Skuwanie łańcucha.

Techniki używane obecnie, kowalstwo artystyczne

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Siewca

Skuwanie łańcucha.

Post autor: Siewca » 12 wrz 2014, 12:12

Szukałem, szukałem i nie znalazłem odpowiedzi. Próbowałem wczoraj zgrzać łańcuch rowerowy w jednolitą bryłe, w sposób następujący:

Poskładany łańcuch złożyłem w "paczke", obwiązałem drutem.

Do ognia, na lekki pomarańcz i boraks.

Potem do białości, na kowadło i...

zamiast się cokolwiek zgrzewać, to łańcuch się płaszczy ale nie łączy.

Zepsułem łańcuch i zastanawiam się co robię źle.

Młotek którego używałem - 3-funtowy.

Stal po wystygnięciu stała się czarna i była pokryta jakimś niezidentyfikowanym syfem. Na dodatek mogłem ją odłamywać i wyginać w dłoniach. Na pewno nie przegrzałem łańcuchów, pilnowałem.

tu obrazek tego, co wyszło po próbie skucia:

Obrazek
edit: poprawiłem obrazek.
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2014, 14:14 przez Siewca, łącznie zmieniany 4 razy.
Ogień płonący w twoim sercu, to i młot myśli w twojej głowie - to najpotężniejsza kuźnia. Świat jest twoim kowadłem.

Awatar użytkownika
blob

Post autor: blob » 12 wrz 2014, 12:43

Na obtazku nic nie widać :?:
blob

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 12 wrz 2014, 15:42

Wygląda to jak łupka żelaza :D
A ten syf to nie stopiony boraks?
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

Awatar użytkownika
blob

Post autor: blob » 12 wrz 2014, 16:59

Łancucha nigdy nie zgrzewałem ale wyglada tak jak by był zamało zklepany przed zgrzewaniem ja osobiscie prubujac zgrzac lancuch uzył bym lzejszego młotka nie wiecej jak 1kg, ale niech bardziej doświadczeni sie wypowiedza. ;)
blob

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 12 wrz 2014, 20:35

Jak od razu napierasz z dużą siłą, to ogniwa łańcucha wraz z uderzeniem się przesuwają, zamiast zacieśniać przestrzeń między nimi. Dwa trzy lekkie strzały i ponownie do piekiełka, nie zapominając o czyszczeniu szczotką i świeżej posypce z boraksu.
Kontakt 517355290

Remington

Post autor: Remington » 12 wrz 2014, 20:35

Ja bym to z grubsza oklepał w pakiet i zapakował w pudełko z blachy 1,5mm i to solidnie grał i skuwał.

kin241

Post autor: kin241 » 12 wrz 2014, 21:31

O szczegóły trzeba by zapytać znanego kowala z Koszalina, który niestety tu rzadko zagląda, ponieważ on lubi skuwać łańcuchy.
Ale żeby co nieco podpowiedzieć to należy najpierw dobrze zagęścić pakiet czyli nie grzać zbyt wysoko, trochę posypać i kuć niezbyt mocno coś na kształt prostopadłościanu. To zajmie przynajmniej trzy grzania. Jak pakiet jest już dostatecznie zagęszczony i ma określoną formę kwadratu lub prostopadłościanu. wkładamy do paleniska grzejemy do jasno czerwonego, wyjmujemy posypujemy, wkładamy jeszcze raz i grzejemy do temp skuwania czyli pierwszej iskry. Następnie szybko na kowadło kilka słabych uderzeń wzdłuż pakietu, a następnie coraz mocniejsze. Prawdopodobnie nie wszystko uda się zgrzać za pierwszym razem więc operacje powtarzamy aż do skutku. Jeśli już cały pakiet będzie dobrze zgrzany trzeba przynajmniej jeden raz taki pakiet złożyć i jeszcze raz zgrzać. Następnie z tak przygotowanego pakietu możemy kuć nóż.
Oczywiście najpierw trzeba łańcuch dość dokładnie poszczepiać, najlepiej za pomocą punktowego spawania. Ponieważ tego typu stale nie spawają się zbyt dobrze więc przed spawanie dobrze jest podgrzać np. do ok. 400 st. C

Awatar użytkownika
Siewca

Post autor: Siewca » 13 wrz 2014, 12:57

Więc sugereujecie, że przed skuwaniem trzeba łańcuch dobrze sklepać, potem na taki jasnośliwkowy dać boraks, wygrzać do białości i skuć?
Ogień płonący w twoim sercu, to i młot myśli w twojej głowie - to najpotężniejsza kuźnia. Świat jest twoim kowadłem.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 13 wrz 2014, 19:56

Tak, musisz najpierw wygonić powietrze z łańcucha.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Siewca

Post autor: Siewca » 14 wrz 2014, 00:43

W poniedziałek spróbuję znów, dam znać co wyjdzie. Pójdę też za radami i najpierw sklepie łańcuch, potem na śliwkę, boraks, do białości, i najpierw pare lekkich szlagów, a potem bicie ; )

Efektami pochwalę się w poniedziałek wieczorem.

Jeśli macie jeszcze jakieś wskazówki chętnie skorzystam.

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 04 lut 2015, 21:46

Konrad, Nie przejmuj się starymi mamutami.

ODPOWIEDZ

Wróć do „KOWALSTWO WSPÓŁCZESNE - blacksmithing”