Budujemy młot resorowy

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 31 paź 2013, 19:53

Zrób 8 centymetrów, będzie dobrze ;)
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
kseroks1
Kontakt:

Post autor: kseroks1 » 31 paź 2013, 22:43

Wielkie dzięki zrobię i ja 8 cm od osi do osi wykorbienia :D

Awatar użytkownika
Kujuś
Moderator
Kontakt:

Post autor: Kujuś » 06 lis 2013, 13:46

Witam wtrącę się w budowę młotów , mam pytanie jak z trwałością paska klinowego zastępującego sprzęgło , chodzi mi o to czy jest sens do małego młota powiedzmy 15-20 kg sens montować normalne sprzęgło od auta czy ciągnika , czy pasek wytrzymuje tak długo ? że szkoda zabawy z normalnymi sprzęgłami , i drugie pytanie czy macie hamulce w swoich resorakach jeżeli tak to jak rozwiązane konstrukcyjnie :?: Bo z racji że tu mam dużo czasu to myślę nad resorakiem i zastawiam się nad szczegółami konstrukcji ( lekkie zboczenie z posiadania MRa stąd te pytania )

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 06 lis 2013, 18:53

Cienkie, np 13 szybko się rozciągają. Od dwóch lat mam założony 22 i ten wytrzymuje
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
marcinello
Kontakt:

Post autor: marcinello » 08 lis 2013, 19:19

dzis zakupiłem taki oto młotek :
Obrazek
ciezko mi narazie cokolwiek powiedziec na jego temat ale wiem jedno bedzie wymagła troche pzreróbek .
i tu bedze bardzo wdzieczny za wszelkie rady .

do wymiany na pewno:
-podest czyli dreniane bele
-do zrobienia szabota ,w zestawie nabyłem wielki żeliwny okrąg jakies 150 kgz otworem pośrodku , i zastanawiam sie czy jest sens to wykorzystywac czy zrobić po swojemu wykorzystujac stare kowadło tzn stalowy sześcian 80kg , w kazdym badz razie zrobie zdjecia na dniach tego co jest . pien lepszy czy jakąś solidną stalowa konstrukcje uspawac ?
-silnik zdecydowanie chce umiescić gdzies nizej , i pewnie zamienić na pasek klinowy .
-nie wiem jeszce jakiej mocy ten silnik i czy wogóle działa ale jeśli nawet to czy dobrym rozwiazaniem jest wymiana na jakis porządny i mocniejszy ?

za wszelkie rady i sugestie bede bardzo wdzieczny.

a tu wiecej zdj : ( lepsze bedą niebawem)
https://picasaweb.google.com/1031378380 ... Resorowy02#
[/i]
Stal musi wiedzieć ze jesteś jej panem :)

Awatar użytkownika
Kujuś
Moderator
Kontakt:

Post autor: Kujuś » 08 lis 2013, 19:43

Hej na klinowe paski tak prosto nie przejdziesz bo nie będziesz miał sprzęgła :?

Awatar użytkownika
marcinello
Kontakt:

Post autor: marcinello » 08 lis 2013, 19:46

licze sie z licznymi pzreróbkami :p
bo chyba klinowe to lepsze rozwiązanie ?

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 08 lis 2013, 19:51

ale w tym locie jak sam wiesz pas schodzi z koła na koło jedno jest kołem lozyskowanym i wodzik od pedalu kieruje pas na kolo napedowe zmiana paskow na klinowe musi sie liczyc ze zmianą calego sprzegla na inne a ile dałes ?? :)

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 08 lis 2013, 19:58

Na przyklad tarczowe jak w mr-80. A taki młotek ma chyba Marcin, jego się dopytuj.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
marcinello
Kontakt:

Post autor: marcinello » 08 lis 2013, 20:09

tak wiem, juz doszedłem do tego jak to działa , chce to zanienić głównie z racji ze jest to za wysokie i bedzie mnei przeszkadzać , jutro postaram sie zrobic zdjecia i pzredstawic mój plan rozwiazania tego problemu, ale wydaje mnie sie ze wystarczy zamienic koło na klinowe a silnik bedzie ruchomy i pedał bedzie dociskał silnik do pasków tak jak to jest rozwiazane w niejednej samoróbce z tego co widze. choc moge sie mylić .
za całość z transportem dałem 500 zł

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 08 lis 2013, 20:34

Musiałbyś założyć pasek, a nie paski. Na dwuch paskach tarcie może być już wystarczające by ruszyć targańcem bez napinania pasków. Wysprzęglenie na pasie jest niezłym rozwiązaniem. Obniżyć silnik można i srócić pas.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Kajak

Post autor: Kajak » 08 lis 2013, 21:31

Marcinello, ten młotek to fajna baza do przeróbki, cena też ok :) tamat ciekawy, będę śledził twoje postępy i powodzenia życzę ;) :!:
Człowiek został stworzony przez miłość, dlatego ona tak bardzo go pociąga. J.M.Vianey

kin241

Post autor: kin241 » 09 lis 2013, 10:14

Miałem okazje pracować na takim lub bardzo podobnym młocie. Angielska konstrukcja z 1936 roku, chodził bardzo cicho. Silnik oryginalny, uzwojenie w bawełnianym oplocie nie do zdarcia, moc 4,5 kW. Potrzebna do niego solidna szabota i odpowiednie fundamenty. Młot był postawiony na wylanym bloku betonowym o głębokości 170 cm a drgania były bardzo małe. Masa części spadających podobna lub trochę mniejsza jak MR 80. Takie pasowe sprzęgło pozwala dość dobrze sterować pracą młota. Silnik można opuścić chociaż takie usytuowanie nie zabiera miejsca. Najpierw uruchom a później zastanów się nad ewentualnymi przeróbkami.

Awatar użytkownika
marcinello
Kontakt:

Post autor: marcinello » 09 lis 2013, 14:11

Dziś na spokojnie sie za to zabrałem , rozebrałem i zadecydowałem ze, nie ma sensu go urochamiać tak jak jest. Jest to samoróbka na zasadzie mam spawarke moge wszystko ...
bez kontówki z tarczą do ciecia nei dało sie tego rozebrać .
sprzegło najprawdopodobniej bedzie z samochodu. do prowadnicy bijaka dołożone zostane smarowanie, ośka resora zamontuje na brązowych tulejach, i wszystko bedzie demontowalne a nie tak jak w tej chwili na spawach , uznałem ze nalezy zrobić to raz a dobrze , zaplecze mam wiec nie ma sensu iśc na łatwizne.
silnik napewno bedzie rozebrany i zapewne kiedyś naprawiony, ale ta maszynka dostanie nowy. lecz nie bardzo wiem jakiej mocy bedzie odpowiedni, na starym żadnej tabliczki nie mam.
masa całego bijaka i aktualnego kowadełka (bedzie nowe ale myśle wagowo wyjdzie podobnie) to 30 kg wiec raczej zupełnie co innego niż to ba czym pracowaleś Kin :P
resory sa grubości 7mm i szerokości 65mm najdłuższe 3 pióra mają 105cm.
na szabote mam zamiar wykożystać to co było w tym młocie wczesniej tzn żeliwne koło (nie mam pojecia od czego) wazy 130 kg oczywiście odpowiednio pzrerobione tzn dotoczone wkładka na stożku (tak jak było wczesniej u popzredniego własciciela) lecz dokrecona do szaboty kilkoma srubami a we wkładcze wyfrezowany rowek na kowadełko. A to wszystko mam zamiar osadzic na drewnianych balach.

fundament - rozumiem ze pod taki młotek potzrebny już oddzielny i izolowany ? Czy nie ma potrzeby ?

i kolejne zdj.
https://picasaweb.google.com/1031378380 ... Resorowy02#

Awatar użytkownika
kseroks1
Kontakt:

młot ciąg dalszy

Post autor: kseroks1 » 11 lis 2013, 15:26

Dzisiaj podgoniłem z robotą przy młocie i poskładałem wszystko chwila grozy i...
udało się zadziałał i nawet powiem daje radę oto foty i filmik na YT
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”