damast
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Grzegorz K.
- Administrator
Dawno nie bawiłem się damastami. Ostatni raz u majstra Franka... Mam jeszcze nawet niedokończoną sztabkę
Ale do rzeczy. Przeglądałem sobie właśnie rekonstrukcje Płatnerza i naszła mnie myśl. Ciekawe że podobna do tego o czym pisze wyżej reneq. 
Mianowicie wykombinowałem aby między składane warstwy wstawić cienki pasek starego żelaza jako lepiszcze.
Robiłem jakiś czas temu nożyk ze starego żelaza i nc6. Ostrze z węglówki obłożone starym żelazem (kawałek starego skobla). zgrzało się od pierwszego podejścia, ale... ujajarałem część nc6 będącą poza pakietem. Zagrzałem do białego... Posypała się jak piasek. Dokończyłem jednak nożyk. Po oszlifowaniu (w trakcie wyczuwałem różnicę w zawartości węgla) i po wytrawieniu mam ładny kontrast. W środku nc6 ocalało.
Piszę o tym dlatego że przymierzam się do ostrza z nakładką z tej własnie węglówki. Grzać do jasnożółtego?
Mianowicie wykombinowałem aby między składane warstwy wstawić cienki pasek starego żelaza jako lepiszcze.
Robiłem jakiś czas temu nożyk ze starego żelaza i nc6. Ostrze z węglówki obłożone starym żelazem (kawałek starego skobla). zgrzało się od pierwszego podejścia, ale... ujajarałem część nc6 będącą poza pakietem. Zagrzałem do białego... Posypała się jak piasek. Dokończyłem jednak nożyk. Po oszlifowaniu (w trakcie wyczuwałem różnicę w zawartości węgla) i po wytrawieniu mam ładny kontrast. W środku nc6 ocalało.
Piszę o tym dlatego że przymierzam się do ostrza z nakładką z tej własnie węglówki. Grzać do jasnożółtego?

- Grzegorz K.
- Administrator
no właśnie. zgrzewałem do tej pory głównie nisko węglówkę. Jeden damast popełniłem z st3 i piły do drewna. grzałem do iskier. Na st3 nie robiło to większego wrażenia, ale piła zmieniła się w granulat. Po wielokrotnym przekuciu wyszedł z tego jednolity materiał. Mam duży zapas nc6 i trochę starego żelaza. Jak się wykuruję to nie omieszkam poćwiczyć zgrzewanie bez iskierek 

Nie wiem co to jestNV ale niezły kontrast wyszedł.Ja przygotowałem pakiety z N9E+55 na ostrze i N9e +WNLV na dziewier do gladiusa , nie wiem czy nie za duży kontrast wyjdzie bo zazwyczaj robiłem N10E +st3 ale teraz część dziewieru chcę użyć na ostrze noża a do tego ST3 była by za miękka.Oglądam to Twoje piórko i naprawdę robi wrażenie mimo tych plam.