłodzić.
-
samwieszkto
Helga dzięki wielkie za podpowiedź, cofanie promienia, grzanie małymi kawałkami i schładzanie rozwiązało problem z ściąganiem materiału z matrycy, próba przeprowadzona na fi12 ale myślę, że podobnie będą się zachowywać grubsze przekroje.
Jak już woda to tylko ognista, od chodzenia na piechotę, jazdy na rowerze i picia wody to mnie głowa boli, a po piwie mi się spać chce
Jak już woda to tylko ognista, od chodzenia na piechotę, jazdy na rowerze i picia wody to mnie głowa boli, a po piwie mi się spać chce