problem z brama przesuwna

Techniki ślusarskie

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Talkus
Kontakt:

problem z brama przesuwna

Post autor: Talkus » 27 mar 2012, 21:18

Mam takie cos po zimie zglosil sie do mnie klient ma problem takiego rodzaju brama nie jedzie spokojnie tylko drzy...skacze. Co zjeb...poziom bramy czy rolki nie w lini
pomocy!:)
Brama 5m wys jakies 1,50 wypelnienie drewniane listwy poziome

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 27 mar 2012, 23:44

zależy jak skacze ? w którym miejscu? , jaka szyna? , jakie wózki?, jakie rolki? ,jaka przeciwwaga?, napęd czy bez?, ocynk ?,towot w szynie ?

spróbuję strzelić :roll: , jak skacze w ostatniej fazie zamykania , to , za mało sztywna przeciwwaga , za krótka przeciwwaga, wózki mają za mało rolek , lub są nie wypoziomowane i zamiast na 4 rolkach ida na 2

ateem

Post autor: ateem » 28 mar 2012, 06:45

Jak po zimie to w któryś rolkach łożyska zamarzły.

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Re: problem z brama przesuwna

Post autor: Arkadi » 28 mar 2012, 10:59

Talkus pisze:Mam takie cos po zimie zglosil sie do mnie klient ma problem takiego rodzaju brama nie jedzie spokojnie tylko drzy...skacze. Co zjeb...poziom bramy czy rolki nie w lini
pomocy!:)
Brama 5m wys jakies 1,50 wypelnienie drewniane listwy poziome

Na pewno musisz tam pojechać i sam zobaczyć przyczyn może być wiele.Ale jak poziom ci uciekł to rolka ,która pracuje w profilu typu C może ona haczy przy przesuwaniu i po tym brama będzie się tak zachowywała.Puść bramę powoli parę razy i musisz wyłapać gdzie tkwi problem.

Talkus
Kontakt:

Post autor: Talkus » 28 mar 2012, 13:01

Brama jest pod automatem FAAC czy jakos tak, przy włączaniu szarpie, a potem jedzie spokojnie ale ma takie male momenty jakby opadała przy zamykaniu. Troche paniki zasial klient myslalem ze gorzej bedzie

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 28 mar 2012, 22:49

może zębatka nie zazębia jak należy ,może na łączeniu zębatek nie ma odpowiedniego luzu,może nie ma luzu zębatka-listwa, może się listwa poluzowała, może jest ustawiony moment startowy,

nic nam nie mówisz

Talkus
Kontakt:

Post autor: Talkus » 29 mar 2012, 06:40

Na automatyce wogole sie nie znam. Ale bede przynajmniej wiedzial na co zwracac uwage. dzieki wielkie

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 29 mar 2012, 09:48

Wysprzęglij siłownik tak, aby chodził na luzie puszczasz bramę bez siłownika ,czyli pchasz ją ręcznie i możesz zaobserwować, czy to brama, czy siłownik.Ale jak mówisz że poziom brama straciła i masz regulowane wózki to regulacja powinna zadziałać jeżeli nie masz regulowanych wózków to sprawdz tą rolkę ,która trzyma bramę w pionie bo może ona po utracie pionu haczyć o górę profila typu C jest to prowadnica po której porusza się brama pozostając w pionie jeżeli tak to musisz ją obniżyć ja zostawiam zawsze 1cm luzu i nigdy nie miałem z tym problemów.

ODPOWIEDZ

Wróć do „ŚLUSARSTWO - locksmithing”