nadmuch do kotliny
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
A ja sobie zmajstrowałem kotlinkę z blachy czwórki ;-D a nadmuch mam z starej suszarki ;-D
Kotlinka
na 3.09 ją widać ;-D na razie próbuję ją na węglu drzewnym, nie mam normalnego muszę dokupić to i spróbuję jak będzie rozpalać ale ten furga aż miło..
Kotlinka
na 3.09 ją widać ;-D na razie próbuję ją na węglu drzewnym, nie mam normalnego muszę dokupić to i spróbuję jak będzie rozpalać ale ten furga aż miło..
Choć mam rączki małe , ale jak....
Jasnożółty jest zaraz przed "spaliło się"
Jamnick nie sikaj tej wody, to nie grill. Przecież chodzi Tobie o temperaturę. Węgla masz tam jak kot napłakał, jak już ma się coś rozgrzać to ty chłodzisz to (wodę lejesz bezpośrednio na materiał, który nagrzewasz ...). Nie lej wody to stal szybciej będzie kowalna.
Można tą metodę stosować, ale trzeba mieć palenisko, a nie 3 węgielki na krzyż. Przecież co dolanie wody to ty prawie gasiłeś swoje ognisko.
Można tą metodę stosować, ale trzeba mieć palenisko, a nie 3 węgielki na krzyż. Przecież co dolanie wody to ty prawie gasiłeś swoje ognisko.
ateem, nie Jamnick, nie jestem psem..;-D oczywiście tu tylko chodziło o lepszą widoczność na palenisko bo szarość już była i kamerka nie nadążała, polewanie się stosuje przy większym palenisku po bokach aby się na darmo nie palił węgiel czy koks.
A może to tak nie wygląda ale tej wody nie leci dużo ;-D
A może to tak nie wygląda ale tej wody nie leci dużo ;-D
-
dara
Z laniem wody to może być różnie-w wysokich temperaturach woda ulega szybkiemu rozpadowi na wodór i tlen.Węgiel szybko łączy się z tlenem a wodór ulega spaleniu z pozostałością niezwiązanego tlenu i agresywnie łączy tlen z powietrza.
Niewielka ilość wody rozpylona na rozgrzany stos zwiększa temperaturę skokowo.
Ale raczej musi być podana w formie drobnokroplistego natrysku niż polewania.
Niewielka ilość wody rozpylona na rozgrzany stos zwiększa temperaturę skokowo.
Ale raczej musi być podana w formie drobnokroplistego natrysku niż polewania.
Spoko uż jestem przyzwyczajony do przekręcania ;-D a co do węgla to niestety miałem jak na złość tylko 4 węgle na krzyż z grilla akurat zostały :-D
a kotlinkę właśnie "spawnąłem" więc byłem napalony jak szczerbaty na suchary i chciałem zobaczyć czy otwory dobrze wywiercone, a niby głupia suszarka ale ładnie daje czadu. A teraz poluję na normalny węgiel i nie ma gdzie kupić, psia krwia z 10 kilo. Trzeba się do teścia szeroko uśmiechnąć :-D
Planuję jeszcze pomiędzy rurę a suszarkę wstawić zawór kulowy do regulacji powietrza, tylko muszę wymyślić co z nadmiarem , gdzie go pokierować. może jakaś rura wsteczna pod kątem jak 1 ?
a kotlinkę właśnie "spawnąłem" więc byłem napalony jak szczerbaty na suchary i chciałem zobaczyć czy otwory dobrze wywiercone, a niby głupia suszarka ale ładnie daje czadu. A teraz poluję na normalny węgiel i nie ma gdzie kupić, psia krwia z 10 kilo. Trzeba się do teścia szeroko uśmiechnąć :-D
Planuję jeszcze pomiędzy rurę a suszarkę wstawić zawór kulowy do regulacji powietrza, tylko muszę wymyślić co z nadmiarem , gdzie go pokierować. może jakaś rura wsteczna pod kątem jak 1 ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Grzegorz K.
- Administrator
I tak jeszcze wszystkim dla przypomnienia. Nawiew to nie chirurgia mózgu. Nie ma sensu robić potężnych tornad, inwestować w elektronikę itd. Mówię o początkujących.
Do prostego paleniska na węgiel drzewny wystarczy za nadmuch suszarka do włosów, podejrzewam że i na koks by starczyła.
Regulację nadmuchu fajnie mieć na potencjometrze. Jest to zarąbiście ułatwiające życie, ale można mieć też zrobioną prostą klapkę do przymykania dmuchu.
Do prostego paleniska na węgiel drzewny wystarczy za nadmuch suszarka do włosów, podejrzewam że i na koks by starczyła.
Regulację nadmuchu fajnie mieć na potencjometrze. Jest to zarąbiście ułatwiające życie, ale można mieć też zrobioną prostą klapkę do przymykania dmuchu.

- ADALBERTUS
- Kontakt:
Allegro - bylejaki odkurzacz z regulacją siły ssania (60~90zł) - wyjmujemy turbinę i elektronikę. Po co kombinować, skoro za grosze jest gotowe i z duuuuuuużym nadmiarem mocy. Do pracy na koksie wystarczy ułamek mocy, więc i silnika praktycznie nie słychać. Przy włączeniu na 100% kawałki koksu z paleniska wydmuchuje.
ADALBERTUS
ADALBERTUS
"Quidquid agis, prudenter agas et respice finem"