Budujemy palenisko gazowe
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Dzisiaj nocka, udało mi się trochę pogrzebać w warsztacie z rana, efekty poniżej..
flara 76mm, pionowa rura 48mm (od flary do zwężki 50cm - wydaje mi się za długie), sitko 3mm powiercone na "oko" fi 5.. gaz-propan, dysza 1.0, na 0,8 ciężko było złapać ogień a jak załapało to ogień był tylko na środku flary.. chciałem spróbować z 1.2 ale nie mieli w sklepie.. powietrza raczej nie brakuje aczkolwiek wentylator nie działa w 100% regularnie co widać na filmie.. filmik krótki bo skończyła sie karta pamięci, przesuwałem palnikiem w celu regulacji powietrza.. płomień ma chyba dobry kolor lecz wydaje mi się trochę krótki..
proszę o porady co by tu zmienić
wg mnie: za długa pionowa rura i dysza 1.2
palnik - wideo
flara 76mm, pionowa rura 48mm (od flary do zwężki 50cm - wydaje mi się za długie), sitko 3mm powiercone na "oko" fi 5.. gaz-propan, dysza 1.0, na 0,8 ciężko było złapać ogień a jak załapało to ogień był tylko na środku flary.. chciałem spróbować z 1.2 ale nie mieli w sklepie.. powietrza raczej nie brakuje aczkolwiek wentylator nie działa w 100% regularnie co widać na filmie.. filmik krótki bo skończyła sie karta pamięci, przesuwałem palnikiem w celu regulacji powietrza.. płomień ma chyba dobry kolor lecz wydaje mi się trochę krótki..
proszę o porady co by tu zmienić
wg mnie: za długa pionowa rura i dysza 1.2
palnik - wideo
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
zolwik888, aleś dał czadu z tym robalem, lepiej jak palnikiem
. Zamiast czytać to kutwę ganiałem przez 5 s po ekranie 
A wracając do tematu , to BANAN wspominał, że długość mieszacza od zwężki do flary jest optymalna, jeżeli wynosi ośmiokrotność fi mieszacza, czyli w Twoim wskazane jest 38 - 40 cm. To tyle , powołując się na forumowy autorytet.
A teraz od siebie (i tu mogę się mylić całkowicie). Mnie się wydaje, że płomień był bardziej na środku flary dlatego , że przy tej średnicy flary jest ona deko za krótka, i mieszanka wylatująca z mieszacza, odbijając się od skośnej ścianki góry flary ma za krótką drogę do sitka i nie zdąży wypełnić całego wnętrza flary. Przyczyną też może być zbyt duża liczba otworów w sitku, lub przy tej ilości otworów zbyt duża ich średnica, co nie pozwala na powstanie odpowiedniego nadciśnienia we flarze, które przyczyniłoby się do pełnego wypełnienia wnętrza flary mieszanką. Ale namieszałem, ale przy dobrej woli może to być zrozumiałe choć już nie do końca prawdziwe.
A wracając do tematu , to BANAN wspominał, że długość mieszacza od zwężki do flary jest optymalna, jeżeli wynosi ośmiokrotność fi mieszacza, czyli w Twoim wskazane jest 38 - 40 cm. To tyle , powołując się na forumowy autorytet.
A teraz od siebie (i tu mogę się mylić całkowicie). Mnie się wydaje, że płomień był bardziej na środku flary dlatego , że przy tej średnicy flary jest ona deko za krótka, i mieszanka wylatująca z mieszacza, odbijając się od skośnej ścianki góry flary ma za krótką drogę do sitka i nie zdąży wypełnić całego wnętrza flary. Przyczyną też może być zbyt duża liczba otworów w sitku, lub przy tej ilości otworów zbyt duża ich średnica, co nie pozwala na powstanie odpowiedniego nadciśnienia we flarze, które przyczyniłoby się do pełnego wypełnienia wnętrza flary mieszanką. Ale namieszałem, ale przy dobrej woli może to być zrozumiałe choć już nie do końca prawdziwe.
Ostatnio zmieniony 01 lip 2014, 18:57 przez Bodar, łącznie zmieniany 1 raz.
bobodar, mnie na 0,8 nie chulalo.. kazde racjonalne wskazowki sa mile widziane, za co <piwko> sie nalezy 
bobodar jak Ci wyszedl wynik 38-40cm? bo ja czytalem ta regule i sie do niej dostosowalem, sr. wewn. flary 70mm x 8 = 560mm
moze masz racje ze dlugosc flary jest za mala, no i sitko (wg BANANa najbardziej odpowiedzialna czesc palnika)
jak po nocce nie padne to jutro pokombinuje, dluzsze krotsze itp.
bobodar jak Ci wyszedl wynik 38-40cm? bo ja czytalem ta regule i sie do niej dostosowalem, sr. wewn. flary 70mm x 8 = 560mm
moze masz racje ze dlugosc flary jest za mala, no i sitko (wg BANANa najbardziej odpowiedzialna czesc palnika)
jak po nocce nie padne to jutro pokombinuje, dluzsze krotsze itp.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Płomień poprawny. To że był tylko na środku, to było w tym momencie za dużo wiatru. Jeśli nie przeszkadza Ci taka długa rura, to tak zostaw, mieszanka będzie miała dłuższą drogę na wymieszanie. Tak między nami o 20 cm mogłeś skrócić
W moim kompaktowym piecyku imprezowym pozioma rura ma w tej chwili tylko 15 cm.
Kontakt 517355290
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Amerykanie mówią o 8 calach długości rury, Dotyczy to jednak palników eżektorowych z rurką 3/4 cala z otwartą flarą. Ja eksperymentując ze swoim pierwszym palnikiem , w którym dałem rurę calową zauważyłem, ze najbardziej poprawny płomień uzyskałem przy dziesięciokrotności wewnętrznej średnicy.
Kontakt 517355290