damast
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: damast
Ważne też są temperatury hartowania składników damastu.Powinny być w tych samych widełkach.
Re: damast
Tak, to kolejna rzecz, którą zamierzam spróbować zweryfikować, spróbuję zahartować, i zobaczę jak to się zachowa, i jaką twardość uda się osiągnąć.
Te stale, które użyłem do testu, to najbardziej podstawowe, tanie.
Nie wiem czy można w ogóle mówic w tym przypadku o hartowaniu, pewnie bardziej o 'przesycaniu', może w przypadku jednej z nich.
Choć też niekoniecznie zależy mi na twardości 'okładzin', a nawet jestem świadom, że o ile nie zostaną zastosowane kosztowne stale nierdzewne, to po prostu tej twardości nie będzie, stąd też stal narzędziowa jako rdzeń. Mam nadzieję tylko, że stale nierdzewne nie stracą właściwości antykorozyjnych.
Docelowo planuje wykonać nóż kuchenny, stąd też decyzja o próbie zastosowania stali nierdzewnej jako okładziny (zakładam, że powinno być łatwiejsze w utrzymaniu, jednocześnie twardość nie powinna mieć istotnego znaczenia), i stal narzędziowa jako rdzeń, by stosunkowo długo udało się utrzymać ostrość.
Ale być może to gra "nie warta świeczki"
Te stale, które użyłem do testu, to najbardziej podstawowe, tanie.
Nie wiem czy można w ogóle mówic w tym przypadku o hartowaniu, pewnie bardziej o 'przesycaniu', może w przypadku jednej z nich.
Choć też niekoniecznie zależy mi na twardości 'okładzin', a nawet jestem świadom, że o ile nie zostaną zastosowane kosztowne stale nierdzewne, to po prostu tej twardości nie będzie, stąd też stal narzędziowa jako rdzeń. Mam nadzieję tylko, że stale nierdzewne nie stracą właściwości antykorozyjnych.
Docelowo planuje wykonać nóż kuchenny, stąd też decyzja o próbie zastosowania stali nierdzewnej jako okładziny (zakładam, że powinno być łatwiejsze w utrzymaniu, jednocześnie twardość nie powinna mieć istotnego znaczenia), i stal narzędziowa jako rdzeń, by stosunkowo długo udało się utrzymać ostrość.
Ale być może to gra "nie warta świeczki"
Re: damast
A to nie jest tak, że składniki nadające nierdzewność, np chrom zmniejszają zgrzewalność?
Lepsze jest wrogiem dobrego
Re: damast
Nie jestem pewien, czy można tak powiedziać.
Myślę, że stwierdzeniem bliższym prawdy byłoby np.: zgrzewanie w 'domowych' warunkach stali o wysokiej zawartości chromu (wszystkich nierdzewnych) jest trudniejsze, ze względu na stosunkowo szybkie utlenianie się chromu, któremu to utlenianiu podczas zgrzewanie (również stali węglowych) należy przeciwdziałać.
Ale chętnie poznam różne opinie na ten temat
Myślę, że stwierdzeniem bliższym prawdy byłoby np.: zgrzewanie w 'domowych' warunkach stali o wysokiej zawartości chromu (wszystkich nierdzewnych) jest trudniejsze, ze względu na stosunkowo szybkie utlenianie się chromu, któremu to utlenianiu podczas zgrzewanie (również stali węglowych) należy przeciwdziałać.
Ale chętnie poznam różne opinie na ten temat
Re: damast
Zmniejszenie zawartości chromu w wyniku utleniania się podczas obróbki cieplnej nierdzewki może doprowadzić do korozji międzykrystalicznej.
Re: damast
Mała aktualizacja:
Taki efekt udało się uzyskać po trawieniu w kwasie solnym.
Nie ma co prawda 'czarnego' koloru, ale kontrast jest wyraźnie widoczny.
Taki efekt udało się uzyskać po trawieniu w kwasie solnym.
Nie ma co prawda 'czarnego' koloru, ale kontrast jest wyraźnie widoczny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.