nie masz się czego bać
Palnik Reil'a watwersja 1.0 BETA
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Grzegorz K.
- Administrator
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Wędrując po necie natknąłem się na palnik,który pokazywał już kiedyś Custom.Intrygowało mnie doprowadzenie powietrza ze sprężarki.Teraz już wiem,że działa to na zasadzie eżektora,zwiększając ciśnienie wypływu mieszanki i dostarczając dodatkowego powietrza.Patent ten można zastosować w każdym innym palniku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kontakt 517355290
- BANAN
- arcyweteran forum
Zrobiłem próbę,zasiliłem palnik z małej membranowej sprężarki dającej robocze ciśnienie około 2,5 atmosfery,zapowiadało się dobrze,płomień zrobił się z niebieskiego granatowy,wydłużył się, po czym został zdmuchnięty.Wniosek,za duże ciśnienie,muszę założyć jakiś zawór dla zmniejszenia ciśnienia.Próbę robiłem poza piecykiem,bo ten poddałem regeneracji,być może w nagrzanym piecyku,działało by bezbłędnie. 
Kontakt 517355290
- BANAN
- arcyweteran forum
Chyba za bardzo komplikuję sobie życie
By ten nadmuch dawał coś więcej niż uzyskuję,ciśnienie powietrza doprowadzanego do eżektora powinno się wahać w granicach 0,5-1 atm .Zwiększenie ciśnienia powyżej powoduje oderwanie się płomienia od flary i w efekcie studzenie piecyka.Może ma to sens w długich palnikach,gdzie mieszanka ma długą drogę do pokonania i wytraca prędkość,lub w palnikach takiej budowy jak palnik novatora,czy wacka gdzie strumień gazu ma kłopot z zassaniem odpowiedniej ilości powietrza .W moim palniku nie ma to najmniejszego sensu.Tym samym kończę doświadczenia z eżektorowym nadmuchem,a com spostrzegł tom przekazał. 
Kontakt 517355290
- BANAN
- arcyweteran forum
Podawałem w którymś temacie tabelę wpływu temperatury powietrza,na temperaturę płomienia i doszedłem do wniosku,że panik z eżektorem miałby sens ,gdyby do komory mieszania dołączyć wężownicę ,w której podgrzewało by się powietrze dostarczane do palnika.W ramach sprawdzenia podłączyłem rurę od odkurzacza,by sprawdzić,czy palnik zassie powietrze.Płomień wskazywał na zdecydowany brak powietrza.Po uruchomieniu kompresora wszystko było jak na leży,a na końcówce rury czuć było zasysane powietrze.Jak mnie coś nurtuje to nie daję za wygraną 
Kontakt 517355290