Budujemy młot resorowy
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
Krzysztof Assman
Nie hę, tylko żebra. Dajesz gdzieś np. blachę, spawiesz do niej prostopadle żebra z płaskownika i już trudniej toto ugiąć przez najcieńszy przekrój, w tym przypadku grubość blachy:he ?
______|_____|______
Możesz to wykorzystywać tak jak Banan pisze.
Pisząc o żebrach myślałem o wzmocnieniu żebrem/zastrzałem blachy mocującej łożyska resora.
też wykonałem sobie młot oto pokaz jego siły głównie bedzie uzywany do ściagania okrągłych w szpikulec 16 mm na raz bez problemu
http://www.youtube.com/watch?v=JQJBgSK4 ... e=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=JQJBgSK4 ... e=youtu.be
- Grzegorz K.
- Administrator
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Wziąłem się dzisiaj za młot,bo coś zaczął szwankować. Pękły dwa pióra. Kombinowałem co tu zrobić by nie nadwyrężać resora, i by był w miarę elastyczny.Wymyśliłem coś takiego http://www.youtube.com/watch?v=J5R7G5axYl8
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kontakt 517355290
Zaczołem skladanie brzydala
Witam zacząłem składanie brzydala sukcesywnie będę dokładał kolejne zdjęcia z postępów praca
na początek resory 2 dłuższe i dwa krótsze pióra 60*8mm
Pytanie jaka waga bijaka do tego???
Prowadzenie myślę zrobić z rury grubościennej wewnątrz fi 40 do tego sam młotek z fi 45 przetoczyć lekko w minusie dodać kalamit-ki i rowki smarujące spiralne na X wewnątrz tulei luz powinien być znośny
dodaje kilka fotek resora jedno z oczek będzie odcięte i ta strona będzie pod prostowana pod mocowanie rolek bijaka natomiast druga zostanie i do niej zamontuję targaniec z wykorbienia
na początek resory 2 dłuższe i dwa krótsze pióra 60*8mm
Pytanie jaka waga bijaka do tego???
Prowadzenie myślę zrobić z rury grubościennej wewnątrz fi 40 do tego sam młotek z fi 45 przetoczyć lekko w minusie dodać kalamit-ki i rowki smarujące spiralne na X wewnątrz tulei luz powinien być znośny
dodaje kilka fotek resora jedno z oczek będzie odcięte i ta strona będzie pod prostowana pod mocowanie rolek bijaka natomiast druga zostanie i do niej zamontuję targaniec z wykorbienia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zwróć uwagę, że okrągły bijak, przed obrotem zabezpiecza Ci mocowanie resora.
U siebie miałem resor wsunięty między dwie rolki(takie z kołnierzami z boku) i musiałem spawać tam jakieś blaszki, żeby luz był naprawdę minimalny.
Moim zdaniem resor powinien być wyprostowany, albo poskładany piórami odwrotnie ((()))
(lub jak u Banana).
Wszak ma Ci się odkształcać jednakowo w górę i w dół.
Bijak rób taki, żebyś zdołał zapewnić mu odpowiednio ciężką szabotę. Inaczej nie ma to sensu.
U siebie miałem resor wsunięty między dwie rolki(takie z kołnierzami z boku) i musiałem spawać tam jakieś blaszki, żeby luz był naprawdę minimalny.
Moim zdaniem resor powinien być wyprostowany, albo poskładany piórami odwrotnie ((()))
(lub jak u Banana).
Wszak ma Ci się odkształcać jednakowo w górę i w dół.
Bijak rób taki, żebyś zdołał zapewnić mu odpowiednio ciężką szabotę. Inaczej nie ma to sensu.