Palniki gazowe BANANA
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Palniki gazowe BANANA
Dzisiaj grzejąc materiał około 30 minut na ciśnieniu gazu 1 bar, stety i niestety, szamot w miejscu uderzenia płomienia popłynął i uzyskał konsystencję oleju. Banan kiedyś już pytałem ale chyba w związku z przylaniem maty ceramicznej ale zadam pytanie ponownie. Jaka może być temperatura takiego przetopu szamotowej cegły?
-
egojack1
Takie info:
-ceramika ogniotrwała, otrzymywana z glin ogniotrwałych z dodatkiem surowców mineralnych; w zależności od rodzaju dodatków otrzymuje się wyroby szamotowe, krzemionkowe, magnezytowe i inne; wyroby te odznaczają się wysoką ogniotrwałością, a temperatura topnienia przekracza zwykle 1580ºC.
Jeśli szamot popłynął, lokalnie temperatura cegły w miejscu, gdzie płomień w nią uderza pewnie była wyższa. 1 bar plus pewnie sporo powietrza i się stopiło... Ja nie przekraczam 0,5 bara.
-ceramika ogniotrwała, otrzymywana z glin ogniotrwałych z dodatkiem surowców mineralnych; w zależności od rodzaju dodatków otrzymuje się wyroby szamotowe, krzemionkowe, magnezytowe i inne; wyroby te odznaczają się wysoką ogniotrwałością, a temperatura topnienia przekracza zwykle 1580ºC.
Jeśli szamot popłynął, lokalnie temperatura cegły w miejscu, gdzie płomień w nią uderza pewnie była wyższa. 1 bar plus pewnie sporo powietrza i się stopiło... Ja nie przekraczam 0,5 bara.
Od jakiegoś czasu wentylator otwieram na fula po nagrzaniu pieca czego wcześniej nie robiłem. Efekt jest taki, że nie mogę spojrzeć do środka bo każdy jego wewnętrzny element jest rażąco biały. Zaczynam się obawiać o wytrzymałość piecyka bo nawet siateczka palnika w jednej chwili pogięła się a cała mata zrobiła się brązowa. Niezła eksterma.
-
egojack1
A temperatura spalanie propanu może dochodzić do 1925 st. C.BANAN pisze:Deklarowana wytrzymałość szamotu 1600 celsjuszów.
W nawiązaniu do tematu i dawniejszych dyskusji o paleniskach gazowych (szczególnie dyskusji o przydatności lub nie rekuperacyjnego podgrzewu powietrza itd) taki krótki materiał:
http://fluid.wme.pwr.wroc.pl/~spalanie/ ... ALANIA.PDF" onclick="window.open(this.href);return false;
Ajjj zendry ci u nas dostatek ale młot wytrzepuje ją dość skutecznie, a czego młotek nie wybije to szczotki dokończą sprawę. Allle za to jaka fakturka po wbiciu zendry wychodzi.
Można prosić o jakiś schemat (przekrój) takiego palnika w celu samodzielnego zbudowania?
Tak jest Banan nie zdradzaj sekretu.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Po pierwsze nie podcina się gałęzi na której się siedzi. Po drugie nie byłbym w porządku w stosunku do kolegów, którzy kupili ode mnie palniki i tych, którzy skonstruowali je samodzielnie w oparciu o informacje znalezione na forum.
Kontakt 517355290