Masa formierska rdzeniowa- odlewnicza.

techniki metaloplastyczne i informacje z zakresu odlewnictwa

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Masa formierska rdzeniowa- odlewnicza.

Post autor: Jacenty » 14 wrz 2014, 13:50

Jak w temacie, a mianowicie szukam patentu na wykonanie domowymi sposobami masy rdzeniowej, odlewniczej, takiej która będzie stosunkowo twarda ale nie krucha przed wykonaniem odlewu ( bo rdzenie to 65 cm dł.). Jednak po samym odlaniu aluminium dość łatwa do wybicia. Odlewane będą trzony kinkietów, a one same są dość mocno pokręcone i całkiem długie bo aż 65 cm średnica to około 6 cm w najgrubszym miejscu. Oczywiście puste w środku. Jeżeli nie znajdę patentu na wykonanie takich rdzeni to zmuszony będę dać przez całą długość rurkę miedzianą jako prowadzenie kabla zasilającego. Jeżeli macie sposoby na wykonanie takiej masy to będę wdzięczny za podpowiedzi. Znalazłem wiele informacji na ten temat ale jakoś tego nie ogarniam bo to dość skomplikowane mikstury, a potrzebne półprodukty słabo dostępne. :( :)

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 15 wrz 2014, 07:46

Cement + szkło wodne?

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 15 wrz 2014, 18:19

Szczerze powiem, że szkło wodne chodziło mi po głowie tylko ciekawe czy z tym cementem da się wykruszyć przez stosunkowo wąski otwór. :)

Awatar użytkownika
blob

Post autor: blob » 15 wrz 2014, 19:24

Ja kiedyś poprawiałem palenisko takim cementem kumpel troche mi załatwił narazie sie trzyma. Co do odlewania to nie wiem ale moze warto sprobować.

http://allegro.pl/cement-ogniotrwaly-go ... 94805.html
blob

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 15 wrz 2014, 19:40

W tym wypadku bardziej pocieszający był by fakt, że palenisko się trzymało ale szybko miejsca łatane uległy wykruszeniu. Boję się że nie wybiję takiego rdzenia po odlaniu trzonu, Jeszcze gdyby on był prosty to nie widzę problemu ale kształtem przypomina on stłoniową trąbę wygiętą w literkę S. Pewnie najprościej będzie odformować z modelu dwie połówki ( dwie formy), które nie problem odlać jako elementy cienkościenne, a po złożeniu na dobry kolej będzie miejsce na prowadzenie instalacji. :)

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 15 wrz 2014, 19:49

kup sobie worek masy formierskiej i nie ma co kombinowac :)

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 15 wrz 2014, 19:55

Masa formierska prawie 200 kg przyjdzie w tym tygodniu ale nie o nią pytałem, chyba że ktoś zna patenty podrasowania takiej masy aby zmieniła swoje właściwości w kierunku rdzeniowej. Dodam, że zamówiłem bentonitową.

Awatar użytkownika
blob

Post autor: blob » 15 wrz 2014, 19:56

Kumpel robi na odlewni zeliwa, przygotowuje formy do odlewu z tego co mowił to mieszaja piach z jakaś zywica wiem ze pozniej klada to a stoł wibracyjny i wszystko ladnie sie rozsypuje, jak chcesz to go dzis spytam jak bedziemy wracali z 2 zmiany.
blob

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 15 wrz 2014, 20:00

Każda informacja może być pomocna więc będę wdzięczny. Zapytaj w jaki sposób uzyskują puste odlewy, może będzie znał jakiś prosty sposób. Wiem, że nie każda odlewnia wykonuje puste wyroby więc biorę na to poprawkę. :)

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 15 wrz 2014, 20:20

Cementowej z "s-ki" nie wybijesz,nie ma szans.
Trza było od razu mówić o co chodzi.

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 15 wrz 2014, 21:22

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 16 wrz 2014, 19:56

Moja ciekawość pozostanie niezaspokojona chociaż liczyłem na dobre rady między innymi kolegi Toma lub kolegi Remingtona, którzy przy odrobinie dobrych chęci są w stanie odpowiedzieć trafnie niemal na każde pytanie. Poczekam jeszcze i zachęcam do dzielenia się doświadczeniem. Będę niezmiernie wdzięczny. :D
Kuba dzięki za linka ale poszukuję prostszego rozwiązania o ile takowe istnieje. :D

Remington

Post autor: Remington » 16 wrz 2014, 20:43

Rozumiem, że odlewy będziesz robił w tzw. ziemi formierskiej.
To będzie długi i wąski rdzeń, może nie by łatwo. Kiedyś z tym się bawiłem, najlepsze efekty miałem na masie rdzeniowej z piasku i 15% cementu portlandzkiego. W/g przepisu piasek powinien wcześniej być wyprażony, ja to odpuściłem i jakoś się udało. Jak cement zwiąże, to rdzenie muszą być dobrze wysuszone, najlepiej wygrzane. Najlepiej zrób próbne eksperymenty.

ps. nie pamiętam ile w/g przepisu do masy trzeba było wody, ale masa nie była zbytnio wilgotna, taka sypka, dobrze ubijała się w formie (formę miałem z drewna). Rdzeń pozostawiałem ściśnięty w formie aż cement zwiąże.
ps2- w środku rdzenia oczywiście powinien przebiegać jakiś pręt, czy rurka.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 16 wrz 2014, 21:15

Dzięki za dobre rady, Trochę czasu minie zanim się ogarnę z tymi rdzeniami. Czyli najlepiej formować rdzeń w formie i po wyjęciu go z formy dopiero wypalać? Samo odlewanie problemów nie sprawi ale odlanie przedmiotu pustego w środku już tak, a zwłaszcza przedmiotu długiego i zagiętego w S. Będzie zabawa. :D

Remington

Post autor: Remington » 16 wrz 2014, 21:22

Te rdzenie na bazie cementu nie były wypalane. W starych klamkach spotykam pozostawione rdzenie, wygląda jak typowa zaprawa szamotowa w środku zbrojona drutami. To już zapewne było wypalane, bardziej wytrzymałe, ale ciężkie by było do usunięcia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „METALOPLASTYKA I ODLEWNICTWO - metalworking and founding”