Budujemy palenisko gazowe
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
graffic
Krismilka - a propos spawarki - mogą tez być poprzełamywane kable (przy uchwycie, masie) - trzeba posprawdzać - jak długa spawarka była używana to jest to częsty problem przy starych modelach i w zależności od ułożenia kabla dostajesz całą moc prądu (bo się więcej nitek styka) lub mniej (mi np. tak wywalało korki, a okazało się że na paru włosach mam uchwyt ...
)
-
egojack1
No właśnie ta spawarka którą mam (po dziadku stara komunistyczna konstrukcja) jak spawa to jest zarąbista. Jedyne problemy to nie trzymanie amperażu a sprawdzałem kable i to nie to.
Regulacja jest na korbę czyli chyba jest ruchome uzwojenie wtórne, ale jak mówi Rafał waży swoje dobrze ponad 20 kg. Fakt muszę rozebrać całkowicie, wyczyścić i złożyć z powrotem, trochę się boję że zepsuję.
Regulacja jest na korbę czyli chyba jest ruchome uzwojenie wtórne, ale jak mówi Rafał waży swoje dobrze ponad 20 kg. Fakt muszę rozebrać całkowicie, wyczyścić i złożyć z powrotem, trochę się boję że zepsuję.
Rozłóż cały mechanizm i część rdzenia co sie przesuwa.Te z ruchomymi rdzeniami jak złapią luzu to buczą i mogą świrować.Prawdopodobnie masz luz .
Kiedyś ojciec sam składał spawarkę pomagałem mu płaskownik miedziany owijać taśma bawełnianą.Tylko on robił na przełącznik i za mało zrobił wyjść miała małą regulacje.
Kiedyś ojciec sam składał spawarkę pomagałem mu płaskownik miedziany owijać taśma bawełnianą.Tylko on robił na przełącznik i za mało zrobił wyjść miała małą regulacje.
Panowie pytanie co do osadzania włókniny. Czymś ją kleicie czy tylko na sucho układacie tak by się rozparła w piecyku? Niezbędne są jakieś elementy podtrzymujące typu obręcze czy sama też będzie stała?
Skończyłem (prawie) już spawanie i powoli przygotowuję się do osadzenia włókniny. Jeszcze zostało dospawanie kanału powietrza z rekuperatora i pierścienia mocującego palnik. (brak materiału na pierścień)
Skończyłem (prawie) już spawanie i powoli przygotowuję się do osadzenia włókniny. Jeszcze zostało dospawanie kanału powietrza z rekuperatora i pierścienia mocującego palnik. (brak materiału na pierścień)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dziś udało się ukończyć mój piecyk. Trzeba jeszcze troszkę inaczej ustawić palnik ale to jest mała poprawka. Przy okazji odczyściłem spawarkę bo w końcu jest poniedziałek, jutro zabieram się za młot.
Piecyk działa zarąbiście. Na minimalnych ustawieniach (całkiem zamknięta klapa wentylatora i minimum gazu) grzeje do pomarańczowo- żółtego.
Test piecyka (stal 50 HF Φ30mm)
https://www.youtube.com/watch?v=UHJ0oL0 ... e=youtu.be
Testy poważne (zgrzewanie, maksymalna temperatura itd) jak uruchomię młot
Piecyk działa zarąbiście. Na minimalnych ustawieniach (całkiem zamknięta klapa wentylatora i minimum gazu) grzeje do pomarańczowo- żółtego.
Test piecyka (stal 50 HF Φ30mm)
https://www.youtube.com/watch?v=UHJ0oL0 ... e=youtu.be
Testy poważne (zgrzewanie, maksymalna temperatura itd) jak uruchomię młot
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
egojack1
krismilka, Napisałeś, że Twój piecyk jest skończony... Kilka zdań komentarza.
Nadal nie zeszlifowałeś ocynku z okolic drzwiczek, w szczególności z ich górnej części. Jak palenisko zacznie pracować z dużą mocą, ramka drzwi w tym miejscu zrobi się czerwona, a Ty dalej będziesz wdychał opary z palącego się ocynku w sąsiedztwie ramki.
Pisałeś też na początku swojego opisu, że wzorujesz się na fotorelacji z budowy mojego paleniska. Dlaczego w takim razie nie spełniłeś mojej prośby, którą zawarłem w swoich ostatnich zdaniach w tamtym temacie?
Nadal nie zeszlifowałeś ocynku z okolic drzwiczek, w szczególności z ich górnej części. Jak palenisko zacznie pracować z dużą mocą, ramka drzwi w tym miejscu zrobi się czerwona, a Ty dalej będziesz wdychał opary z palącego się ocynku w sąsiedztwie ramki.
Pisałeś też na początku swojego opisu, że wzorujesz się na fotorelacji z budowy mojego paleniska. Dlaczego w takim razie nie spełniłeś mojej prośby, którą zawarłem w swoich ostatnich zdaniach w tamtym temacie?