Budujemy młot resorowy
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Jak dla mnie będzie ok, ja mam bijak 8 kg, dospawane połówki pręta grubszego, i na bijaku i na kowadle, i dopiero na takim czymś się pracuje wygodnie, bo zgniot jest wystarczający, żeby zacząć cokolwiek przekuwać. Jak sie zmotywuje to troche przerobie konstrukcje, że będzie bijak działał na zasadzie treadle hammera.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Moja szabota waży pewnie koło 70 kilo, moim zdaniem to za mało,muszę ją poszerzyć ,dociążyći połączyć z resztą młota na połączeniach śrubowych,by mogła niezależnie pracować nie przenosząc uderzeń na resztę młota.W tym celu silnik już przeniosłem na tył młota,by mieć miejsce na rozbudowanie szaboty.
Kontakt 517355290
- Grzegorz K.
- Administrator
Takie cos nadało by się na napęd młotka? http://allegro.pl/silnik-elektryczny-je ... 35427.html
Mam instalację 1 fazową dlatego szukam jakiegoś patentu, a elektrykiem jestem słabym. Ponoć można podłączać 3 fazowe silniki za pośrednictwem kondensatorów, ale jaki parametry ich dobrać ? Się nie wyrozumuję na instalacjach z większą ilością kabli...
Mam instalację 1 fazową dlatego szukam jakiegoś patentu, a elektrykiem jestem słabym. Ponoć można podłączać 3 fazowe silniki za pośrednictwem kondensatorów, ale jaki parametry ich dobrać ? Się nie wyrozumuję na instalacjach z większą ilością kabli...

za duże obroty , powinien mieć 1440 bo wtedy nie musisz robić tak dużego przełożenia ,
jak pisał Banan nie bedzie palić paska, no czyba że tasz jakiś motoreduktor zmniejszający obroty,
z takiego silnika będziesz miał jakieś 45 obr na sek, a wydaje mi się że powinieneś mieć ok 2-3 obr/sek do precyzyjnego kucia ,
jak pisał Banan nie bedzie palić paska, no czyba że tasz jakiś motoreduktor zmniejszający obroty,
z takiego silnika będziesz miał jakieś 45 obr na sek, a wydaje mi się że powinieneś mieć ok 2-3 obr/sek do precyzyjnego kucia ,
- Grzegorz K.
- Administrator
da sie w trójkąt , nie wiem może ktoś to lepiej ode mnie rozrysuje , albo poszukaj w googlach ,
ps u mnie sprzedają silniki na złomie po 5 zł za kg , kupiłem wczoraj jeden za 70zł
poszukaj na złomie po co przepłacać
silnik 220/380 jest opisany na tabliczce znamionowej czasami na odwrocie pokrywki jest schemat
ps u mnie sprzedają silniki na złomie po 5 zł za kg , kupiłem wczoraj jeden za 70zł
poszukaj na złomie po co przepłacać
silnik 220/380 jest opisany na tabliczce znamionowej czasami na odwrocie pokrywki jest schemat
- Grzegorz K.
- Administrator
-
LordRotflBlade666