Młot kowalski
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Dobra, jeśli będziesz w stanie zorganizować sobie długie palenisko,zrobisz to sam.Z wygięciem nie będziesz miał problemu,otwory przewiercisz na wolnych obrotach,lub przebijesz,przebijak możesz zrobić ze sprężyny resorowej.Potrzebne będzie ci też korytko z olejem,by całe pióro na raz zanurzyć.Do hartowania grzejesz na pomarańczowo i w olej.Odpuszczanie przeprowadzasz do momentu,aż suche polano brzozowe ci się zapali.odkładasz na bok do wystygnięcia.Przy okazji jak już ci to pióro pękło,to pomyśl o wstawieniu śruby rzymskiej by mieć możliwość regulacji wysokości bijaka.W MR-ach 80,to chyba M24 lub nawet grubsza.Powodzenia 
Kontakt 517355290
Kupiłem na złomie resor od stara 7cm szerokości 9mm grubości(stary resor miał wymiary 9cm szerokości i 11mm grubości, ale był szliwowany bo gniazdo jest węższe na 7cm), wygiąłem na wzór starego pióra. Końce odpuściłem do wywiercenia, wiercenie poszło pięknie, ale na odpuszczanie końców z 2 strony nie było czasu więc przebiłem otwory. Tak przygotowane pióra zamontowałem. Odkułem kolejne 300szt grotów i się zjeb*ło... Resor strzelił zaraz przy mocowaniu do młota idealnie pękły 2 pióra na tych końcach które nie były odpuszczone. Teraz zrobię tak jak mówi BANAN, zobaczymy co z tego wyjdzie
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz
Dzisiaj podczas kucia pomyślałem że skoro Igor może zamknąć pudełko zapałek na swoim młotku to niby dlaczego ja bym nie mógł na swoim
efekt:
http://www.youtube.com/watch?v=il-SRU-6k4o
efekt:
http://www.youtube.com/watch?v=il-SRU-6k4o
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz
-
Zenon Kostecki
Witam czemu kolega się upar żeby widełki przesuwały pas zkoła jałowego na pracę,moim zdaniem by to długo trwało są inne sposoby wystarczy zrobić na luz szajbe,ja bym poluzował żeby był luźno pas lecz chodził po osi,zastosował bym wałek sprężyne gdybym przyciskał pedał,wałek by naciskał pas młot by się włączył do pracy,ja mam podobne rozwiązanie u swojego zdaje egzamin bez zarzutu.Służę informacją pod numerem telefonu 600 682 931
-
marcin1981m