Czas pokazać co tam się wyskrobało...
Mniejszy zrobiłem już jakiś czas temu, większy dopiero co.
Stal zbrojeniowa, wykańczana na zimno.
Rękojeść: mały - miedź, sprasowana skóra, śliwa, Rękojeść: duży - miedź, dąb, miedź, śliwa.
nie wiem jakie są wymiary ale ten mniejszy powinien chyba mieć krótszą rękojeść, tak stosunkowo i wygładziłbym w tym dużym ten garb to chyba tyle ze spostrzeżeń moich poprawkowych Drewno to chyba nie impregnowane co? bo jasne jakieś
Rękojeść nie powinna być krótsza, to ostrze powinno być dłuższe .
Wymiary: mały - ostrze 7cm, całość 16cm Wymiary: duży - ostrze 14,5cm, całość 25,5cm
Drewno w małym jest zapokostowane, w dużym nie.
ja wiem jak to jest najpierw się robi ostrze a potem rękojeść, więc można zrobić krótszą bo ostrza się wydłużyć nie da
W moim jest tak samo tylko nie mogłem skrócić rękojeści bo jest nawiercony otwór za mocno jednak chyba wezmę go znów na warsztat niedługo i przerobie bo mnie to gnębi za każdym razem jak na niego patrze
Na razie mam papierki tylko do 200, ale postaram się w najbliższym czasie kupić cały komplet.
A na chwilę obecną nowy nożyk
Długość ostrza: 8cm Długość całkowita: 17cm
Nie mam pojęcia co to za stal, znalazłem ten kawałek metalu na ulicy . Pewnie nic nadzwyczajnego.
Rękojeść to skorupa od orzecha kokosowego i to samo co poprzednio. Nie mam pojęcia co to za drewno, jeszcze nigdy się z nim nie spotkałem, ale bardzo fajnie się w nim pracuje.
Toporek
Skończyłem go kilka dni temu, wziąłem go na spływ kajakowy i całkiem ładnie się sprawował . Mały i lekki, można nim nadziabać gałęzi na ognisko.
Otwór przebijany, niestety wyszedł nie zupełnie prostopadły.
Zrobiony z resora, toporzysko to wierzba.
Masa całości to ok. 350g.
P.S. Rękojeści poprzednich nożyków są zrobione z wiązu.
Toporek ładny ale toporzysko to bym zmienił... Nie chciał bym skończyć z toporkiem w czaszce a wierzba dość krucha Lepsza była by lipa lekka i bardziej wytrzymała
bardziej wyciągnij ostrze , i napisz na pw.gdzie mieszkam , bo jadę w piątek do Rumi(koło gdańska) na otwarcie rzymskich term z Legio XXI rapax to bym ci obusznicę podrzucił to byś poprawił otwór.
Obuch z lewej jakby większy , albo zdjęcie tak wyszło .
Czekam na kolejne odkuwki
Pozdrawiam "Kowal"(Wiem mało orginalna ksywa na forum kowalim ale cóż zrobisz jak mnie tak nazywają.
Zrobiony z resora, rękojeść to kość, przekładka skórzana i buk. Nie podam wymiarów, bo zapomniałem go zmierzyć wcześniej, a teraz nożyk jest już u nowego właściciela. Ma jakieś 20-kilka cm.
Kształt ostrza ma nieco podobny do mojego pierwszego noża, pierwsza (nieudana) pochewka do tego noża pasuje do mojego pierwszego.
Z głowni jestem bardzo zadowolony, z rękojeści troche mniej. Zostawiłem go do klejenia na noc, skóra się odgieła, odepchneła i przekrzywiła drewno. Jak to rano zobaczyłem (już zaschnięte) to się aż za głowę złapałem. Całe szczęści że miałem naddatek i mogłem zeszlifować tą niesymetrie.
Totals
Liczba postów: 111823
Liczba tematów: 5743
Total Announcements: 5
Total Stickies: 32
Total Attachments: 24976
Topics per day: 1
Posts per day: 18
Users per day: 1
Topics per user: 2
Posts per user: 33
Posts per topic: 19