nóż ze stali NCV1

noże, nożyki, nożyczki

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

tom234
Posty: 2
Rejestracja: 09 gru 2020, 07:56
Lokalizacja: wielkopolska

nóż ze stali NCV1

Post autor: tom234 » 10 gru 2020, 10:05

Witam wszystkich
jestem tu nowy i początkujący spróbuję zrobić nóż ze stali NCV1 nagrzeję wpiecu typu koza jeśli się da do 800 st /15 minut na kolor nóż osłonięty w piecu rurą stalową 40cm dł.noża ok 30cm
hartowanie w wodzie z solą 5%NaCl i odpuszczanie 180st przez 1,5 godziny
cudo super twarde to nie musi być ale żeby kroiło to i owo
podpowiedzi i uwagi mile widziane

Awatar użytkownika
Saduria
forumoholik
Posty: 1731
Rejestracja: 07 paź 2016, 08:15
Lokalizacja: Gdynia

Re: nóż ze stali NCV1

Post autor: Saduria » 10 gru 2020, 14:38

Lepiej to zrób w podgrzanym do 70 stopni oleju rzepakowym.

Amator
Posty: 4
Rejestracja: 18 lis 2020, 22:50
Lokalizacja: Łódzkie

Re: nóż ze stali NCV1

Post autor: Amator » 18 gru 2020, 12:03

Też koledze polecam olej rzepakowy, podgrzany. Ja swój hartowałem z oleju i potem na 1,5 h w piekarnik 175st.C. Tylko możliwie jak najszybciej- tzn nie następnego dnia. Twardość....nie wiem, ale gwoździe przecina.

ODPOWIEDZ

Wróć do „NOŻOWNICTWO - knifemaking”