SOS - balustrada
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
SOS - balustrada
Hej, ponieważ głównie zajmuję się małymi rzeczami i z balustradami etc. mam mało wspólnego to potrzebuję Waszej pomocy. Dostałem zapytanie o wycenę takiego cuda (załącznik) - po pierwsze nie mam zielonego pojęcia jak zrobić ten barokowy wybrzusz, który ludzie tak sobie upodobali. Nie wiem kiedy (czy po zmontowaniu całości do kupy, czy każdy element przed zmontowaniem giąć w tej płaszczyźnie). No i - jak to wycenić? Może na dodatek trafię na autora tej wykonanej?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie ma róży bez kolców,
tak jak życia bez stolców.
tak jak życia bez stolców.
- Salaputro
- Administrator
- Kontakt:
Ten wzór za zdjęcia jest stosunkowo łatwy w wykonaniu gdyż składa się z powtarzalnych prętów. W pierwszej kolejności trzeba powyginać pręty w "szlaczek" np na balansie lub innej prasie (za pomocą pryzmy którą najprościej wykonać z trzech kawałków kątownika np "80" ^V^) a następnie powyginać poszczególne pręty na matrycy do żądanego "wybrzusza" jak go nazwałeś. Oczywiście matrycę w postaci płaskownika przyspawanego np do jakiejś blachy też musisz sobie sam przygotować. Jak już przygotujesz wszystkie elementy to następnym etapem jest spawanie w narożnikach i po lekkim wyrównaniu spoin zakrycie ich ładnymi buncikami (zakuwkami). A co do ceny - w zależności od pracochłonności - musisz sobie sam jakoś oszacować....