materiał na pierwszy nóż

noże, nożyki, nożyczki

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

SUCHAMUCHA
Kontakt:

materiał na pierwszy nóż

Post autor: SUCHAMUCHA » 05 lut 2013, 17:10

Witam.
Na wstępie przepraszam, że umieszczam tyle pytań w tym poście ale przeszukując forum nie wszędzie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Będzie trochę grochu z kapustą ....ale proszę nie rzucać w " świeżaka" nożami ;)

1. Czy swój pierwszy nóż zrobić z nierdzewki H 18 (blacha) czy NC11Lv (D2-płaskownik)- dodam, że ma to być nóż użytkowy - myśliwski;
2. Hartowanie w/w stali;
3. Pytanie troszkę na przyszłość ale niedaleką: czy H 18 można stosować do damastu jeśli nie proszę o podpowiedź co z czym na pierwszą klingę a'la damast;
4. Czy stal nierdzewną 304 (inne oznaczenie 1.4301) płaskownik można do czegoś wykorzystać - pomijając okładanie kantem tymże płaskownikiem teściowej :lol:

Dzięki z góry za odpowiedź i cenne info, które pewnie w piątek będą potrzebne mi do kuźni.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 10 lut 2013, 21:05

to Ty do wisienki jedziesz?

polecam węglówki i sprężynówki na początek. za wyjebolity się nie bierz na początku bo Ci się odechce.

h18 nie zahartujesz sam jak nie będziesz miał piecyka elektrycznego. Ja robiłem to w specjalnej powłoce i w argonie. Nierdzewki są trudnozgrzewalne. Nawet bardzo.

304 możesz sobie zostawić na gardki i przekładki do hiddenów :P za miękka jest na noże

ODPOWIEDZ

Wróć do „NOŻOWNICTWO - knifemaking”