Budujemy młot resorowy

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Barni

Re: Budujemy młot resorowy

Post autor: Barni » 07 lis 2015, 18:17

egojack1 pisze:Barni podoba mnie się wykonanie Twojego młota, grube przekroje elementów, solidna robota. Z czego masz tuleję prowadzącą i pracujący w niej bijak?
tłoczysko oraz tuleje to elementy koparki dorwane na złomie, tłoczysko 70mm średnicy, cały bijak waży ponad 35kg.
może kiedyś mi sie uda i dorobię sie jakiegoś anyanga a póki co ten mi wystarcza bo rzadko kuje coś o dużych przekrojach

egojack1

Post autor: egojack1 » 20 gru 2015, 20:55

Mam pytania odnośnie tych planów młota "KRUSTY", trochę szukałem ale nic nie wynalazłem co mnie interesuje:

http://ftpforge.chez-alice.fr/krusty.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Projekt jest popularny w necie, link wklejony już na pierwszej str. tego tematu, istnieje wiele opartych na nim konstrukcji. Co to za projekt? Kto jest jego autorem? Czy to projekt jakiegoś produkowanego fabrycznie małego młota? Czy ten projekt taki jak jest, bez przeróbek i modyfikacji to sprawdzone rozwiązania?
Na naszym Forum zrobiono i pokazano sporo młotów krustopodobnych, ale zawsze coś jest przerobione inaczej. Czy ktoś go robił tak jak w projekcie? Jaka jest oryginalnie masa części bijących?

Awatar użytkownika
Obi_wan_0
Kontakt:

Post autor: Obi_wan_0 » 20 gru 2015, 21:35

egojack1 pisze: Jaka jest oryginalnie masa części bijących?
Z obliczeń wychodzi mi koło 38 kg
Klep, klep, a coś wyklepiesz xD

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 21 gru 2015, 04:33

Perfekcyjnie według tego projektu widziałem tylko młot zrobiony przez Tomka Gomołę. Każdy modyfikuje wg. swoich potrzeb wykorzystując to co ma pod ręką do wykorzystania.Ja przy budowie swojego też posiłkowałem się tą ideą, zmieniając na wstępie system prowadzenia bijaka jako, że uznałem go za bardzo nie praktyczny. Przeniosłem już później silnik z tyłu młota by zendra nie sypała się na niego. Ostatnia modyfikacja dotyczyła samego pakietu resorów. Pozostał mi jeszcze hamulec.
Kontakt 517355290

egojack1

Post autor: egojack1 » 21 gru 2015, 09:39

Pytam o ten projekt aby zweryfikować, czy jest on poprawny w sensie wymiarowym, czy młot zrobiony zgodnie z nim pracuje poprawnie mechanicznie, ma odpowiednią siłę uderzenia.
Banan jak pracuje młot Tomasza? Twoją konstrukcję oczywiście znam, tak jak wiele innych pokazywanych na forum. Dlaczego uznałeś prowadzenie bijaka z projektu za niepraktyczne? Zendrze sypiącej się na silnik można zapobiec jakąś osłoną. Hamulec faktycznie trzeba by obmyśleć.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 21 gru 2015, 10:07

Tomek jest z niego zadowolony, ale kuje głównie dziwery. Co do prowadzenia bijaka, mocno ogranicza możliwość regulacji wysokości bijaka, co dyskwalifikuje jego pracę z przebijakami i żłobnikami. Z kolei jak dasz krótkie prowadzenie, to luzy na bijaku przy zetknięciu z kowadłem będą olbrzymie.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Reset
Kontakt:

Post autor: Reset » 23 gru 2015, 11:42

Do przebijaków i żłobników chyba by był dobry treadle hammer z bardzo ciężkim bijakiem ?
Wojciech Wangryn "Reset"

Awatar użytkownika
Kajak

Post autor: Kajak » 23 gru 2015, 22:50

Jak dobrze pamiętam to Kuba pokazywał zdjęcia młota zrobionego wg tych planów. Warto go podpytać.
Człowiek został stworzony przez miłość, dlatego ona tak bardzo go pociąga. J.M.Vianey

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 24 gru 2015, 12:58

fotki raz jeszcze dla zainteresowanych
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

egojack1

Post autor: egojack1 » 24 gru 2015, 13:16

Kuba czy zbudowałeś ten młot ściśle w sensie wymiarowym wg planów młota "KRUSTY", pomijając inne zmiany konstrukcyjne, które widać?
Jaka jest masa części bijących?
Jak oceniasz jego pracę i siłę uderzania?

Awatar użytkownika
Kajak

Post autor: Kajak » 24 gru 2015, 13:47

Kuba, a dlaczego pomalowales na zielono?
Ponoć czerwony dodaje mocy! żartuje ofkors:-)
P.S.Dużo dobrego na święta zycze dla wszystkich użytkowników forum!
Człowiek został stworzony przez miłość, dlatego ona tak bardzo go pociąga. J.M.Vianey

Awatar użytkownika
Obi_wan_0
Kontakt:

Post autor: Obi_wan_0 » 24 gru 2015, 14:35

Zielony, żeby mógł robić również za choinkę. ;P
Klep, klep, a coś wyklepiesz xD

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 25 gru 2015, 00:31

bijak ma masę 14 kg bije nieźle lecz nie użytkuje go był robiony dla kolegi z forum a co do konstrukcji to dopasowałem nieco projekt pod siebie i dostępne mi materiały zresztą pewnie większość z konstruktor będzie dopasowywała :) mam nadzieje ze uda mi się wykonać młot ala little giant cześć materiałów już mam :D

Perun

Post autor: Perun » 30 gru 2015, 04:01

Kajak pisze:Kuba, a dlaczego pomalowales na zielono?
Ponoć czerwony dodaje mocy! żartuje ofkors:-)
Podobno niebieski kolor jest dobry na np elewacje warsztatu samochodowego, bo kojarzy się z profesjonalizmem. Zielony kojarzy się z natura, ewentualnie ze spokojnym rodzinnym interesem. Pewnie masz racje, czerwony dodałby mu siły, w niebieskim wyglądałby na bardziej "zaawansowany" technicznie ;p
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 11 sty 2016, 07:20

https://www.youtube.com/watch?v=km9QiggJcDg Interesujące rozwiązanie mechanizmu resoraka.
Kontakt 517355290

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”