Witam wszystkich
jestem tu nowy i początkujący spróbuję zrobić nóż ze stali NCV1 nagrzeję wpiecu typu koza jeśli się da do 800 st /15 minut na kolor nóż osłonięty w piecu rurą stalową 40cm dł.noża ok 30cm
hartowanie w wodzie z solą 5%NaCl i odpuszczanie 180st przez 1,5 godziny
cudo super twarde to nie musi być ale żeby kroiło to i owo
podpowiedzi i uwagi mile widziane
nóż ze stali NCV1
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: nóż ze stali NCV1
Lepiej to zrób w podgrzanym do 70 stopni oleju rzepakowym.
Re: nóż ze stali NCV1
Też koledze polecam olej rzepakowy, podgrzany. Ja swój hartowałem z oleju i potem na 1,5 h w piekarnik 175st.C. Tylko możliwie jak najszybciej- tzn nie następnego dnia. Twardość....nie wiem, ale gwoździe przecina.