kompresor do przedmuchiwania, pompowania kół, aerografu itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
set666

kompresor do przedmuchiwania, pompowania kół, aerografu itp.

Post autor: set666 » 22 cze 2014, 16:05

Witam
Wykonałem parę lat temu taki oto mały kompresorek.
Jego zaletą jest prawie bezgłośna praca, spokojnie nadaje się do pistoletu do przedmuchiwania, pompowania kół, aerografu itp.
Niestety musiałem go sprzedać (potrzebne były $) ale niedługo może zbuduje kolejny(materiały już praktycznie są).
Zbiornik to gaśnica, która spokojnie się do tego nadaje, pompa agregat z lodówki wyłącznik ciśnieniowy od hydroforu, na wejściu filtr paliwa od malucha, parę rurek, kolanek itp.
Może kogoś zainspiruje:
Obrazek

Kowalito

Post autor: Kowalito » 12 paź 2014, 17:42

fajny sprzęt i faktycznie zainspirowało mnie.moja pani zajmuje się dekupażem i malowaniem na szkle.może czas spróbować nowych technik
na moim grobie napiszcie "jak był żywy, to żył!"

ateem

Post autor: ateem » 13 paź 2014, 07:42

sprężarki chłodnicze mają małą wydajność w litrach/minutę, ale potrafią zrobić większe ciśnienie, niż zwykła sprężarka tłokowa.

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 13 paź 2014, 07:54

no i trzeba uwazac bo te sprezarki plują olejem co nie jest zdrowe dla wszelkiego rodzaju wyrobów gumowych widzialem takie kompresorki bez zbiornika tylko węzyk bezposrednio na rurce miedzianej na wyjsciu , co nie jest mądre ale juz jak idzie przez zbiornik to powinno byc ok sprawdzales czy w powietrzu nie ma mgły olejowej ?

Awatar użytkownika
set666

Post autor: set666 » 16 paź 2014, 20:48

wiadomo, że coś tam tego oleju zawsze wyleci ale jak agregat jest w dobrej kondycji to nie ma tragedii ale zawsze można po drodze dać jakiś odolejacz jeszcze profilaktrycznie

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”