szlifierka

noże, nożyki, nożyczki

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

SUCHAMUCHA
Kontakt:

szlifierka

Post autor: SUCHAMUCHA » 23 sty 2014, 15:55

Witam.
Koledzy czy takie szlifierki sprawdzą się do ostrzenia kling?. Może lepiej stworzyć własną tasmówkę?

http://allegro.pl/pansam-dedra-a067140- ... 62297.html
inny model
http://allegro.pl/dedra-szlifierka-tarc ... 95799.html

Może macie namiary na właściwy sprzęt?.

Pozdrawiam.

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 23 sty 2014, 15:57

Jeżeli rozważasz budowę własnej taśmówki m to się nawet nie zastanawiaj . Za tą co wydasz na te sprzęty z linków , masz juz silnik :) Zajrzyj do mojej fotorelacji z budowy szlifierki , krok po kroku dawałem foty , nie powinno Ci problemów przysporzyć :)

Awatar użytkownika
killrathi
Kontakt:

Post autor: killrathi » 23 sty 2014, 16:29

tą pierwszą odradzam,
tą drugą sam użytkuję i jak widać w wątku gdzie prezentuję swoje prace da się na niej pracować. Oczywiście lepiej zbudować własną szlifierkę, o większej mocy i szybkości - ale to trochę inne koszty

Awatar użytkownika
Vanir

Post autor: Vanir » 23 sty 2014, 17:26

Pierwsza- kompletna porażka. Powinni ludziom dopłacać za to, że je biorą...

Druga jest w porządku, sam się zastanawiam, żeby sobie kupić. Wolałbym zbudować swoją, ale mam bardzo ograniczone miejsce i wszystko co jest większe niż może być odpada.

Obecnie korzystam ze szlifierki Scheppach BTS 900 i jestem z niej bardzo zadowolony. Mieli wszystko co jej podłożę, choć jak się mocniej przycisnie np. drewnem to da się ją przydusić (no ale w końcu to silnik 370W, więc d**y nie urywa).

Dedra z drugiego linku ma jednak jedną zdecydowaną przewagę na moim Scheppachem- taśmę, której nic z boku nie ogranicza. Na BTS900 bardzo ciężko szlifuje się full tangi, na Dedrze nie będzie żadnego kłopotu.

Jeśli kupisz produkt Dedry nie spodziewaj się łał- moja piła taśmowa z tej firmy była śmieciem, dopóki porządnie nie wyregulowałem prowadnic i nie porobiłem innych drobnych, niemal kosmetycznych, przeróbek. Ze szlifierką może być podobnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „NOŻOWNICTWO - knifemaking”