Budujemy palenisko gazowe

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

egojack1

Re: Budujemy palenisko gazowe

Post autor: egojack1 » 14 maja 2018, 00:15

nerzhul pisze:Po dokładnym sprawdzeniu okazało się że to jednak dysza.Wyczyściłem drugi raz i pomogło:)
https://www.youtube.com/watch?v=IH6y8MA ... e=youtu.be
Na pokazanym filmie palnik pracuje z za dużą ilością powietrza, płomień osuwa się od flary i jest fioletowy.
Wklejam fragment mojego dawniejszego posta nt regulacji palników.

Kilka słów dla przyszłych regulujących. Objawy, że:
- powietrza jest za mało: bardzo mało- płomień żółty wychodzi przez drzwiczki i zawija się do góry, mało płomień ma kolor zielonkawy i jest cichy (płomień redukcyjny)
- za dużo: płomień staje się ciemnoniebieski, fioletowy (utleniający), odsuwa się od siateczki, zaczyna się palić tylko środkiem, odgłos palnika staje się buczący, wyjący, w skrajnym przypadku płomień jest zdmuchnięty i gaśnie.
- płomień właściwy pali się tuż przy siatce, na całym jej przekroju, ma kolor jasnoniebieski, nie widać zawijających się spalin, słychać, że ma moc

Po rozgrzaniu paleniska, gdy zapanuje w nim jasność regulacja płomienia jest trudniejsza przy zmianach wydajności, bo płomienia po prostu nie widać. Tak jak pisał kiedyś Jacek-Sz. należy patrzeć na ścianę boczną i minimalnie regulować: wybrać takie parametry przepływu powietrza, aby po regulacji jasność ściany jeszcze wzrosła a nie ściemniała.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 14 maja 2018, 07:35

nerzhul pisze:Po dokładnym sprawdzeniu okazało się że to jednak dysza.Wyczyściłem drugi raz i pomogło:)
https://www.youtube.com/watch?v=IH6y8MA ... e=youtu.be
Drzwiczki! Nie grzej atmosfery tylko piec.
Kontakt 517355290

nerzhul

Post autor: nerzhul » 14 maja 2018, 20:54

Drzwiczki muszą być i oczywiście będą:)Nie mogę na razie wyregulować jeszcze dokładnie płomienia bo nie mam jeszcze regulatora,to była pierwsza próba i muszę jeszcze popracować nad odpowiednim doborem powietrza i gazu,ale i tak jest dobrze.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 14 maja 2018, 21:31

Najprostsza regulacja to klapka na wyjściu z wentylatora. Żeby się samoczynnie nie otwierała na maksa, trzeba między obudowę, a dźwigienkę podłożyć na podkładkach sprężynę. Będzie robiła za hamulec.
Kontakt 517355290

Lesio

Post autor: Lesio » 22 maja 2018, 18:55

Witam . Zacząłem budowę pieca gazowego ,obudowa z blachy 3mm prostokąt .Góra pokrywa zakładana.Dół płytki szamotowe 3cm na całej podłodze,boki , góra tył cegła krzemionkowa 2 razy tj. 10 cm .Komora szer 12,5 wys.11.5 gł.37 cm.Rekuperator profile 8 na 4 cm 5szt wzdłuż piecyka ,wentylator od CO z klapką i przysłoną. Będą drzwiczki przesuwne do góry z jednej strony.Pojemność komory to 5.3 litra .Planuję zastosować tj.zakupić od kolegi Banana palnik tzw Maluszek . Mam pytanie czy wielkość komory jest ok i czy 10 cm izolacji jest dobra dla Maluszka czyli długość części z flarą.Mam możliwość zrobić szerszą komorę o1 cm lub 2cm lub regulację głębokości od 30 do 40 cm .Będę zobowiązany za porady i sugestie.Film kolegi Dudka był moim wzorem.Postaram się wysłać fotki z budowy pieca.Pozdrawiam kolegów.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 22 maja 2018, 19:58

Maluszek ma akurat 10 cm flarę. ale z głębokością przesadziłeś. Trzy szamotki w poprzek to 34,5 cm ;)
Kontakt 517355290

Lesio

Post autor: Lesio » 22 maja 2018, 21:58

Witam jeszcze raz dzisiaj .Dziękuję za informację.Rozumiem że przy głębokości 34.5 cm Maluszek da radę. Moje pytanie czy nie ma Maluszka którym chętnie bym się zaopiekował ? /oczywiście za odpowiednią cenę./ Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 23 maja 2018, 04:41

Oczywiście, że jest. Staram się by były na bieżąco.
Kontakt 517355290

Spaiker

Post autor: Spaiker » 27 maja 2018, 22:10

Witam, planuje konstruować piecyk. I oczywiście nasuwa mi się kilka pytań, choć na większość znalazłem już odpowiedź. Tak jak na pytania jak zbudowac palnik. Dobry tutek? Nada się?
Moje dalsze pytania to:
1. Czy i jak da się ustawić temperaturę tak bym miał stały zakres do hartowania 800-900°
2. Jakiej temperatury potrzeba by skuwać damaścik i czy propan-butan wystarczy czy tylko propan.
3. Czym różni się propan od mieszanki z butanem, głównie chodzi mi o bezpieczeństwo. Nie lubię rzeczy które mogą robić Bum! Bum!

Awatar użytkownika
Achmed
Kontakt:

Post autor: Achmed » 27 maja 2018, 22:51

Oj ktoś się chyba nie przywitał :mrgreen:

Da si ustawić w miarę stały zakres temperatury w piecu kowalskim ale to po rozgrzaniu bo piec rozgrzewa się przez pewien czas ale to wszystko mozesz pod siebie wyregulować dawkujac powietrze i gaz

Piece kowalskie gazowe sa super do kucia dziweru bo widzisz optycznie element i cieżko go spalic jak to bywa bez doswiadczenia na koksie ( z własnego doświadczenia to ja patrze na boraks , kiedy sie gotuje to wiem ze jest optymalna temperatura )

Propa techniczny a propan butan rózni sie tym ze w tym drugim jest dodatkowo butan który nie wplywa na bezpieczenstwo uzytkowana ( na butanie uzyskasz wieksze temperatury a w okresie chlodniejszych dni propan techniczny nie zamarza ( butla ) tak jak propan butan

Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi » 28 maja 2018, 12:50

nie znam się to się wypowiem ;)

palnik jakich dużo sprawdzi się ale z nadmuchem lepszy oszczędniejszy i stabilniejszy
ad1 regulacja składu mieszanki
ad2 wysokiej ;) specjaliści się wypowiedzą na propanie prościej na mieszance sie da
ad3 dopóki butla szczelna i nie zaciągnie powietrza to nie bumbuma, oba gazy sa tak samo nie bezpieczne a różnica jest przy użytkowaniu, propan nie zamarza tak szybko a butan w mieszance zamarza i zostaje wiec strata sie robi

poprawcie mnie jeśli się mylę odpowiedziałem doświadczalnie żeby sprawdzić stan swojej wiedzy ;)
Przygoda przygoda każdej chwili szkoda...

Spaiker

Post autor: Spaiker » 29 maja 2018, 16:11

Dzięki za wyjaśnienia, większość odpowiedzi już mam. Reszta będzie potrzebna pewnie w trakcie konstrukcji.
Jeszcze tylko co do tej mieszanki i jej dawkowania, jeśli dam więcej powietrza i mniejsze ciśnienie gazu to osiągnę niszę temperatury, dobrze rozumiem? W ten sposób osiągnę stałe 800°.
I czy ktoś z was mierzy temperaturę za pomocą jakiś urządzeń, i mógł by podzielić się wiedzą co do czujników i ich cen?

Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi » 29 maja 2018, 16:45

jak ktoś ma czym to pewnie mierzy ale generalnie na kolor.
Przygoda przygoda każdej chwili szkoda...

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 29 maja 2018, 18:42

Spaiker pisze:Dzięki za wyjaśnienia, większość odpowiedzi już mam. Reszta będzie potrzebna pewnie w trakcie konstrukcji.
Jeszcze tylko co do tej mieszanki i jej dawkowania, jeśli dam więcej powietrza i mniejsze ciśnienie gazu to osiągnę niszę temperatury, dobrze rozumiem? W ten sposób osiągnę stałe 800°.
I czy ktoś z was mierzy temperaturę za pomocą jakiś urządzeń, i mógł by podzielić się wiedzą co do czujników i ich cen?
Na pewno osiągniesz atmosferę utleniającą w piecu. Co za tym idzie powierzchowne odwęglenie hartowanego przedmiotu.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 29 maja 2018, 22:02

Urządzenie do pomiaru temperatury to pirometr. Ceny znajdziesz w necie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”