Budujemy palenisko gazowe
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
egojack1
Re: Budujemy palenisko gazowe
Ostatnio zmieniony 20 mar 2016, 17:48 przez egojack1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
graffic
egojack1 - dzięki za sensowny wykład zależności - bardzo przydatne wg (choć nie mam takiego pieca)
-
egojack1
Graffic skopiowałem to dla nowego kolegi z mojego tematu o budowie paleniska gazowego, gdyby go przeczytał wcześniej nie miałby problemów i stresu, bo jak wiadomo wiedza daje spokój.
Ma Pan rację Panie egojack1. Wiedza daje spokój....wczoraj przed odpaleniem przewaliłem cały ten wątek. Nie znalzłwszy odpowiedzi na zjawisko rakiety, postanowiłem sam popróbować....widać, że za mało tej wiedzy szukałem, a więc stresu się najadłem na własne życzenie.
Teraz już wiem nie co więcej. Jutro kolejna próba uruchomienia.
Dzięki wszystkim.
Zdrówka.
MD
Ps. Jeszcze jedno pytanie. Jak głeboko wsunąć dyszę? W oś symetrii poziomej rury, czy jak?
MD
Teraz już wiem nie co więcej. Jutro kolejna próba uruchomienia.
Dzięki wszystkim.
Zdrówka.
MD
Ps. Jeszcze jedno pytanie. Jak głeboko wsunąć dyszę? W oś symetrii poziomej rury, czy jak?
MD
-
egojack1
Banan zaleca: "Dyszę zamocuj tak, by jej wylot był jakieś 5-10 mm w głąb palnika. chodzi o to by strumień gazu przecinał prawie w całym przekroju palnika strumień powietrza. "
Ja tak stosuje i jest ok. Miejsce przejścia dyszy w palnik możesz sobie doszczelnić kilkoma zwojami taśmy papierowej malarskiej.
Ja tak stosuje i jest ok. Miejsce przejścia dyszy w palnik możesz sobie doszczelnić kilkoma zwojami taśmy papierowej malarskiej.
Dzięki. Mam nadzieję, że jutro uda się poprawnie odpalić piec..
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
blob
No i piec odpalony
O dużo za dużo tchu dmuchawa dawała, nawet przy maksymalnie zamkniętej klapce. Musiałem prawie cały wlot zasłonić żeby płomienia nie zdmuchiwało.
Dzisiaj pochodził może ze 4 minuty...butle z domu musiałem wziąć, a już końcówka gazu jest, więc zbastowałem. Jak kupię drugą butlę to będę dokładnie uczył się obsługi.
Jeszcze raz dzięki za pokierowanie.
Zdrówka.
MD
O dużo za dużo tchu dmuchawa dawała, nawet przy maksymalnie zamkniętej klapce. Musiałem prawie cały wlot zasłonić żeby płomienia nie zdmuchiwało.
Dzisiaj pochodził może ze 4 minuty...butle z domu musiałem wziąć, a już końcówka gazu jest, więc zbastowałem. Jak kupię drugą butlę to będę dokładnie uczył się obsługi.
Jeszcze raz dzięki za pokierowanie.
Zdrówka.
MD
https://youtu.be/yXZVe8m_fwQ
Jak oceniacie pracę palniczka?
Jak oceniacie pracę palniczka?
Dopiero kiedy podłączysz pełną butlę to zobaczysz jak diabeł z pieca rogi pokarze. 
..to już na pełnej butli
Ciśnienie prawie na 0, nadmuch aby aby.
Nóż od kosiarki do pomarańczowego w kilka minut nagrzał.
Ciśnienie prawie na 0, nadmuch aby aby.
Nóż od kosiarki do pomarańczowego w kilka minut nagrzał.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Dużym palnikiem prawie na zero? Widać po płomieniu, że utleniający, za mało gazu. Płomień ma być błękitny. Po 20 minutach cały piecyk będzie biały.
Kontakt 517355290
-
egojack1
Za dużo powietrza do tej ilości gazu, płomień silnie utleniający, widzisz przecież, że aż go odrzuca od flary. Jak opanujesz arkana regulacji, będziesz potrafił w razie potrzeby ledwie tlić niewielki płomyczek na znikomej ilości gazu tuż przy flarze, ale będzie to maleńki, prawidłowy jasnoniebieski płomień, najefektywniejszy energetycznie. Na filmie widać też nieład w miejscu pracy.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Dobrze, że do mnie nie zaglądaszegojack1 pisze: Na filmie widać też nieład w miejscu pracy.
Kontakt 517355290
-
egojack1
Zaglądam do Ciebie często, nie osobiście, ale przez foto i Twoje filmy, ale nic nie mówięBANAN pisze:Dobrze, że do mnie nie zaglądaszegojack1 pisze: Na filmie widać też nieład w miejscu pracy.Chociaż u mnie to artystyczny nieład
Tutaj trochę te rowery i kosiarka u kolegi oparte prawie o palenisko są nie bardzo