Jak zrobić poręcz spiralną do schodów okrągłych

Techniki ślusarskie

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

troll

Post autor: troll » 27 maja 2014, 19:28

Dla wszystkich mających dostęp do gitarki 3-rolkowej. Bardzo łatwo można zrobić spiralę z rury :) udało mi się perfekcyjnie! Piszę bo jestem przekonany ,że komuś na pewno się to przyda. Zrobiłem ją z rury inox 1" odcinek 6m (w całości). Najważniejsze musimy na sam początek przeznaczyć około 1,5m rury na straty (chyba, że przyda się nam kiedyś do czegoś innego:) ). Wyginamy z niej odcinek pasujący obrysem do naszej balustrady. Zapamiętujemy docisk naszej rolki na podziałce. Gdy giętarka zaczyna swoją prace z ustawionym dociskiem koniec wysuwającej się rury zaczynamy ją odciągać w jedną lub drugą stronę (nie trzeba dużej siły!) Owe odciąganie powoduję że rura zaczyna nam się lekko obracać tworząc spiralę. Tym odciąganiem forujemy stopniowo!! spiralę która nam odpowiada. Pozdrawiam!
praca jest dla ludzi, a nie ..... sami wiecie :D

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 27 maja 2014, 19:35

Jedna fotka zastąpi tysiąc słów więc dawaj jeżeli takowe posiadasz. Opisując nową technikę dobrze jest wstawić zdjęcia dla lepszego zrozumienia opisanego przez ciebie zagadnienia. Sam jestem ciekaw jak to wygląda. :D

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 27 maja 2014, 20:03

Hmm , to chyba żadna nowość , orginalne giętarki mają 4 rolkę właśnie do gięcia spiral . Ja na swojej pseudo walcarce muszę trzymać pręta , by właśnie spirali nie kręciła :mrgreen:

troll

Post autor: troll » 27 maja 2014, 21:07

Postaram się zamieścić zdjęcia oraz jak najbardziej obrazowy opis. Jestem teraz w trakcie innej realizacji . pozdrawiam zapaleńców!
praca jest dla ludzi, a nie ..... sami wiecie :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „ŚLUSARSTWO - locksmithing”