hartowanie długich głowni
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
hartowanie długich głowni
Sława!!
Mam zamiar zahartować szable.
Kasa wpadła mi do rąk wiec pomyślałem o długim palenisku do hartowania.
Mniej więcej wiem co i jak ale może doradzilibyście:
a) ile miechów zrobić by rozgrzać głownie na całej długości około (90cm)?
b) jakie miechy zrobić by zużyć jak najmniej skóry (odpadają japońskie i elektryczne)
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
Mam zamiar zahartować szable.
Kasa wpadła mi do rąk wiec pomyślałem o długim palenisku do hartowania.
Mniej więcej wiem co i jak ale może doradzilibyście:
a) ile miechów zrobić by rozgrzać głownie na całej długości około (90cm)?
b) jakie miechy zrobić by zużyć jak najmniej skóry (odpadają japońskie i elektryczne)
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
Ja nie mam dziurek, tylko szczeliny, o długości jakies 10 cm, co 5 cm każda, jest ich troche i są potrójne, czyli 3 szczeliny obok siebie, ponieważ rurę od powietrza mam dośc dużą.
Aha i zrób sobie palenisko dośc długie na jakieś 1,5 m, lub 1.20m, bo krótsze mimo, że cały przedmiot ogrzewany się mieści, to podczas nagrzewania zawsze coś wstaje, i nie można dobrze nagrzać całego.
Aha i zrób sobie palenisko dośc długie na jakieś 1,5 m, lub 1.20m, bo krótsze mimo, że cały przedmiot ogrzewany się mieści, to podczas nagrzewania zawsze coś wstaje, i nie można dobrze nagrzać całego.
Ja mam zrobione korytko z blachy gr. 3 mm o wym. (dlug. x szer x głeb)ok. 1000 x 150 x 200 mm. Na dnie korytka dwa profile zamknięte kw.40 mm jako doprowadzenie powietrza. Dwa profile poniewaz powietrze doprowadzone jest z dwoch stron korytka tak aby ewentualny spadek cisnienia w jednej rurze był niwelowany przez drugą rurę zasilaną powietrzem z innej strony korytka. Otwory chyba fi 8 wiercone co 50 mm. Powietrze z wentylatora z elektryczną regulacja dmuchu. Metalowe korytko można wylożyć glina lub blachami z kwasowki aby szybko sie nie przepaliło. Jako paliwo stosować wegiel drzewny.