Odlewanie miedzi problem.

techniki metaloplastyczne i informacje z zakresu odlewnictwa

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Nox

Odlewanie miedzi problem.

Post autor: Nox » 09 lis 2009, 20:51

Witam! Jestem nowy na forum i nowy w tematyce kowalstwa itp. W sobotę chcę zrobić mały piecyk hutniczy do odlewania miedzi na sztabki i tu moje kłopoty się zaczynają. Przeczytałem mnóstwo przeróżnych for jednak nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi, oto moje pytania:

1. Czy miedź można topić w zwykłym palenisku ziemnym bez żadnych cegieł szamotowych tzn. czy można użyć zwykłych cegieł do przykrycia paleniska?

2. Czy tygielek może być mojej konstrukcji tzn. duża puszka po kawie i to zalepione gliną czy nic się niestanie?

3. Jakiego topnika użyć słyszałem o soli kuchennej, ale czy można użyć jakiejś mieszanki łatwo dostępnej.

4. Czy da się na oko zmierzyć temp paleniska tak by temp była na na poziomie 1010 °C. (niestać mnie na pirometr)

5. Czy forma odlewnicza może być z jakiegoś metalu?

P.S. Z góry dziękuje za odpowiedź i nie mówcie mi że wypływam na głębokie wody Chcę spróbować swych sił jak mnie przerośnie to zadanie to będę robił coś innego, ale już przynajmniej bede wiedział na przyszłość co i jak.

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 09 lis 2009, 21:04

witaj. wiec tak...
1. topic mozesz w dolku w ziemi jednak nie polecam zwyklych cegiel. lepiej jak wylepisz dziure zwykla glina ktora mozesz wykopac z ziemi albo lepiej glinka szamotowa.

2. tygielek lepiej zrobic z szamotu albo ewentualnie stali i to grubej. Twoja puszka po kawie moze zasyfic miedz i ja bym nie ryzykowal

3. jako topnika najlepiej boraksu chociaz slyszalem ze miedz topiono rowniez bez jakichkolwiek topnikow. mozesz wziac takze kwarcowy piasek (taki z plazy chociazby) albo szklo przetarte w pyl.

4. oczywiscie ze temp. zobaczysz ale nie w dokaldnosci do 10*C dobrze bedzie jak zobaczysz z dokladnoscia do 100*C :P

5. no formach sie nie znam ale najlepszy napewno jest piasek formierski. w poznaniu sa odlewnie. idz popros. moze akurat dostaniesz. a najlepiej to flaszke pod pache i napewno wiaderko wyniesiesz ;)

ja sie na odlewaniu nie znam. moglem cos pokrecic. tyle co zapamietalem z tego co opowiadal mi stary kowal ktory kiedys w odlewni pracowal.

Nox

Post autor: Nox » 09 lis 2009, 21:14

Ok dzięki bardzo :D

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 09 lis 2009, 22:52

:)
skoro to ma być nisko budżetowy projekt to mogą z tego różne dziwne rzeczy powychodzić.
ale jak nie masz kasy to spróbuj z tym co masz pod ręką:) jak zwykle cegły oblepisz jakąś gliną to chwilę to wytrzyma.

z tej puszki to moze nic nie zostać jak chwilę potrzymasz w takiej temperaturze. cięńka blacha się spali. Na allegro można tygielek kupić za kilkanaście pln.
najtańszy topnik to piasek kwarcowy, możesz np podgrzac szklana butelke w ogniu a potem szybko schłodzić w wodzie. po takim zabiegu bedzię mozna ja pokruszyc. czy to dobry topnik do miedzi to nie wiem. Jako topnika uzywa się też wapna.

ciezko utrzymać temperature na oko ale to kwestia wprawy.

czy metal się nadaje na tygiel? jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.

po co Ci takie sztabki miedzi? co bedziesz topił ? przewody z kolei ? :-P
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 10 lis 2009, 08:55

Nox czy ty kcesz kable przetapiać na sztabki, taki Recycling złomowy :lol:, to zbyt piękne aby mogło sie udać w takich warunkach jak opisujesz, poza tym dotąd nie słyszałem o odlewnictwie czystej miedzi poza Profesjonalną odlewnią/ hutą

Nox

Post autor: Nox » 10 lis 2009, 15:11

Nie ja mam taki złomek: parę blach miedzianych i parę takich jakby drutów tylko ze to ma przekrój tak 1 cm razem będzie z 1 kg to chce to przetopić sobie i zrobić bloki wodne do komputera. A poza tym zawsze chciałem coś przetopić, przekuć. Potem będę w tym piecyku robił jakieś miecze może coś artystycznego (jak mi wyjdzie oczywiście). Jak patrzałem na you tube to niby nie potrzeba jakichś specjalnych rzeczy do topienia tylko trzeba odciąć dostęp tlenu do miedzi i git. Tylko wlasnie nie za bardzo mogłem znaleźć z jakich materiałów co trzeba zrobić. Ale Wy mi pomogliście. W niedziele powiem Wam co mi wyszło mam nadzieje że nie górka popiołu xD. Aha wapno mam ale już przereagowało bo zostało z budowy domu (leżało na dworze tak z 15 lat) więc raczej się nie nada. Szkło znajdę bo mam szyby ładne. Jeszcze raz dziekuję. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 10 lis 2009, 18:17

marnie to widzę:P ale poczekamy i zobaczymy.
a jak bedziedostep tlenu to sie nie utleni czasem? znaczy sie nie zjara?
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
Wilk
Kontakt:

Post autor: Wilk » 10 lis 2009, 19:49

Eee... czy bloki wodne do chłodzenia peceta nie powinny mieć idealnie równej i gładkiej powierzchni przylegania? Bez obróbki mechanicznej takiej powierzchni chyba nie uzyskasz. Ja bym raczej sprzedał miedź, kupił używane chłodzenie z allegro, a piecyk i tak bym postawił. Jak nie do eksperymentów z odlewnictwem to do kowalstwa, albo do pieczenia ziemniaków ;-)

Nox

Post autor: Nox » 10 lis 2009, 22:35

Nikiel: nie wiem o co Ci chodzi. Jak niema dostępu tlenu do miedzi to ona ma inną wtedy siec krystaliczna i jest lepszej jakości. (z tego co czytałem już niepamietam może się mylę)

Wilk:Od tego mam frezarke, i papier ścierny 2000. Wiem że musi być idealnie równe ale to najmniejszy problem, największy to jest samo odlanie i zrobienie specjalnych frezów na odprowadzanie ciepła (tak by sie nie przewiercić na drugą stronę). Mam naszczęście sprzęcik od taty. Btw. nawet używane chłodzenie wodne mnie wyniesie ok 500 zł (to jest takie ktore jest lepsze od chłodzenia powietrzem. Więc wole sobie pieniążków zaoszczędzić, a jaką frajde będę miał jak by mi wyszło :D. Może też zrobię jakieś odlewy z aluminium bo tez trochę złomu mam.

michall91
Kontakt:

Post autor: michall91 » 10 lis 2009, 22:37

Bloki wodne są (przynajmniej były jak się interesowałem) w znacznej większości frezowane, ponieważ jest to łatwiejsze i tańsze.
Wilk, każdy odlany element wymaga obróbki, więc jeśli autorowi uda się "przeskoczyć" pozostałe problemy to szlifowanie i polerka będzie najmniejszym z nich

Nox

Post autor: Nox » 11 lis 2009, 10:03

Wpadłem na pomysł! Czy jako tygla mogę użyć doniczki glinianej? ;-)

W temacie o odlewaniu brązu jolo napisał, że można zastosować jako formę kokilę spryskaną woda z kredą sądzę że do miedzi też można takie coś użyć. Mam filmiki gdzie to jest pokazane (sama forma, niewiem czym spryskana) http://www.youtube.com/watch?v=DtPz_AA9pGU i ten drugi gdzie właśnie miedź przykrywają tutaj też jest chyba forma metalowa http://www.youtube.com/watch?v=X_DY7njZtQE

michall91
Kontakt:

Post autor: michall91 » 11 lis 2009, 11:30

tutaj masz dużo informacji o budowie pieców odlewniczych i wszystkiego co z tym związane, naprawdę polecam przeglądnąć jego stronę
nie wyczytałem czym chcesz to ogrzewać ale ja celował bym w coś takiego, to chyba najprostsze i najlepsze rozwiązanie

Awatar użytkownika
Wilk
Kontakt:

Post autor: Wilk » 12 lis 2009, 09:49

Chciałem tylko zwrócić uwagę na kwestię obróbki.
Jeśli chodzi o doniczkę to kiedyś próbowałem użyć do topienia ołowiu. Nagrzała mi się fajnie od spodu do czerwoności, tylko pękła chyba przez nieumiejętne wyciąganie, albo nierównomierne nagrzanie...
Więcej prób z doniczką nie robiłem... Sugeruję, że może się udać...

Remington

Post autor: Remington » 12 lis 2009, 11:52

Z doniczką się nie uda. Już testowane. Tygiel trzeba ulepić z szamotu. Ścianki tygla nie powinny być grubsze niż 6mm, miedź ciężko się topi, duże zużycie paliwa i czasu. Metalowa forma zupełnie wystarczy. jej wnętrze trzeba by okopcićnad świecą, a przed wlaniem metalu ogrzać przy piecu do ok. 200st.C.

Nox

Post autor: Nox » 12 lis 2009, 16:32

Ok dzieki za rady i za stronkę przyda się. ja piec chciałem zrobić na koks bo nie mam odpowiedniego rozpylacza by olej się ładnie podpalił. Jeszcze muszę jechać kupić tą zaprawę szamotową....

ODPOWIEDZ

Wróć do „METALOPLASTYKA I ODLEWNICTWO - metalworking and founding”